Odbrana Koltsa paklena na startu sezone (©Reuters)
Odbrana Koltsa paklena na startu sezone (©Reuters)

Čifsi čiste Rejderse, pakleni napad Klivlenda udara na najbolju odbranu lige, vraća se Džimi Dži, derbi Pensilvanije na Hajnc fildu

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.10.20. | 08:03

Šampion ima lak posao na Erouhedu protiv divizijskog rivala. Derbi dana je meč u Klivlendu gde stiže Indijanapolis. Džo Flako predvodi napad Džetsa, a Kajl Alen je starter u Vašingtonu. Posle dve nedelje pauze vraća se vođa napada San Franciska. Desetkovana Filadelfija stiže u Pitsburg na noge čeličnoj defanzivi Stilersa

Još jedan paklen vikend "preko bare" je pred nama. Peto kolo otvorila je triler završnica u Čikago i trijumf Bersa protiv Toma Brejdija i Bakanirsa (20:19), a danas nas očekuje 11 utakmica. Šampion Kanzas na svom Erouhedu trebalo bi da ima lak zadatak protiv divizijskog rivala Las Vegas (19.00). Četa Džona Grudena dobro je startovala sa dva trijumfa, ali je vezala dva neuspeha. Kvoterbek Čifsa Patrik Mahoms nikada nije izgubio od Rejdersa kao starter. Kanzas je slavio na 10 od poslednjih 11 utakmica protiv Razbojnika iz Nevade, nekada iz Kalifornije, pa se crno piše gostima iz grada poroka.

Najzanimljivi meč dana igra se u Klivlendu gde gostuje Indijanapolis (22.25). Jedan od najboljih napada lige udara na najbolju odbranu, koja je primila najmanji broj poena u prethodna četiri kola. Domaćin je sa 124 poena najefikasniji tim u Američkoj fudbalskoj konferenciji. Prošle nedelje je tim iz Ohaja postigao 59 poena Dalas Kaubojsima u gostima. Briljirao je risiver Odel Bekam junior sa tri tačdaun pasa. Igra trčanjem je fantastična kod Braunsa, ali bi problem mogla da bude povreda Nika Čaba, startnog raning beka tima. Njega neće biti na terenu šest nedelja, ali tu je Karim Hant i nedraftovani mladi Ernest Džonson, koji je iznenadio prošle nedelje na AT&T stadionu.

Izabrane vesti

Koltsi su tim koji je primio samo 54 poena, odnosno 14 po meču i u toj kategoriji je najbolji u NFL šampionatu. Posle poraza od Džeksonvila na startu, Koltsi su vezali tri trijumfa, a rivalima su dopuštali veoma mali broj poena (Minesota i Čikago postigli samo po 11, a Džetsi sedam poena). Sada će imati najteži posao protiv razigranih Braunsa. Malu prednost dajemo gostima. Defanziva sa fantastičnim Deforestom Baknerom i veteranom Džastinom Hjustonom izgleda fantastično.

Problem za odbranu tima iz Indijanapolisa mogla bi da bude povreda odličnog lajnbekera Darijusa Lenarda. Filip Rivers, kvoterbek gostiju, ove sezone se odlično oseća u "džepu". Ofanzivna linija ga zasad dobro čuva, ali Klivlend ima sjajnog "pes rašera" Majlisa Gereta, prvog pika na draftu 2017. godine. Malu prednost dajemo gostima.

KVOTE ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Derbi Pensilvanije igra se u Pitsburgu. Neporaženi Stilersi dočekuju Filadelfiju na Hajnc fildu (19.00). Domaćin je apsolutni favorit, ne samo zbog odlične forme i tri pobede nego i zbog brojnih povreda u redovima Iglsa. Posebno je osakaćen napad koji predvodi Karson Venc. Neće biti iskusnih risivera Dešona Džeksona i Olšona Džefrija, a i ofanzivna linija je imala velike gubitke na startu sezone. To bi paklena odbrana Čeličnih na čelu sa Ti Džej Votom i Badom Duprijem mogla da iskoristi i da često "sekuje" kvoterbeka gostiju. U napadu nema sumnje da će Ben Rotliesberer uspeti da pronađe brojne rupe, posebno u sekendariju Filadelfije. Očekuje se siguran trijumf Stilersa i nastavak nepobedivosti u ovom šampionatu.

San Francisko je bio tim koji je bio najviše pogođen izostancima, ali stvari ide u pozitivnom smeru. Oporavio se Džimi Garopolo, koji je pauzirao dve nedelje. Prošlog vikenda njegova zemena, Nik Malens, bila je katastrofalna. Kajl Šenehan može da bude srećan da se vratio Džimi Dži. Raduje Fortinajnerse i odlična forma tajt enda Džordža Kitla. On je propustio dva meča, ali se prošle nedelje vratio i dominirao protiv Iglsa, ali je Malens sve top upropastio.

Kvoterbek Sijetla Rasel Vilson briljira na startu sezone i zasad je najozbiljniji kandidat za MVP lige. Na Senčeri Link fild stiže slaba Minesota, koja je tek prošle nedelje u Hjustonu uspela da ostvari prvu pobedu u šampionatu. Kornerbekovi Vajkinga su veoma tanki, pa nema sumnje da će Vilson to da koristi i da „bombama“ ka Tajleru Lokitu i Dikej Metkalfu da pokušava da probije slabu odbranu gostiju. Sijetl ove sezone igra mečeve na veliki broj poena, pa treba očekivati još jedan revolveraški obračun. S druge strane je Kirk Kazins, pretplaćeni kvoterbek tima iz Mineapolisa (33.0000.000 dolara po sezoni). Raning bek Dalvin Kuk mogao bi da bude problem za krhku odbranu Sihoksa, koja dopušta veliki broj poena na startu šampionata. Sve te propuste Vilson je dosad uspevao da nadoknadi.

Posle starta 0-4 za Njujork Džetse je sezone promašena, kao i većina u prethodnoj deceniji. Na meču sa Denverom povredio se startni kvoterbek Sem Darnold. Njega će u meču sa Arizonom da menja veteran Džo Flako, Superboul šampion sa Baltumorom 2013. godine. Kardinalsi su vezali dva poraza, a ako žele da nastave borbu za plej-of moraju da slave u Velikoj jabuci na stadionu Met Lajf.

Hjuston i Atlanta su najveće razočaranje dosadašnjeg toka sezone. Oba tima imaju skor 0-4, pa im je ovo poslednja šansa da uhvate priključak za doigavanje. Falkoni na svom terenu dočekuje neočekivano dobru Karolinu (19.00), koja je iznenadila sa dve pobede iako igra bez povređene prve zvezde Kristijana Mekefrija. Problem za Falkonse je povreda najboljeg risvera lige Hulija Džonsa. Od starta sezone je rovit. I prošli meč u Grin Beju nije završio, pa je pod znakom pitanje za duel protiv Pantersa.

Dešon Votson (©Reuters)Dešon Votson (©Reuters)

Teksansi su konačno odučili da smene trenera Bila O’Brajana posle užasnog starta sezone. Ekipu će da predvodi iskusni Romeo Krenel. On je bio glavni trenera Kanzasa i Klivledna i pokušaće da razmrda ekipu koja je prošle sezone igrala polufinale plej-ofa u AFC-u i ima u svojim redovima sjajnog kvoterbek Dešona Votsona. Iako napad ima velika imena – risivere Vilija Fulera, Rendala Koba i Brendina Kuksa i raning beka Dejvida Džonsona, zasad ništa nije funkcionisalo. U Hjuston stiže jedna od najslabijih ekipa u ligi, Džeksonvil. Na startu šampionata tim iz Floride iznenadio je Indijanapolis, ali čini se da stvari dolaze na svoje. Tri poraza u nizu su pokazatelj da su Džeguarsi ipak autsajderi u ovom šampionatu sa podmlađenim timom. Domaćin bi trebalo lagano da slavi i da krene u poteru za Tenesijem i Indijanpolisom na Jugu AFC-a.

Baltimor bi trebal lako da slomi divizijskog rivala Sinsinati. Kvoterbek domaćina Lamar Džekson je rovit, propustio je nekoliko treninga prošle nedelje, ali se očekuje da predvodi napad Rejvensa. Džo Burou, ruki kvoterbek, prvi pik na draftu, preporodio je Bengalse ove sezone, ali je to tim koji se tek stvara i koji teško ove godine može da napravi više od četiri, pet pobeda. Baltimor ima šampionske ambicije.

Tužni Dalas ima najgoru odbranu u ligi. Dak Preskot i kompanija u napadu ne mogu da potkrpe rupe koje stavra defanziva Kaubojsa. Posle skora 1-3 alarm je upaljen u redovima Kaubojsa. Vlasnik Džeri Džons je besan, ali ima još vremena za popravni. Danas (22.25) na AT&T stadion stiže tužni Njujork Džajantsi sa očajnim kvoterbekom Danijelom Džonsom, majstorom za prodate lopte. Dalas bi trebalo da iskaže bes na nemoćnim gostima koji su već u drugom kolu ostali bez prve zvezde, raning beka Sekuana Barklija. On je završio sezonu zbog teške povrede kolena.

Remsi su favoriti u Vašingtonu (19.00). Već posle četiri kola i tri poraza u nizu, trenera tima iz prestonice SAD, Ron Rivera, odlučio je da zameni kvoterbeka. Dvejn Heskins je preseljen na klupu, a na njegov mesto stiže Kajl Alen, prošle sezone vođa napada Karoline.

NFL – PETI VIKEND

Petak

Čikago - Tampa Bej 20:19 (0:10, 14:3, 0:3, 6:3)

Nedelja

19.00: (1,70) Atlanta (13,0) Karolina (2,40)

19.00: (1,10) Baltimor (17,0) Sinsinati (8,25)

19.00: (1,45) Hjuston (14,0) Džeksonvil (3,10)

19.00: (1,20) Kanzas (15,0) Las Vegas (5,40)

19.00: (3,70) Njujuork Džets (14,0) Arizona (1,35)

19.00: (1,30) Pitsburg (15,0) Filadelfija (4,00)

19.00: (4,60) Vašington (15,0) Los Anđeles Rems (1,25)

22.05: (1,30) San Francisko (15,0) Majami (4,00)

22.25: (1,85) Klivlend (13,0) Indijanapolis (2,15)

22.25: (1,25) Dalas (15,0) Njujork Džajants (4,60)

Ponedeljak

02.20: (1,40) Sijetl (14,0) Minesota (3,35)

23.00 Nju Ingland - Denver

Utorak

02.15: (1,25) Nju Orleans (15,0) Los Anđeles Čardžers (4,60)

***kvote su podložne promenama

Sreda

01.00 Tenesi - Bafalo



tagovi

NFL liganflamerički fudbalKanzas Siti ČifsSijetl SihoksRasel VilsonSan Francisko FortinajnersKlivlend BraunsDalas Kaubojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara