Toni Đerona (©Reuters)
Toni Đerona (©Reuters)

Đerona je bivši, Anđelković prvi pik

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.01.24. | 08:02

Jasno je da se završava saradnja španskog stručnjaka sa Orlovima. U Katovicama napravljen korak napred, sada u Minhenu dva nazad

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Poraz od Crne Gore u Gracu na Evropskom prvenstvu 2020. godine značio je i kraj selektorskog mandata Nenada Peruničića na klupi Srbije, a Nebojša Simić, Branko Vujović i drugovi presudiće Toniju Đeroni. Fijasko u Minhenu, poslednje mesto u Grupi C u konkurenciji Islanda, Mađarske i Crne Gore, ukupno 19. na prvenstvu, slabiji šešir u baražu za Svetsko prvenstvo, odnosno teži rival na putu do planetarnog šampionata, jasno ukazuju da je će narednih dana doći do kraja saradnje Španca i RSS-a.

Izabrane vesti

Đeroni ugovor ističe u junu. Jedan ciklus je završen. Na kraju, i pored svetlih koraka - neuspešan. Iz dva pokušaja, na Svetskom prvenstvu u Katovicama 2023. i sada u Minhenu na šampionatu Starog kontinenta, nisu izborene bar kvalifikacije za Olimpijske igre. Srbija u novu eru ulazi sa novim kormilarom. Ako je Peruničić, verovatno najbolji srpski rukometaš u poslednjih 30 godina morao da "abdicira" sa znatno skromnijom reprezentacijom, novom, ubacivši u vatru veliki broj sadašnjih nosilaca igre, zašto to ne bi bio slučaj sa Špancem?

Postavio je Đerona sistem, znali su se do Minhena glava i rep, sve je izgledalo dobro, doduše koraci su bili mali, ali je uzlazna putanja bila evidentna. U Katovicama je reprezentacija igrala za klasu bolje, pre svega u napadu: lepršavo i efikasno (posle prve faze bili smo treća najefikasnija selekcija na šampionatu planete).

Ovih šest dana bilo je košmarno. Igrači su utučeni, neki najavljuju i oproštaj (Mijajlo Marsenić je rekao da će dobro da razmisli o budućnosti). Pošto ne mogu da se menjaju igrači, bar ne svi, trener je uvek na udaru.

Indirektno je i predsednik RSS-a, Milena Delić, u izjavi za sajt RSS-a neposredno posle završetka meča sa Crnom Gorom i poraza (29:30) rekla da je vreme za novi četvorogodišnji ciklus. Šanse da Đerona ostane selektor se ne mere ni promilima.

Momcima je obezbeđeno sve, imali su bolje uslove od mnogih reprezentacija u okruženju. Sačekaćemo da nam se ohlade glave, da analiziramo stanje i da se planski krene u novi ciklus za Olimpijske igre. Imamo dobar rad i dobre rezultate u mlađim selekcijama i ovo će biti trenutak da se oni pripremaju za OI 2028”, istakla je Delićeva.

20.30: (4,00) Slovenija (8,50) Švedska (1,35)

Čini se da ni Toni Đerona više nema ambiciju da ostane na kormilu. Svestan je da je došlo do kraja. Sjajno je počeo mandat na klupi pobedom u Zrenjaninu protiv Francuske, remijem tri dana kasnije u januaru 2021. godine. Izbacili smo i Sloveniju u baražu za SP 2023, dobili Norvešku u Novom Sadu, Švedsku u prijateljskom meču... Falio nam je skalp velike reprezentacije, iz Top 8, na velikim takmičenjima. Od evropskih selekcija za tri i po godine pobeđeni su samo slabašna Ukrajina u Segedinu na EP i Holandija u poslednjem meču na Svetskom prvenstvu u Katovicama. Remi sa Islandom u Minhenu je, verovatno, najbolja naša utakmica na tri velika takmičenja pod komandom Španca. Odličan utisak sa SP prošle godine bio je korak napred, sad smo se vratili dva nazad.

Španski stručnjak je najdugovečniji selektor od samostalnosti Srbije. Među novinarima koji pomno prate ovaj sport (mogu se izbrojati na prste jedne ruke) ostaće upamćen kao prijatan čovek, uvek spreman za razgovor sa sedmom silom...

Čaršija već ima i kandidata za naslednika španskog stručnjaka. Jedno ime je isplivalo, to je Danijel Anđelković, jedan od najperspektivnijih srpskih stručnjaka. Vodi francuski Tuluz u kome je starosedelac kapiten Srbije Nemanja Ilić, a tu su još dva mlada naša rukometaša, Uroš Mitrović i Vojin Čabrilo, dok na leto stiže i Uroš Kojadinović iz Partizana.

Finalni razgovori bi tek trebalo da budu obavljeni. Pita se i njegov klub sa kojim popularni Deni ima ugovor do juna naredne godine. Da se radi o treneru koji je na sjajnom glasu govori i podatak da je dva puta uzastopno izabran za najboljeg trenera u Francuskoj pored jednog Raula Gonzalesa iz šampiona Galskih petlova Pari Sen Žermena i legedarnog trenera Monpeljea, Patrisa Kanajea.

Novi selektor imaće doasta posla. Debakl u Bavarskoj će verovatno da utiče na neka povlačenja iz državnog tima. Sistematično je Đerona radio tri po godine, oformio je i razvojni tim, ubacivao mlade, pokušavao da proširi kadar. Tako su na ovom šampionatu debitanti bili Miloš Kos iz Zagreba i Uroš Kojadinović iz Partizana, dok je pivotmen Vojvodine Luka Rogan bio na pragu odlaska na veliko takmičenje. U poslednjem trenutku je otpao. Stefan Dodić je dobio priliku prošle sezone u Katovicama i iskoristio je na najbolji način. Tu su od mlađih snaga i Jovica Nikoliić koga je povreda usporila u razvoju, a na vrata najbolje selekcije kucaju i Nikola Zečević, Matija Nikolić, Mateja Dodić, Andrej Trnavac...

Vreme odluka sledi narednih dana. Glave su vruće, ali reset je potreban...



tagovi

Rukometni EURO 2024ep u rukometuEHF EURO 2024Toni ĐeronaRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara