Marko Vavić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Marko Vavić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Ko poslednji izađe, nek ugasi svetlo: Egzodus iz Partizana, ostali samo juniori

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.08.22. | 16:23

Na “Banjici” ponovo teška finansijska situacija, jedan deo nosilaca završio karijeru, a drugi - pronašao nove klubove

Nepune dve godine Partizan je radio u miru i tiši, toliko su igrači i Stručni štab na čelu sa Korolijom imali optimalne uslove. Proces stabilizacije kluba nije u potpunosti sproveden u delo. Vratio se sedmostruki evropski šampion na staro, jedan po jedan vaterpolista sa “Banjice” diže sidro, a nastup u Evropi, iako je izboren, krajnje je upitan. 

Crno-beli su bliži tome da odustanu od igranja u LEN Kupu Evrope, koji su izborili u bazenu, jer bi im zbog teške finansijske situacije učešće bilo čist luksuz. A, i ako se skrpe za putovanja, teško da bi mogli ikakav ozbiljniji rezultat da naprave. Razlog je jednostavan - ostali su samo najmlađi, izdanci čuvene banjičke škole vaterpola. Da sezona sada počne - srećom po crno-bele neće do oktobra - Partizan ne bi imao tim, silne rupe u igračkom kadru popunjavao bi juniorima. 

Izabrane vesti

Povratak proslavljenih srpskih reprezentativaca Stefana Mitrovića i Milana Aleksića dao je nadu navijačima da se stvari mrdaju sa mrtve tačke. Da se kreću u pravom smeru i da bi crno-beli ponovo mogli da budu konkurentni na međunarodnoj sceni, makar u drugorangiranom LEN Kup Evrope, i napadnu domaće trofeje. Partizan je izborio Evropu, igrao u polufinalu Superlige i Kupu Srbije, dovodio je zvučna pojačanja, ali je, očigledno, to pređašnje leto bilo izuzetak. Odstupanje od pravila. 

Partizan je opet svetlosnim godinama udaljen od borbe za trofeje. Pozicija u kojoj se nalazi ima dodirnih tačaka sa onom narodnom koja se poprilično odomaćila na ovim prostorima kada dogori do nokata: “Ko poslednji izađe, nek ugasi svetlo”. Crno jeste, mrkli mrak nije. Ali, sve je manje prvotimaca na “Banjici”. Svi se kreću ka izlaznim vratima. Došao nije niko, zvanično predstavljenih nema.

Sedmostruki šampion Starog kontinenta životari... 

Andrej Barać (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Andrej Barać (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Nosioci su napustili klub. Nije ostao niti jedan. Stefan Mitrović i Milan Aleksić završili su karijeru i posvetiće se radu u Vaterpolo savezu Srbije. Udarni centarski tandem Nemanja Vico - Petar Velkić je takođe otišao. Kotoranin se preselio u redove kragujevačkog Radničkog, dok je Velkić pojačao italijansku Ortiđu.

Crno-belima nedostaju sidraši, teškaši na liniji dva metra, ali i golmani. Milan Bulajić - branio za Srbiju na Superfinalu Svetske lige - u novoj sezoni će nositi kapicu Valisa iz Valjeva, a Dimitrije Rističević se otisnuo u Grčku, koja je ovoga leta obećana zemlja za srpske vaterpoliste i trenere. PAO je ozvaničio Rističevića, a Lazar Vićković je Partizan zamenio za Apolon u kome će igrati sa Nikolom Bogdanovićem, koji je minule sezone bio član novosadske Vojvodine. 

I tu odlascima nije kraj. Filip Radojević je u potrazi za novim klubom, Andrej Barać ostaje u Superligi Srbije, ali će igrati u Šapcu, koji je protekle sedmice dobio mogućnost i da igra na otvorenom bazenu. Više na “Banjici” nema ni američkih reprezentativaca. Aleks Bouven, najbolji strelac Svetskog prvenstva u Budimpešti i član idealne petorke, pojačao je francuski Noazi le Sek, otišao je i Marko Vavić

Nejasan je status Lovre Miloša. Nekadašnji hrvatski reprezentativac nema obaveza ovoga leta, selektor Ivica Tucak nije ga pozvao u državni tim, pa je Zagrepčanin na produženom godišnjem odmoru. Beograd mu prija, ali je pitanje koliko će mu prijati da igra u klubu koji nema šampionske i evropske ambicije. 

Petar Jakšić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Petar Jakšić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Lakše je pobrojati one koji ostaju u Partizanu od igrača koji su zadužili status bivši. Naravno, reč je o najmlađima. 

Ako ne bude promena i ponuda iz inostranstva, Partizan će igru graditi oko Petra Jakšića, svetskog juniorskog prvaka sa Srbijom u Pragu, kao i zlatni mlađi juniori sa Malte - Zoran Božović i Nikola Kojić. Njih dvojica su pod komandom Miloša Korolije sa Srbijom postali prvaci Evrope. 

Pred Partizanom je teška sezona. Jedna od retkih pozitivnih stvari za klub i srpski vaterpolo što se na “Banjici” kvalitetno radilo sa mladim igračima, i što je sedmostruki prvak za strance magnet, pa je ovoga leta za kadetsku reprezentaciju Srbije na turniru u Herceg Novom kao igrač Partizana nastupao Luiđi Kanepa.


tagovi

Dimitrije RističevićAleks BouvenMilan AleksićStefan MitrovićVK PartizanNemanja VicoVaterpolo transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara