Dvorana Spodek u Katovicama (©Mozzart Sport)
Dvorana Spodek u Katovicama (©Mozzart Sport)

Da li će "leteći tanjir" u Katovicama da bude taličan za Orlove?

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.01.23. | 15:21

Rukometaši Srbije igraće u višenamenskoj dvorani Spodek koja može da primi više od 11.000 gledalaca. Do 2015. godine i izgradnje objekta u Krakovu je bila najveća u Poljskoj

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Rukometaši Srbije igraće prvu i verovatno drugu fazu na Svetskom prvenstva u Katovicama, gradu sa 286.960 stanovnika (popis iz 2021. godine), što ga čini 11. u Poljskoj, dok je po površni 12. Sedište je Šleskog vojvodstva. Zanimljivo, posle Prvog svetskog rata Katovice su se zvale Staljingrad. Jasno je pod čijim su bile uticaju u posleratnim decenijama.

Izabrane vesti

Dvorana Spodek (na poljskom tanjir) biće domaćin osim Grupe E u kojoj se nalaze Srbija, Nemačka, Katar i Alžir i Grupe B u kojoj su domaćin Poljska, Slovenija, Francuska i Saudijska Arabija. Velelepna dvorana ima oblik letećeg tanjira, a otvorena je 1971. godine. Do izgradnje Tauron arene u Krakovu 2015. godine (15.030 mesta) bila je najveća u zemlji. Kapacitet Spodeka varira zavisno od takmičenja, ali zvaničan je 11.036 mesta. Pre dva dana u meču Poljska - Francuska na otvaranju 28. Svetskog prvenstva u rukometu bila je dupke popunjena.

Nije u Poljskoj rukometna euforija kao što je recimo bila prošle godine u Katovicama, kada je odbojkaška reprezentacija koju s klupe predvodi Nikola Grbić igrala u finalu Svetskog prvenstva. Poljaci su pre toga bila dva puta uzastopno prvaci sveta, ali nisu uspeli da odbrane titulu. Poraženi su Bartoš Kurek i kompanija od Italije. Meč je odigran u fantastičnom ambijentu, svih 11.000 gledalaca bili su obojeni u crveno-belo, gromoglasna podrška nije izostala.

Posle silaska trofejne generacije poljskog rukometa na čelu sa Bileckim, golmanom Šmalom, braćom Lijevskim, Jureckim, usledila je nekoliko sušnih godina. U Katovicama je ovih dana sve u znaku rukometa. U gradu su veliki panoi, putokazi ka dvorani Spodek koja se nalazi u širem centru grada. Ulazak u kompleks je impresivan, veliki parking i zelene površine daju utisak velelepnog objekta, ponos grada.

Osim Svetskog prvenstva u rukometu i odbojci, u dvorani u Katovicama održano je i Evrobasket 2009. godine, a najveće muzičke zvezde gostovale su u ovoj dvorani. Kultni sastav Metalika je prvi koncert u Poljskoj upravo održao u Spodeku 10. februara 1987. godine.

Dvorana je 2008. godine renovirana, kada je postavljen novi sistem klimatizacije i rasvete, proširen kapacitet. Taj projeket je košta oko 70.000.000 zlota, što je oko 15.000.000 evra (jedan evra je 4,68 zlota). Vlasništvo nad Spodekom ima grad Katovice.

Ne očekuje se puna dvorana kada Srbije bude igrala. U gradu je primetno da ima nemačkih navijača, što je razumljivo, s obzirom na blizinu, ali i popularnost rukometa koji je najveći dvoranski sport u Nemačkoj.

(©Mozzart Sport)(©Mozzart Sport)

U centru grada stoji natpis „Dobrodošli“ na srpskom jeziku uz istaknutu našu zastavu. I na ostalim jezicima, nemačkom, slovenačkog, francuskom... ispisana je ista sadržana kao znak dobrodošlice za reprezentacije koje će igrati prvu fazu u Katovicama.

(©Mozzart Sport)(©Mozzart Sport)

Ako Srbije bude bila među prve tri reprezentacije u Grupi E igraće i u narednoj fazi u Katovicama, a mogući rivali su Norveška, Makedonija, Holandija i Argentina.



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara