Angelos Vlahopulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Angelos Vlahopulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

F4 Kupa Srbije: Zvezda brani tron, Novi Beograd favorit, Radnički i Partizan vrebaju iz drugog plana

Vreme čitanja: 6min | pon. 27.12.21. | 10:15

Počinje bitka za prvi ovosezonski trofej

Četiri najkvalitetnija tima u zemlji danas kreću po prvi ovosezonski trofej - Kup Srbije. Na bazenu “Milan Gale Muškatirović” u polufinalnim duelima snage će odmeriti Novi Beograd i Partizan (17.00) i Radnički i Crvena zvezda, a izabranici Vladimira Vujasinovića i Uroša Stevanovića su do završnog turnira po dva puta nadigrali rivale koji im stoje na putu do velikog finala (utorak, 19.00).

Tradicionalno se Fajnal-forom Kupa Srbije završava kalendarska godina, a sistem je takav da pruža šansu i autsajderima. Kada se igra za trofej na jednu utakmicu, nema pravila. Favorite često pojede pritisak, što su ove godine demonstrirali hrvatski, crnogorski i mađarski klubovi u Kupu. Zbog pobeda u šampionatu Srbije i Jadranskoj ligi, Novi Beograd i kragujevački Radnički “viđeni su” u finalu.

Izabrane vesti

Ali, ako neko zna kako se uprkos jačem sastavu na papiru ostaje bez trofeja na završnom turniru, onda je to aktuelni vladar Srbije i regiona. Radnički je minule sezone pokorio Srbiju i Jadran, ali je u finalu Kupa Srbije pao na penal lutriji. Vaterpolisti Crvene zvezde bolje su izvodili peterce, stigli su do trećeg trofeja u Kupu, a penal odluke realizovao je Veljko Tankosić.

Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Novi Beograd je još od leta i formiranja tima stekao zvanje apsolutnog favorita u domaćim takmičenjima, i za sada ga opravdava. U šampionatu, Kupu i Jadranskoj ligi je bez poraza i biće sebi najveći rival. Nameste li igrači Novog Beograda glavu za Partizan, i ne potcene li protivnika, problema ne bi smeli da imaju. Već su dva puta održali lekciju crno-belima.

“Mislim da smo fizički i psihčki spremni”, počinje priču jedan od najiskusnijih u taboru Novobeograđana Duško Pijetlović i dodaje:

“Možda je ekipa pomalo umorna posle napornog puta u Tbilisi, ali mamo dovoljno vremena da se odmorimo i spremimo za duel sa Partizanom. Naš prvi cilj je da prođemo u finale i nadam se da ćemo biti na svom maksimumu, da ćemo odigrati onako kako znamo i umemo. Ništa manje ni više od toga. Ako bude tako, verujem da će i rezultat biti povoljan za nas”.

Širina u igračkom kadru biće jedan od glavnih aduta Novog Beograda, smatra Duško Pijetlović.

“Imamo dužu klupu nego Partizan. Oni imaju sedam, osam vrhunskih igrača, ali ostali prvotimci su veoma mladi igrači koji tek treba da stasaju i sazreju. Zato mislim da naša klupa, odnosno rezervni igrači treba da izvuku utrakmicu i nametnu ritam koji Partizan neće moći da izdrži. Kompletnost i kompaktnost naše ekipe je naš najveći adut”.

17.00: (15,0) Partizan (18,0) Novi Beograd (1,02)

Pijetlović je bio deo i prethodne renesanse srpskog vaterpola, a proslavljeni reprezentativac očekuje da će turnir biti izuzetno kvalitetan.

“Vidi se ogorman napredak kod svih mladih igrača u domaćem šampionatu. i To je za svaku pohvalu. Moram da priznam da ja zaista uživam u vaterpolu dok igram ovde u svojoj zemlji na ovom nivou. Kvalitet je evidentan i mislim da naša liga nikada nije bila jača. I ovaj turnir Kupa će biti veliko uživanje za mene, a značajno iskustvo za sve mlade igrače”.

Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Svestan je Dušan Mandić, kapiten Novog Beograda, da najjači timovi često umeju da podbace u Kupu, i da ekpi kasnije teško uspeva da se otarasi tih lanaca koje vuče. A, Partizan nije nimalo naivan rival. Stefan Mitrović, Milan Aleksić, Aleks Bouen, Dimitrije Rističević, Nemanja Vico... Tim za poštovanje. Sposoban svakoga da dobije. Još da Miloš Korolija ima na raspolaganju Lovre Miloša, koji stiče pravo nastupa od januara...

“Sada nemamo pravo na kiks”, naglašava Dušan Mandić i dodaje:

“Ekipa se po prvi put nalazi u ovakvoj situaciji i zato moramo biti maksimalno fokusirani. Ali, ukoliko budemo igrali na nivou kao što je to bilo u poslednjih par utakmica, tu pre svega mislim na duele sa Brešom i Dinamom, u kojima se video veliki napredak u našoj igri, uveren sam da ćemo trijumfovati. Ipak, trenutno samo razmišljamo o Partizanu i idemo korak po korak”, kaže Mandić.

U prvom duelu ova dva tima ove sezone u domaćem šampionatu Novi Beograd je naneo ubedljiv poraz Partizanu 20:6, dok su u drugom meču u Jadranskoj ligi Novobeograđani slavili rezultatom 12:9.

“Tu prvu utakmicu mi smo već zaboravili i izbrisali iz sećanja, jer to nije bio Partizan u svom pravom svetlu. Pobedili smo ih tada sa zaista velikom razlikom, ali već druga utakmica je bila sasvim driugačija i Partizan j tada igrao na visokom nivou. Oni će sigurno biti rasterećeniji u tom meču, jer smo mi favoriti. Međutim, svesni smo toga. Znamo šta nas očekuje. Poštujemo svakoga, ali ne plašimo se nikog”.

19.00: (1,55) Crvena zvezda (8,00) Radnički Kragujevac (3,15)

Raduje se Mandić bici za prvi trofej i nada punim tribinama.

“Voleo bih da igramo pred punim tribinama. To će biti prazni vaterpola, borba za prvi trofej. Svi ljubitelji vaterpola će imati priliku da uživaju u vrhunskom spektaklu, a siguran sam da neće biti lako i mislim da nijedna utakmica neće biti laka”, zaključio je kapiten Novog Beograda.

Miloš Ćuk (©MN Press)Miloš Ćuk (©MN Press)

ĐAVOLI ISPRATILI PESMOM I BAKLJADOM RADNIČKI U BEOGRAD

Navijači Radničkog, popularni “Đavoli”, ispratili su vaterpoliste u Beograd po trofej koji je Kragujevčanima izmakao protekle sezone. Iznenadili su “Đavoli” miljenike uoči polaska na put, i stavili im do znanja da očekuju povratak u Kragujevac sa peharom. Radnički se u polufinalu sastaje sa Crvenom zvezdom, koju odlično poznaje i koja mu je “ukrala” triplu krunu.

Ima Radnički priliku da se revanšira crveno-belima za poraz u finalu, a ove sezone je već u dva navrata bio bolji od Crvene zvezde. Prvo u prvenstvu kada je trijumfovao na bazenu “Milan Gale Muškatirović” sa 10:8 u dramatičnoj završnici, a potom i na turniru Jadranske lige u Splitu, gde je znatno lakše došao do pobede - 13:8. Ipak, taj drugi meč poput onog prvog između Novog Beograda i Partizana ne govori mnogo toga, jer je Aleksandar Filipović bio bez Gavrila Subotića i Dušana Markovića.

Crvena zvezda zapala je u rezultatsku krizu posle sjajnog otvaranja sezone, plasmana u LIgu šampiona i pobede na premijeri protiv Špandaua. Nanizala je šest poraza u društvu najboljih. Doduše, ni Kragujevčani se nisu proslavili u grupnoj fazi Lige šampiona i imaju samo bod više od crveno-belih, ali evidentno je da na psihološkom planu znatno bolje stoje od Beograđana koji su potonuli.

Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)

Tinjala je nada u Zvezdinom taboru da može da prođe grupu i izbori Fajnal-ejt Lige šampiona. Šanse da se to dogodi svedene su na minimum posle poraza u Bukureštu od Steaue. U podjednako nezavidnom položaju je i Radnički i malo je verovatno da će ijedna od te dve ekipe videti završni turnir Lige šampiona. Osvajanje trofeja Kupa bila bi energetska injekcija za kojom vape Kragujevčani i crveno-beli.

Dosadašnji rezultati favorizuju sastav Uroša Stevanovića, koji ima za nijansu bolje rezultate i dve pobede u međusobnim duelima, ali često to padne u vodu na Fajnal-foru Kupa Srbije. Radnički je bio učesnik prethodna tri finala, čak šest puta u poslednjih osam godina je odlučivao o šampionu, ali je samo dva puta podigao trofej. Nije se najbolje snalazio u duelima u kojima je nosio zvanje favorita, a Crvenoj zvezdi moglo bi da prija to što joj se ne daju velike šanse posle serije loših rezultata u velikim utakmicama.

OSVAJAČI KUPA SRBIJE OD SEZONE 2006/2007

Partizan - devet puta

Crvena zvezda - tri puta

Radnički - dva puta

Šabac - jedanput

F4 KUPA SRBIJE

Polufinale

17.00: (15,0) Partizan (18,0) Novi Beograd (1,02)

19.00: (1,55) Crvena zvezda (8,00) Radnički Kragujevac (3,15)

Utorak, 19.00 - Finale



tagovi

VK Novi BeogradVK PartizanVK Crvena zvezdaVK RadničkiKup Srbije u vaterpoluvaterpolo SrbijaVladimir VujasinovićMiloš KorolijaAleksandar FilipovićUroš StevanovićDuško PijetlovićDušan MandićMiloš ĆukGavril SubotićMilan AleksićStefan MitrovićLovre Miloš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara