Lamar Džekson i Patrik Mahoms (©AFP)
Lamar Džekson i Patrik Mahoms (©AFP)

Amerika na nogama: Hoće li Lamar da skine krunu Mahomsu i Čifsima?

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 10:20

NFL, plej-of: Baltimor blagi favorit protiv Kanzasa (21.00), dok je San Francisko bliži Superboulu od Detroit Lajonsa (00.30)

Ko će za dve nedelje u Gradu kocke i poroka, Las Vegasu, da igra Superboul, najvažniju utakmicu u američkom sportu, ko će da podigne trofej Vinsa Lombardija? Odluka pada noćas “preko bare”. Igraju se finala konferencija.

Baltimor, San Francisko i Detroit su iskoristili prednost domaćeg terena u polufinalima, dok je jedino šampion Kanzas Siti napravio brejk trijumfom u Bafalo protiv Bilsa i ostao u igri za odbranu trona što nije uspelo nijednoj franšizi skoro dve decenije, od Nju Ingland Petriotsa sa Tomom Brejdijem i Bilom Beličikom pre 18 godina.

Izabrane vesti

Prvo finala, i to AFC-a, igra se u Balitmoru. Rejvensi večeras (21.00) dočekuju Kanzas Siti Čifse sa magičnim Patrikom Mahomsom. Možda nema sezonu kao prethodnih godina, ali lucidni kvoterbek uvek ima “keca u rukavu”. Ima i domaćin veliku snagu u vođi napada Lamaru Džeksonu. Igra se na otvorenom, neće biti hladno kao u Bafalu ili Kanzasu, ali se očekuje kiša.

21.00: (1,55) Baltimor Rejvens (14,0) Kanzas Siti Čifs (2,70)

Domaćin je furiozan bio veći deo šampionata. Prošle nedelje je pregazio Hjuston sa 34:10, iako su Teksansi pružali dobar otpor dve četvrtine. Džekson je istrčao dva tačdauna, igra u životnoj formi i sigurno će odbrana tima Endija Rida da bude na mukama. Prošle nedelje je zaustavila Džoša Alena, sada će joj biti još teže protiv budućeg MVP lige.

Na tribinama će naravno da bude svetska muzička zvezda Tejlor Svift da bodri svog dragog, tajt enda Čifsa Trevisa Kelsija. Veza Mahoms-Kelsi je najbitnija za branioce Lombardijevog trofeja. Ipak, Baltimor ima verovatno najbolju odbranu u ligu, granitnu i prednju liniju, ali i sekendari je elitni sa sejftijem Kajlom Hamiltonom i kornerbekom Merlonom Hemfrijem.

Videćemo da li će Rejvensi da često “blicuju” Mahomsa, što bi moglo da otvori trčanje Kanzasa gde dominira Ajzea Pačeko. Nema Mahoms veliki izbor kvalitetnih risivera, svi su ispodprosečni, nisu ga “slušali” ove sezone. Zbog povreda van stroja su Kaderijus Toni i Skaj Mur, pa mora da se osloni pre svega na tajt enda Kelsija, ali i nesigurnog Valdeza Markiza Skentlinga za duge lopte koje fale Kanzasu u ovom šampionatu. Zato ne daje veliki broj poena. Nismo navikli na Čifse da ne prebacuju 30+ poena.

Balitmor neće odustati od trčanja u napadu, a X faktor bi mogao da bude Odel Bekam junior koji bi brzinom trebalo da iskoristi rupe u poslednoj liniji odbrane Čifsa. Rejvensi su blagi favorit, ali tim koja ima Mahomsa nikada ne sme da se otpiše.

San Francisko ostaje prvi favorit za titulu, iako se prošle nedelje provukao protiv Grin Beja, jedva slavio sa 24:21, posle preokreta u poslednjih 15 minuta, u najboljem meču polufinalne runde plej-ofa. U toplu Kaliforniju noćas (00.30) stižu Detroit Lajonsi, nekada gubitnička franšiza koju je preporodio trener Den Kembel i kvoterbek Džered Gof koji sa Remsima već ima Superboul, kada je poražen od Nju Inglanda pre pet godina.

----------------------

KVOTE MOZZARTA ZA OSVAJAČA SUPERBOULA

SAN FRANCISKO ŠAMPION - KVOTA 2,50

BALTIMOR ŠAMPION - KVOTA 3,00

KANZAS SITI ŠAMPION - KVOTA 4,50

DETROIT ŠAMPION - KVOTA 9,00

-------------------------

Dobra vesta za Fortinajnerse je da se od porvede oporavio elitni risiver Dibo Semjuel koji će uz Brendona Ajuka i tajt enda Džordža Kitla da bude napast za odbranu gostiju iz Grada Forda. Kristijan Mekfri bio trebalo da bude ključ za domaćina, naravno uz sigurnom mladog kvoterbeka Broka Pardija.

00.30 (1,40) San Francisko Fortinajners (14,0) Detroit Lajons (3,35)

Gosti igraju na velii broj poena. Sve je u rukama Džereda Gofa koji će imati problem protiv jake prednje linije odbrane domaćina. Ako bude pod pritiskom, uvek ume da baci koju presečenu loptu, pa bi u tom slučaju San Francusku bio otvoren put do Superboula gde ga nema tri godine, kada je igrao sa Čifsima i bio poražen.

Prednost je na strani tima Kajla Šenehana. Lajonsi su u naletu, ali čini se da teško mogu da pomrse račune moćnoj mašineriji iz Kalifornije.

U ponudi Mozzarta je i igra tačdaun, da ili ne. Za finala konferencija ponuđeno je 16 igrača, a na vama je da pogodite ko će od navedenih fudbalera da poentira. Kompletnu ponudu pogledajte OVDE.

Utakmice NFL šampionata od ove sezone možete da gledate na kanalima Arene Sport.

NFL, PLEJ-OF – FINALA KONFERENCIJA

Nedelja

AFC

21.00: (1,55) Baltimor Rejvens (14,0) Kanzas Siti Čifs (2,70)

Ponedeljak

NFC

00.30 (1,40) San Francisko Fortinajners (14,0) Detroit Lajons (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalBaltimor RejvensKanzas Siti ČifsPatrik MahomsLamar Džekson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara