Kristina Liščević (©Reuters)
Kristina Liščević (©Reuters)

Bolno prizemljenje: Lekcija od Mađarica, sa Hrvaticama borba za narednu fazu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.12.20. | 17:21

Emotivno i fizički potrošene posle velike pobede nad svetskim šampionkama, rukometašice Srbije pregažene u drugom kolu Grupe C Evropskog prvenstva u Danskoj – 26:38. U utorak dan odluke. Pobeda donosi narednu fazu i možda sva četiri boda

Pobediš Holandiju, svetskog šampiona iz Japana 2019. godine, a onda narednog dana izgubiš od prosečne selekcije Mađarske. I to nije bio običan poraz, nego debakl – 26:38 (10:19). Samo 20 časova posle velikog trijumfa, usledila je lekcija od naših severnih suseda. Mađarska je imala dan više za pripremu meča, njoj je ovaj meč bio biti ili ne biti, posle poraza od Hrvatica na premijeri. Naše rukometašice su pokušavale, borile se, ali ništa nije išlo izabranicama Ljubomira Obradovića.

Ornije, raspoloženije, brže, jače, Mađarice su dominirale protiv naše selekcije. Ovaj put je sve bilo rešeno u prvih 30 minuta, kada je Mađarska stvorila čak +9 – 19:10. Nije bilo svežine u napadu. Bekovi su podbacili. Osim Jelene Trifunović, koja je bila jedina raspoložena u prvom poluvremenu, postigla četiri gola, ostale su podbacile. Bek Sandra Sološi Šasik je pogađala iz svih pozicija. Iz osam pokušaja šest puta je matirala indisponirane golmane naše reprezentacije.

Izabrane vesti

Počela je na golu Katarina Tomašević. Nije joj išlo, ušla je u finišu Jovana Risović koja je u finišu prvog poluvremena skinula nekoliko zicera, ali nedovoljno. S druge strane, Blanka Biro je imala čak 12 uspešnih intervencija u prvih 30 minuta. Promašila je Srbija i dva sedmerca. Katarina Krpež Šlezak je promašila ceo gol, dok je odlična Biro odbranila penal Kristini Liščević. Kada se tome doda i nekoliko izgubljenih lopti, promljenih pogodaka kada je gol bio prazan, dolazi se do devet golova viška za Mađarice u prvih 30 minuta.

Protiv Holanđanki se dogodilo čudo u drugom poluvremenu, ali sada nije. Nisu imala snage naše rukometašice da se vrati u život. I na prethodnih šampionatima igrali smo od sjaja do očaja i obrnuto. U nastavku, Mađarice su dodale gas, brzo stvorile dvocifrenu prednost. Sološi Šasik, bek MTK-a, nastavila je da torpeduje naše golmane. Ovaj put je predaja bila brza. Mađarice nisu stajale, raspucane su bile sa svih pozicija, lako postizale golove i na kraju demolirale našu reprezentaciju. Selektor Obradović je u nastavku pružio šansu i ostalih igračicama, Agbabi, Milojević, Jovović koje nisu igrale u subotu protiv Holandije.

Protiv Hrvatica u utorak Srbija igra ključnu utakmicu za prolazak u narednu fazu. I ne samo to, ako pobedimo u poslednjem kolu Grupe C, a očekivano Holandija slavi protiv Hrvatske i Mađarske, izabranice Ljubomira Obradovića preneće maksimalna četiri boda u narednu fazu, a onda ni polufinale nije daleko. Eventualni rivali u narednoj fazi biće Norveška, Nemačka i Rumunija. Ali, prvo Hrvatska mora da se pobedi.

Ovaj debakl mogao bi da bude bezbolan, ali mora jače, bolje u utorak. Hrvatska je pre početka Evropskog prvenstva u Danskoj bila autsajder grupe, došla je drastično oslabljena u Kolding, ali je u prvom kolu iznenadila Mađarice (24:22).

Podsetimo, u prvom kolu teško se povredila naša najbolja rukometašica Andrea Lekić. Ona je u nedelju već operisala Ahilovu tetivu i očekuje je višemesečna pauza. Za nju je sezona gotova, a verovatno neće moći da igra ni na Olimpijskim igrama u Tokiju, ako Srbija prođe kvalifikacioni turnir u Mađarskoj u martu naredne godine.

U drugom meču Grupe B danas (18.15) igraju Hrvatska – Holandija. Odgovara nam trijumf Lala koje ne bi trebalo da imaju problema da ostavre prvi trijumf u Koldingu.

SRBIJA – MAĐARSKA 26:38 (10:19)

KOLDING - Dvorana: Sidbank arena

SRBIJA: Risović (sedam odbrana), Tomašević (dve odbrane), Krpež-Šlezak 1, Janjušević, Liščević 1, Stojiljković , Radosavljević 5, Pop-Lazić 4, Nikolić 3, Trifunović 4, Lavko 4, Radojević, J. Agbaba 2, Jovović 1, Milojević 1.

MAĐARSKA: Biro (20 odbrana), Sološi Šasik 10, Lukaš 6, Šacl 5, Kovačić 4, Hafra 4, Klujber 3, Faluvegi 2, Kačor 2, Lakatoš 1, Tomori, Šizar Sekereš, Helembai, Tovici, Marton, Sikora (dve odbrane).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (DANSKA)

Nedelja

GRUPA A (HERNING)

18.15: (7,75) Slovenija (13,0) Francuska (1,12)

20.30: (5,20) Crna Gora (11,0) Danska (1,22)

GRUPA C (KOLDING)

Srbija - Mađarska 26:38 (11:20)

18.15: (9,00) Hrvatska (14,0) Holandija (1,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EP za rukometašice 2020ženska rukometna reprezentacija SrbijeEP za rukometašiceKatarina KrpežLjubomir Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara