Rukometaši Srbije (©MN Press)
Rukometaši Srbije (©MN Press)

Odličan žreb za Srbiju: Orlovi na Crnogorce, Islanđane i Mađare

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 18:31

Tim Tonija Đerone naredne godine na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj u Grupi C u Minhenu

Strepeli smo da ne odemo u Grupu A u kojoj su Francuska i Nemačka. Srećom, žreb je pogledao Orlove, igraće naredne godine u Nemačkoj na Evropskom prvenstvu u Grupi C u Minhenu sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom, odlučeno je u Diseldorfu.

Prve dve selekcije izboriće narednu fazu, a ukrštamo se sa Grupom A u kojoj su Francuska, Nemačka, Makedonija i Švajcarska, odnosno Grupom B u kojoj su Španija, Austrija, Hrvatska i Rumunija. Druga faze igraće se u Kelnu.

Izabrane vesti

Na prvi pogled dobili smo grupu koju možemo da prođemo. Island i Mađarska nisu bolje selekcije od Orlova, pa će biti velika borba za prva dva mesta. Crna Gora iz poslednjeg šešira je autsajder, ali daleko od toga da ne može da iznenadi u grupi koja će se igrati u Bavarskoj.

Islanđani će sa Srbijom da budu rival i za olimpijske kvalifikacije u Parizu 2024. godine. Ribari su razočarali na Svetskom prvenstvu ove godine, bili su tek na 12. mestu, dok je Srbija bila 11. Mađarska je bila osma na svetu, dok su Crnogorci u januaru bili 18. Objektivno, Islanđani su najslabija reprezentacija iz prvog šešira. Po imena, malena zemlja sa manje od 400.000 stanovnika ima strašne igrače koji brane boje najboljih klubova Evrope. Najveći uspeh je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Nosioci reprezentacije su bekovi Magdeburga Omar Ingi Magnuson i Gisli Kristjanson, a tu je i Aron Palmarson koji se posle decenije igranja u najvećim klubovima na Starog kontinentu, Kilu, Vespremu, Barseloni i Olborgu, vraća u junu u otadžbinu i braniće boje Hafnerfjerdura. Bjarki Mar Elison brani boje bogatog mađarskog Vesprema.

Mađari su posle kraha na EP prošle godine pred svojim navijačima odigrali odlično u Poljskoj i Švedskoj na SP u januaru, bili su četvrtfinalisti. Na klupi sedi Španac Čema Rodrigez koji je sa Benfikom osvojio Ligu Evrope. Nosioci igre su iskusni golman Roland Mikler, zatim Rikard Bodo, Mate Lekai, Miklaš Rosta i Bence Banhidi. Za naše severne susede brani boje i desni bek Vesprema Zoran Ilić. Do ove godine je u selekciji bio i levo krilo pančevačkog Dinama Stefan Sunajko, ali njega nije bilo na Svetskom prvenstvu ove godine.

Crna Gora je završila eru sa Zoranom Roganovićem posle lošeg izdanja ove godine u Poljskoj, a novi kormilar je nekadašnji trofejni golman reprezentacije Hrvatske Vlado Šola. Posle SP oprostio se od selekcije i dugodišnji kapiten Vasko Ševaljević. Nosioci igre su Vujovići, desni bek Hanovera Branko i levo krilo Fukse Berlina Miloš, kao i sjajni golman Melsungena Nebojša Simić.

Ubedljivo najjača grupa je A u kojoj će snage da odmere Francuska, domaćin Nemačka, dok male šanse za drugi krug ima podmlađena Makedonija i Švajcarska. Čini se da su najslabije Grupe E i F gde bi Švedska i Danska trebalo da se prošetaju. Nemačka i Švajcarska otvaraju šampionat 10. januara u Diseldorfu, pred rekordnih 50.000 gledalaca.

Prve dve selekcije iz svih šest grupa igraće u narednoj rundi, s tim da se prenose bodove, pa će biti veoma bitno da se uđe sa dva boda u narednu rundu. Ako bude na jedno od prva dva mesta Srbija nastavlja bitisanje u Kelnu, a rivali za eventualnu borbu za polufinale biće pakleni - verovatno Francuska, Nemačka, Španija i Hrvatska. Prvu utakmicu na šampionatu Evrope igramo 12. januara u Minhenu protiv Islanda. Dva dana kasnije je duel sa Mađarima, a za kraj sa Crnogorcima 16. januara.

Orlovi su prošle godine bili 14. na EP, nisu uspeli da se plasiraju u drugu fazu u konkurenciji Francuske i Hrvatske. Na SP smo bili na 11. poziciji, pa se očekuje da se tim Tonija Đerone nastavi uzlaznom putanjom.

Srbija nije uspela da se plasira sa Svetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, ali ima poslednju šansu na kontinentalnom šampionatu, a rivali za preostala dva mesta (šampion ide direktno) su Island, Portugalija, Austrija, Holandija, Poljska, Češka, Makedonija, Crna Gora... To su selekcije koje nisu uspele da izbore kvalifikacije na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj ove godine.

Predsednica Rukometnog saveza Srbije, Milena Delić, iznela je komentar na temu protivnika i očekivanja na šampionatu Evrope.

"Ne postoji laka grupa i lak protivnik na takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo. Svaka selekcija se izborila za mesto u 24 najboljih i pred momcima i selektorom je sigurno još jedan veliki izazov. Verujem u kvalitet naše reprezentacije, a kada su igrači zdravi i maksimalno motivisani, mogu da pobede svakog protivnika, što smo u prethodnom periodu i dokazali. U Nemačku idemo sa namerom da se pokažemo u najboljem svetlu, a nadam se da će se to i kroz rezultate videti”, rekla je Milena Delić.

GRUPA A (DISELDORF, BERLIN): Francuska, Nemačka, Makedonija, Švajcarska

GRUPA B (MANHAJM): Španija, Austrija, Hrvatska, Rumunija

GRUPA C (MINHEN): Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora

GRUPA D (BERLIN): Norveška, Slovenija, Poljska, Farska Ostrva

GRUPA E (MANHAJM): Švedska, Holandija, Bosna i Hercegovina, Gruzija

GRUPA F (MINHEN): Danska, Portugalija, Češka, Grčka

RASPORED ORLOVA

12. JANUAR: Island - Srbija

14. JANUAR: Srbija - Mađarska

16. JANUAR: Srbija - Crna Gora



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeToni ĐeronarssEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara