Nikola Jakšić, Kevin Panter i Nemanja Nedović (©Reuters&Starsport)
Nikola Jakšić, Kevin Panter i Nemanja Nedović (©Reuters&Starsport)

Ratno stanje izmešta Evropsko prvenstvo? Večiti i Evroliga “blokiraju” Arenu, nameće se – Budimpešta

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 16:12

Domaćinstvo Izraelu još nije otkazano, ali bi moglo da bude koliko iduće sedmice kada bi trebalo da bude doneta konačna odluka, nisu velike šanse da Beograd bude organizator…

Punih nedelju dana u Izraelu bukti rat i nema naznaka da će se u skorije vreme završiti. Naprotiv, preti da se proširi i zahvati veće područje. Broj civilnih žrtava raste, putevi i aerodromi su blokirani, sportski događaji u zemlji su obustavljeni, a strancima je preporučeno da napuste zemlju. UEFA je odložila međunarodne utakmice na tom području, ni Makabi iz Tel Aviva ne igra u Evroligi i privremeno je stacioniran na Kipru, a celokupna situacija otvorila je pitanje: šta će biti sa Evropskim prvenstvom u vaterpolu?

Kontinentalna smotra trebalo je da se održi od 3. do 16 januara u Netanji, gradu nadomak Tel Aviva, no kako se stvari odvijaju nisu bogzna kakve šanse da zadrži organizaciju. Definitivna odluka trebalo bi da bude doneta iduće sedmice, a za sada su u opticaju tri mogućnosti: otkazivanje, odlaganje ili promena domaćinstva. Ipak, zbog Olimpijskih igara u Parizu najveće su šanse da Evropsko prvenstvo bude premešto u neku od zemalja koje nisu zahvaćene ratom.

Izabrane vesti

Do šampionata Starog kontinenta ostalo je dva i po meseca, i LEN će po ubrzanom postupku morati da preseče. Netanja je udaljena oko 100 kilometara od pojasa Gaze i iako još nema zvanične potvrde – do sada izdato saopštenje u kome je istaknuto da će situacija biti pomno praćena, kao i da će biti istražene sve mogućnosti – izvesno će doći do zamene domaćinstva.

Totalno otkazivanje gotovo da je nemoguće zbog Olimpijskih igara u Parizu i činjenice da sa Evropskog prvenstva jedna reprezentacija treba da se kvalifikuje. Odlaganje je takođe malo verovatno, jer prostora za tako nešto nema, pošto će se Svetsko prvenstvo odžati u Kataru tokom februara, a posle toga treba da bude završena klupska sezona.

Pominje se mogućnost da se prvenstvo ne održi, već da se rezultat sa prethodnog u Splitu računa kao validan. Iz toga bi kao prvak profitirala Hrvatska, obezbedila bi vizu u Parizu. Ali, ipak je premeštanje najizglednije, a kada dođe do nezavidnih situacija gotovo uvek su pogledi upereni ka dva grada – Budimpešti i Beogradu.

Branislav Mitrović brani peterac Alvaru Granadosu (©Reuters)Branislav Mitrović brani peterac Alvaru Granadosu (©Reuters)

Mali je broj gradova koji u kratkom vremenskom intervalu može da obezbedi organizaciju velikog takmičenja. Ne radi se samo o bazenu, nego i o transportu, smeštajnim kapacitetima za vreme praznika – treba da bude ugošćeno oko 500 sportista i članova delegacija – ali i sponzorima i brojnim propratnim stvarima. Beograd je jedan od retkih gradova koji bi mogao da odgovori zahtevima, međutim, trenutno postoji jedan veliki problem: Arena je “blokirana”.

Kada je prethodni put Srbija bila domaćin najboljim vaterpolo reprezentacijama, Evropsko prvenstvo se odigralo u Areni. Multifunkcionalna je hala, ima dovoljno mesta i sve potrebne prateće elemente da se u njih održi šampionat. Zapravo je jedini takav objekat, ako ne bi bilo gledanja kroz prste. Ali, ove i naredne godine do kraja proleća termini su bukirani. Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su domaćini u najvećoj dvorani na Balkanu, pucaju na visoko u Evroligi, a u januaru bi trebalo da se igra i večiti derbi u elitnom klupskom takmičenju.

Zakazan je za 4. januar, a do tada bi Evropsko prvenstvo trebalo da počne. Takođe do druge polovine januara crveno-bele na domaćem parketu očekuje i meč sa Baskonijom, a crno-bele sa Asvelom i Makabijem iz Tel Aviva. Ne treba zaboraviti da je za adaptaciju bazena i prenamenu Arene potrebno vreme, pa se ne bi radilo samo o januaru…

U situaciji kada su najveći srpski klubovi poprilično investirali u ekipe i prodali ogroman broj sezonskih karata, praktično je nemoguće zamisliti da bi došlo do njihovog izmeštanja iz Arene. Pritom, Srbija i grad Beograd dobili su organizaciju Evropskog prvenstva 2026. godine, tako da se Budimpešta čini kao najrealnija solucija.

Gergo Zalanki puca pored Janisa Funtulisa (©Reuters)Gergo Zalanki puca pored Janisa Funtulisa (©Reuters)

Evropsko prvenstvo bi moglo da se odigra u multifunkcionalnoj Duna areni. Budimpešta je kec iz rukava koji LEN uvek može da izvadi, ako nešto pođe po zlu. Do toga je došlo za preme pandemije virusa korona, kada Fukuoka nije mogla – ili bolje rečeno isprva nije želela da rizikuje i lomata se sa protokolima – da ugosti sportiste, pa su Mađari uskočili i na Margit Sigetu organizovali Svetsko prvenstvo.

Kako sada stvari stoje, Mađarska i Budimpešta su najbliži domaćinstvu, ponovo bi mogli da budu “sigurna kuća”. Ali, dok ne padne konačna odluka pominjaće se razne mogućnosti, pa i da se prvenstvo ne održi, a jedno kvalifikaciono mesto za Olimpijske igre prebaci na Svetsko prvenstvo u Dohu. Samo je nepoznanica kako bi onda bila popunjena preostala upražnjena mesta za planetarnu smotru.

Ubrzo će sve biti raščivijano, a ljudi koji dele stavove sa Napolijevim kontroverznim gazdom Aureliom de Laurentisom će likovati. Evropska takmičenja treba da se održavaju na tlu Starog kontinenta.

“Svako ko planira da ide da igra Superkup u Arabiji je debil! Vidite li šta se dešava u Izraelu? Moglo bi da dođe do vazdušne blokade čitave te teritorije. I sve to da bi se zaradio neki milion više?!”, zapitao se Aurelio de Laurentis pre nekoliko dana.

Novac stanuje na Bliskom istoku, u Maloj Aziji i oko nje, a sigurnost – u Evropi. Bar kada je reč o održavanju velikih sporskih događaja. Tu nema greške.



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeEvroligaKK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara