Uroš Bregar (©MN Press)
Uroš Bregar (©MN Press)

Đerona dolazi u Partizan, a Bregar stiže u Vojvodinu

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.06.23. | 08:31

Selektor ženske reprezentacije Srbije vodiće novosadske rukometašice, saznaje Mozzart Sport

Stara zamisao čelnika Rukometnog saveza Srbije konačno će biti realizovana – obojica selektora radiće u našim klubovima. Posle Tonija Đerone koji preuzima Partizan, i selektor ženske reprezentacije Uroš Bregar dolazi u Srbiju.

Kako saznaje Mozzart Sport, slovenački stručnjak postaće novi trener rukometašica Vojvodine. Bregar je prethodne dve sezone vodio s klupe, osim selekcije Srbije, mađarski Šiofok, koji je odlučio da drastično smanji budžet, pa je ovaj klub napustio veliki broj rukometašica, kao i selektor Srbije. On je pet godina bio na kormilu Slovenije, a od 2021. na klupi je srpskih dama. Radio je dugo u najboljem slovenačkom klubu i redovnom učesniku Lige šampiona Krimu.

Izabrane vesti

Pre nešto više od dva meseca, kada je vodio Srbiju u meču baraža za Svetsko prvenstvo sa Turskom, Bregar je rekao da je potrebno da klubovi u Srbiji ojačaju da bi reprezentacija opet bila konkurentna na velikim takmičenjima.

Imamo igračice koje će da zamene ovih pet koji se opraštaju od reprezentacije, ali je put težak. U poslednje vreme pratim više srpski sport. Vidim da Zvezda i Partizan u košarci imaju odlične rezultate, da imaju velike budžete. To je potrebno i u rukometu, da nađemo nekog sponzora koji bi uložio 300.000 do 400.000 evra, da probamo da napravimo neki ozbiljan klub. Moram da se zahvalim trenerima koji rade u Srbiji. Znam u kako teškim uslovima rade. Potrebno je da jedna reprezentativka ima osam do devet treninga nedeljno u klubu. Koliko njih ima to ovde? Da ne pričam da treba da ima i nutricioniste, kondicionog trenera, video analizu, psihologa... Samo tako možemo da podignemo rukomet u Srbiji“, rekao je Bregar.

Vojvodina je mlad superligaš, a možda će sa Bregarom uspeti da krene putem muškog kluba koji deceniju dominira u Srbiji, a prošle godine je osvojio i evropski trofej, EHF kup.

Novosađanke su završile sezonu na sedmom mestu, uspele su da izbore opstanak. Jagodina je dominirala u proteklom šampionatu Arkus Superlige, skinula s trona Železničar iz Inđije, osvojila duplu krunu. Vojvodina će sada imati veće ambicije s Bregarom na klupi, dok će Slovenac imati bolji uvid u formu reprezentativki iz domaćih klubova. Srbija sa nekadašnjim kormilarom Slovenije i Krima iz Ljubljanje nije propustila nijedno veliko takmičenje. Igrala je Svetsko prvenstvo 2021. i šampionat Starog kontinenta prošle godine u Sloveniji, dok je naša selekcija izborila i SP u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj koje je na programu od 29. novembra do 17. decemba.

Bregar je stigao na kormilu reprezentacije Srbije u teškom trenutku, smena generacije je zatekla slovenačkog stručnjaka. Posle meča sa Turskom polovinom aprila od dresa s državnim grbom se oprostilo čak pet dugogodišnjih reprezentativki, nosioca igre u protekloj deceniji - Jovana Stoiljković, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Kristina Graovac i Tamara Radojević. Pre toga su zbogom nacionalnom timu rekle i Katarina Krpež Šlezak, nešto ranije i Dragana Cvijić, Andrea Lekić i Katarina Tomašević, karijeru je završila Slađana Pop Lazić, pa je pred Bregarom trnovit put izgradnje nove selekcije.

Zanimljivo da će u narednom šampionatu Superlige za dame da budu čak trojica stručnjaka koja su sedela na klupi naše reprezentacije. Osim sadašnjeg selektora Srbije, na kormilu Jagodina je Dragan Markov, dok je Saša Bošković, koji ima srebro iz Beograda sa Svetskog prvenstva 2013. godine, preuzeo povratnika u najjači rang, Crvenu zvezdu, posle godina na klupi Bekamenta iz rodnog Aranđelovca.



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš BregarŽRK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara