Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Sila je ta Danska: Tata-mata Hansen, razbijač Pitlik i genijalni Nikolaj Jakobsen (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 22:04

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Svetski prvak pobedio domaćina Nemačku sa 29:26 (12:14) i zakazao za nedelju meč za zlato protiv Francuza u reprizi finala Svetskog prvenstva iz Stokholma prošle godine

Repriza finala Svetskog prvenstva i u Kelnu. U borbi za zlato na Evropskom šampionatu, očekivano, igraće dve rukometne supersile, najbolje selekcije planete, Danska i Francuska. Galski petlovi su u čudesnom meču posle 70 minuta slomili otpor Švedske, dok je svetski prvak pobedio domaćina Nemačku sa 29:26 (12:14).

Blistavo prvo poluvreme Nemaca, ali u nastavku raspodija trostrukog uzastopnog šampiona planete. Kakav je stručnjak Nikolaj Jakobsen? Genijalan! U drugom poluvremenu je konstantno napadao „7 na 6“, igrao sa dva pivotmena, a proslavio se visoki kružni napadač svetskog šampiona Simon Held. Veteran Mikel Hansen dao je samo jedan gol iz igre (četiri iz penala), ali je majstorski igrao na srednjem beku, razigravao saigrače, davao kao na tacni lopte krilima i Heldu.

Izabrane vesti

U nastavku je umesto legendarnog Niklasa Landina Jakobsena blistao čuvar mreže Barselone Emil Nilsen, jedan od najboljih golmana na ovom Evropskog prvenstvu.

Andreas Volf je sjajno branio na golu Pancera, skinuo pet-šest zicera sa šest metara, odlični su bili i Juri Knor i mladi desni bek Renars Uskins. Domaćin je vodio +3 krajem prvog poluvremena, na odmor otišao sa +2 - 14:12, nadigrao favorita, ali ako želiš da pobediš najbolju selekciju planete, možda i najdominantniji tim u ovom milenijumu, moraš da igraš fenomenalno 60 minuta, a ne samo 30.

Hansen je u nastavku poveo svoj tim, pogađao je i fenomenalni levi bek Flensburga Simon Pitlik. Volf je držao Nemce, ali u nastavku nije bilo rešenje za granitnu odbranu Skandinavaca. Nije bilo drame u finišu. Domaćin ništa nije mogao da pogodi, dok je svetski šampion lagano nalazio put do mreže Volfa. Smanjili su Panceri sa -5 na -2, minut pre kraja, ali nije bilo neizvesnosti kao u prvom hičkokovskom polufinalu. Hansen je na pola minuta pre kraja dao prvi gol iz igre i stavio tačku na pobedu.

Levo krilo Emil Jakobsen i bekovi Simon Pitlik i Mikel Hansen sa po pet golova su bili najefikasniji kod Danaca. Matijas Gidsel i Simon Held su po četiri puta zatresli mrežu Nemaca. Pivotmen Olborga je sve pogotke dao u drugih 30 minuta. Emil Nilsen je u nastavku imao osam odbrana, a Niklas Landin Jakobsen pet u prvom poluvremenu.

Kod tima Alfreda Gislasona, Renars Uskins je pet puta pogodio, a Juri Knor četiri, ali bez gola u nastavku, kada je dobro čuvan. Johanes Gola, Sebastijan Hajman i Rune Damke su pogodili po tri puta. Andreas Volf je zaustavio 11 udaraca svetskom šampionu.

Danska je tri puta uzastopno bila svetski prvak, ali na evropsko zlato čeka 12 godina, još iz Beograda 2012. godine, kada su Skandinavci slavili protiv Srbije u Areni.

Švedska i Nemačka će u nedelju da igraju za bronzu, a ono što je važnije, pobednik tog duela obezbediće direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (KELN)

Petak

POLUFINALE

Francuska - Švedska 34:30 p. p. (27:27, 17:11)

Nemačka - Danska 26:29 (14:12)

ZA 5. MESTO

Mađarska - Slovenija 23:22 (12:13)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024rukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija DanskeMikel HansenEmil Nilsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara