Eloim Prandi za istoriju (©Reuters)
Eloim Prandi za istoriju (©Reuters)

Francuzi iz "mrtvih" do finala: Čelični živci i čudesni Prandi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.01.24. | 19:40

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Levi bek Pari Sen Žermena doneo Galskim petlovima iz deveterca produžetke - 27:27, a u dodatnih 10 minuta slavlje olimpijskog prvaka iz Tokija protiv Švedske – 34:30 (27:27, 17:11)

Atomski rukomet u Lankses areni, čudesni Francuzi. Šveđani su izgubili dobijeno, kao u prethodnom delu Evropskog prvenstva Srbija protiv Islanda ili Norveška protiv Farskih Ostrva. Bomba Eloima Prandija sa 11 metara donela je Galskim petlovima produžetke – 27:27, a onda u dodatnih 10 minuta Dilan Nai je bio čovek odluke za pobedu - 34:30 i finale, duel sa Danskom koja je pobedila u drugom polufinalu domaćina Nemačke u Kelnu sa 29:26.

Levi bek Pari Sen Žermena je posle faula nad Dikom Memom, kada je istekao 60. minut, uzeo loptu i iz očaja poslao projektil koji ni storuki Andreas Palička nije mogao da odbrani. Od prečke se lopta odbila u mrežu – 27:27, za muk među navijačima koji su mahom podržavali šampiona Evrope iz Budimpešte.

Izabrane vesti

Igralo se dodatnih 10 minuta, a psihički poljuljani Šveđani ništa nisu mogli. Pre toga je Švedska imala 27:25 pola minuta pre kraja. Janis Len je smanjio sa pozicije desnog krila, a onda su makedonske sudije Nikolov i Načevski sudile korak srednjem beku Jimu Gotfridsonu. Ostalo je šest sekundi do kraja, Mem je zaustavljen na 11 metara, a Prandi je postao junak, postigavši jedan od najluđih golova u istoriji rukometa.

Brza tri pogotka u prvom produžetka levog krila Kjelcea odlepili su četu Gijoma Žila i do kraja nije bilo drame – Francuska posle finala Svetskog prvenstva u Stokholnu prošle godine igraće i meč za evropsku krunu u nedelju u Lankses areni.


Ovakvu dramu samo rukomet može da priušti i magija Lankses arene. Ni dva gola razlika na manje od pola minuta pre kraja nisu garancija pobede. Osetila je to Srbija i Norveška u Nemačkoj, a sada i Švedska kojoj je skinuta kruna od pre dve godine iz Budimpešte. Stari kontinent dobija novog vladara.

Dva različita poluvremena. U prvom dominacija Dike Mema, Iga Deska i posebno Samira Belansena koji neverovatno liči na nekadašnjeg srpskog reprezentativca Strahinju "Džamba" Milića. Imala je Francuska +7 (13:6) u 20. minutu, +6 na poluvremenu (17:11), a onda je sve to prosula za devet minuta nastavka, kada je blistao srednji bek Magdeburga Feliks Klar i serijom 7:1 došlo se do izjednačenja. Čuda je na golu pravio Andreas Palička, odbranio je čak tri sedmerca, od toga dva Igu Desku i jedan Kentinu Maeu.

U finišu je Švedska imala +2 (26:24 i 27:25), činilo se da je gotovo, ali čelični živci Galskih petlova i gol karijere Eloima Prandija doneli su produžetak, a zatim i veliku, herojsku pobedu za Nikolu Karabatića i drugove. Treba napomenuti da je na nešto više od pola minuta pre kraja, bila sumnjiva odluka sudija iz Makedonije. Lopta je verovatno pogodila Nedima Remilia u nogu, ali su je Nikolov i Načevski dali Francuzima, a onda je nedugo zatim Len pogodio sa krila za 26:27. I koraci Gotfridsona bili su sumnjivi (makar posle faula), ali Švedska je sama kriva što je ostala bez finala i šanse da brani tron od pre dve godine iz prestonice Mađarske.

Švedska federacija je posle meča uložila protest kod EHF-a zbog spornog gola Prandija iz deveterca. Videlo se na snimku da je pomerao stajnu nogu, što je protivno pravilima.

Igo Deska je dao osam golova u pobedničkom timu. Dika Mem šest, a Nedim Remili pet, dok su po četiri gola postigli Janis Len i Ludovik Fabregas. Junak meča Eloim Prandi je dao tri, koliko i Dilan Nai (sve u prvom produžetku). Samir Belasen je sakupio devet odbrana, od toga osam u prvih 30 minut, dok je Remi Debone u produžecima odbranio četiri udarca Šveđanina.

Pogledajte još jednom gol iz drugog ugla!

Kod sada već bivšeg šampiona Evrope, Feliks Klar je devet puta zatresao mrežu, a Maks Darž i Hampus Vane po pet. Andreas Palička je odbranio čak 15 udaraca Trikolora, od toga tri sa linije sedam metara, ali to je bilo malo za pobedu. Nije imao sreće veteran kod gola Prandija iz deveterca. Od prečke ga je pogodila u telo i odbila se u mrežu.

Mađarska je peta u Evropi što je najbolji plasman naših severnih komšija u istoriji. Tim Ćeme Rodrigeza je dobio Sloveniju sa 23:22, iako je pet minuta pre kraja gubio sa 20:22. Laslo Bartus je bio odličan u finišu, skinuo je 10 udaraca timu Uroša Zormana. Mate Lekai i robusni pivotmen Bence Bahhidi su bili najbolji sa po pet golova. Kod Slovenaca, Miha Zarabec, Borut Mačkovšek i Aleks Vlah su dali po četiri pogotka, dok je Klemen Ferlin imao 11 odbrana.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (KELN)

Petak

POLUFINALE

Francuska - Švedska 34:30 p. p. (27:27, 17:11)

20.30: (4,90) Nemačka (10,0) Danska (1,25)

ZA 5. MESTO

Mađarska - Slovenija 23:22 (12:13)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara