Danijel Anđelković, Boris Rojević i Toni Đerona (©fenix-toulouse.fr, ©Starsport, ©Reuters))
Danijel Anđelković, Boris Rojević i Toni Đerona (©fenix-toulouse.fr, ©Starsport, ©Reuters))

’Dan D’ za Đeronu: Anđelković ostaje prvi pik, šanse rastu i Rojeviću

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.01.24. | 07:53

Na Tošinom bunaru danas sastanak španskog stručnjaka i predsednika RSS-a Milene Delić. Treneri Tuluza i Vojvodine jedini kandidati za novog kormilara

Fijasko rukometaša Srbije na Evropskom prvenstvu u Minhenu, očajno 19. mesto, ne može da prođe bez posledica. Selektor Toni Đerona je na udaru rukometne javnosti. Ugovor mu ističe 30. juna, ne postoji ni promil šanse da se saradnja nastavi, pa se traži izlaz iz novonastale situacije. Zbog primljenog gola i poraza u poslednjoj sekundi meča protiv Crne Gore, Orlovi će u slabiji šešir u baražu za Svetsko prvenstvo 2025. godine, a samim tim ćemo imati težeg rivala (moguća i Španija).

Do kraja Đeroninog mandata ostala je EHF nedelja u martu i utakmice "biti ili ne biti" u maju, baraž za planetarni šampionat naredne godine. Izostanak sa Svetskog prvenstva u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj bi nas vratio u 2021, odnosno na start mandata španskog stručnjaka kada je preskočeno Svetsko prvenstvo u Egiptu. Logično rešenje je da novi selektor krene u stvaranje nove reprezentacije.

Izabrane vesti

Danas je „dan D“ za španskog stručnjaka. Đerona se vratio sa reprezentativcima u Beograd u sredu uveče, a u srpskoj prestonici će da boraviti do subote. Bilo je i sinoć nezvaničnih razgovora, ali danas će Gordijev čvor morati da se razreši kada će selektor Orlova da razgovara sa predsednikom RSS Milenom Delić na Tošinom bunaru. Najlogičnije rešenje je da mu se isplati ugovor do kraja, da dođe do prevremenog raskida saradnje i da Rukometni savez Srbije krene u potragu za novim rešenjem za klupu Orlova.

Đerona je tri i po godine vodio Srbiju, najdugovečniji je selektor od samostalnosti naše zemlje, do ovog Evropskog prvenstva je reprezenacija rasla, ali je u Minhenu doživela katastrofu. Jasno je da igračima treba promena, da više nemaju poverenja u španskog stručnjaka, odnosno da je potrebna šok-terapija i da se krene u novi olimpijski ciklus.

Rukovodstvo RSS na čelu sa Milenom Delić je nasledilo Đeronu, koga je izabrala prethodna garnitura na čelu sa Božidarom Đurkovićem kao predsednikom i Draganom Škrbićem kao potpredsednikom. Španski trener je svih ovih godina imao poverenje krovne organizacije, ali sada je izgubio.

Danijel Anđelković ostaje prvi pik za novog selektora, ali kako saznaje Mozzart Sport, posao nije blizu realizacije. Tek treba da se obave razgovori sa trenerom Tuluza koji se dosad nije izjašnjavao da li ga zanima ta funkcija ili ne. Problem bi mogao da bude i njegov ugovor sa trenutno četvrtoplasiranom ekipom šampionata Francuske koji važi do juna 2025. godine. Dugo je popularni Deni u inostranstvu.

Posle Kolubare, Crvene zvezde i Sintelona iz Bačke Palanke igrao je u Švedskoj i Mađarskoj, završio igračku karijeru u Francuskoj u Tuluzu, gde je prvo pekao trenerski zanat kao pomoćnik, a ovo mu je treća sezona kao prvog trenera ekipe za koju više od decenije igra kapiten Orlova Nemanja Ilić. Od juna će da stigne Uroš Kojadinović iz Partizana, a u klubu i dvojica perspektivnih rukometaša, Uroš Mitrović i Vojin Čabrilo. Veoma je cenjen u zemlji Galskih petlova. Dva puta uzastopno je dobio laskavu nagradu za trenera godine u rukometnoj supersili.

Drugi kandidat je trener desetostrukog uzastopnog šampiona Srbije Vojvodine, Boris Rojević. Vrbašanin ima impresivnu trenersku karijeru iza sebe, čak 16 trofeja za pet i po godina na klupi Lala. Prošle godine je Novosađanima doneo i prvi evropski trofej, EHF kup. Dok se za Anđelkovića ne zna, ukoliko bi prihvatio poziv sa Tošinog bunara, da li ima „amin“ od kluba, kod Rojevića, kako saznajemo, ne postoji klupska prepreka, odnosno Vojvodina bi ga pustila da obavlja i tu funkciju.

Strategija šampiona naše zemlje je da Vojvodina bude „Srbija u malom“, da okupi u svojim redovima što više reprezentativaca. U Minhenu ih je bilo trojica, Miljan Pušica, Vukašin Vorkapić i novopečeni Petar Đorđić, koji je krajem prošle godine stigao na Slanu baru i biće veliko pojačanje Lala kako u domaćim okvirima tako i u Ligi Evrope, odnosno Top 16 fazi drugorangiranog međunarodnog takmičenja. Mladi pivotmen Luka Rogan je otpao kao 19. nekoliko dana pre početka Evropskog prvenstva, dok je je na širem spisku bio i golman Andrej Trnavac. Rojević je prošle nedelje produžio ugovor sa Novosađanima do juna 2026. (prethodni bio godinu kraći). Do pre godinu dana je bio u stručnom štabu Srbije, pa mu je i to plus. Dobro poznaje sadašnje igrače.

Treba napomenuti da je ova godina izborna u RSS-u. Ističe četvorogodišnji mandat Mileni Delić i njenom Upravnom odboru, pa biće zanimljivo da li će neko da stane na „crtu“ sadašnjoj garnituri.

Pred RSS-u je teška odluka. Potreban je „reset“. Reprezentacija je poljuljana, neki rukometaši najavljuju oproštaj od nacionalnog tima. Đeronin mandat je obećavao, nije bilo Pandorinih kutija, svi su odazivali pozivu, nije bilo uvređenih i nezadovoljnih, harmonija je bila u taboru Orlova, prošlo SP u Katovicama je odlično odigrano, 11. mesto je bio dobar rezultat, ali umesto turnira generacije u srcu Bavarske je bilo razočaranje generacije.

Vreme je za promene.



tagovi

Toni ĐeronaBoris RojevićDanijel AnđelkovićrssRukometna reprezentacija SrbijeMilena Delić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara