Strahinja Rašović (©Starsport)
Strahinja Rašović (©Starsport)

F4 Regionalne lige: Radnički kvari računicu Hrvatima

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.03.21. | 09:44

Za Mladost i Jug završni turnir ne dolazi u najboljem trenutku, a Kragujevčani su protiv Solnoka pokazali da mogu parirati najboljima. Žapci brane titulu bez Konstantina Harkova, ponajboljeg igrača

Hrvatski klubovi apsolutni su gospodari regionalnog takmičenja i Jadrana, a na završnom turniru u Zagrebu uljez među domaćim timovima je Radnički iz Kragujevca. Pokušaće Radnički u 13. izdanju regionalnog takmičenja da uradi ono što srpskim klubovima do sada nije polazilo za rukom – za početak da se plasira u finale.

Prva asocijacija na Regionalnu vaterpolo ligu je da već osam godina šampionski pehar ne napušta Hrvatsku. Uspostavili su dominaciju Hrvati, a jedini timovi koji su uspevali da im pariraju su Jadran iz Herceg Novog i italijanski Pro Reko. Zagrebačka Mladost aktuelni je šampion. Odbranila je titulu prošle sezone na otvorenom bazenu u Dubrovniku i na osnovu toga dobila organizaciju završnog turnira na bazenima kraj Save.

Izabrane vesti

Predvodnik hrvatskih klubova po broju titula je dubrovački Jug. Tim iz južne Dalmacije smestio je četiri pehara u vitrine, a trofej manje ima Primorje. Mladost i Jadran iz Herceg Novog dva puta su bili najbolji, u šampionsku listu upisao se i slavni Pro Reko, a nijedan završni turnir nije protekao bez hrvatskog kluba u finalu. Tako će biti i ove sezone.

Vaterpolo klubovi iz Srbije su protekle decenije beležili uspehe na evropskoj sceni, osvajali su Ligu šampiona i Kup Evrope, ali se nisu proslavili na Jadranu. Ukoliko u prvom polufinalnom paru Radnički iz Kragujevca zbaci sa trona zagrebačku Mladost (16.45), postaće prvi klub iz Srbije koji se domogao finala i odlučujuće bitke za trofej. Drugi polufinalni par čine duborvački Jug i splitski Jadran (20.00).

(4,40) Srbija (3,50) Portugalija (1,85)

Po Radnički i Mladost završni turnir dolazi u nevreme. Kragujevčani i Žapci su eliminisani iz Kupa Evrope u četvrtfinalu. Radnički je u Zagreb stigao pravo iz Mađarske, gde je pružio odličnu partiju protiv Solnoka, ostao je neporažen (10:10), ali nije nadoknadio zaostatak iz prvog susreta. Vuljagmeni je u Grčkoj nadoknadio zaostatak iz Zagreba i spakovao ekipi Mladosti kofere.

„Možda je Mladost više iznenađena tim ispadanjem nego mi. Doduše, eliminisani su iz objektivnih razloga, jer su igrali bez dva jako važna igrača, pogotovo Harkova. Posle drugog meča u Solnoku videli smo da smo ispali u utakmici u Kragujevcu, gde smo poraženi sa 14:12, a imali smo šansu da ostvarimo povoljniji rezultat. Znamo ko su Mladost i Jug, klubovi sa velikom istorijom i tradicijom, ali oba tima se nalaze u nekoj maloj rezultatskoj krizi. Mladost je prerano završila LEN Kup, ali to može samo da deluje pozitivno na njih i da prouzrokuje reakciju, jer su to veliki šampioni i reprezentativci”, istakao je Uroš Stevanović, trener Radničkog.

Veliki hendikep za Mladost je neigranje Konstantina Harkova, ubojitog strelca i ponajboljeg igrača ove sezone. Žapci su, baš kao i Radnički, ostali kratki za igranje Lige šampiona ove sezone. Posrnuli su na poslednjem stepeniku u kvalifikacijama. Mladost se saplela u Italiji, a Radnički u Mađarskoj.

“Harkov je malo iskočio u napadačkom delu, ali Mladost je kompletna ekipa. Pored udarne igle, Vrlića i Radua, trenutno najboljeg centarskog tandema u Evropi, imaju Bušljea koji je kapiten reprezentacije i jedan od tri najbolja beka. Sa strane su odlični mladi igrači, Bukić, Lovre i sve bolji Lazić… U ovom trenutku je možda splitski Jadran u najboljoj poziciji od sve četiri ekipe, jer su imali samo Burića u reprezentaciji, dok je ostatak ekipe bio na okupu. Mi smo, kao i Mladost i Jug, imali veliki broj reprezentativaca i bili smo nekompletni od turnira u Dubrovniku, pa sve do tri dana pred osminu finala Kupa Evrope”, dodao je Stevanović.

Kragujevčani su se 2015. godine našli na završnom turniru Regionalne vaterpolo lige i osvojili su bronzanu medalju.

“Za nas je velika čast igrati posle šest godina na fajnal-foru, pogotovo protiv Mladosti iz Zagreba. To je nešto za šta se trenira i radi. Možda ćemo na tu našu mladost izvući neku svežinu u ovom napornom ritmu koji nas prati duže vreme, a zadržati želju i agresiju koju smo imali tokom cele sezone. Vidimo neku svoju šansu, ali Mladost je Mladost, pogotovo u Zagrebu”, zaključio je Stevanović.

19.00: (1,02) Crvena zvezda (30,0) FMP (13,0)

Igraju Radnički i Mladost na svaka tri dana, a trener Mladosti je ritam uporedio sa igranjem NBA lige.

“U ovaj meč ulazimo ranjeni, nakon ispadanja iz Kupa Evrope i nije nam lako. Moramo se dodatno mobilizirati, jer nas očekuje izuzetno težak i zahtevan protivnik. Ušli smo u NBA ritam, ali umoru ne pridajemo neki značaj. Mi moramo da nađemo dodatnu motivaciju, želju i volju i po ko zna koji put da pokažemo karakter. Jesmo nosioci i branioci pehara i od samog trofeja ne treba nam veći motiv. Svako od nas mora izvući poslednji motiv snage i nadoknaditi neigranje Harkova, koji je pre povrede bio najbolji napadač u Evropi”, rekao je Zoran Bajić, trener Mladosti.

Imao je trener Žabaca samo reči hvale za Radnički.

“Jako poštujem Radnički. Mislim da su se u poslednjih šest meseci dosta podigli i postali jedna konstanta, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i to me jako raduje. Drago mi je zbog njih i čestitam im na tome. Izuzetno su organizovani i disciplinovani. Imaju dobar sastav, izuzetno su agresivni i odlično vođeni od strane trenera Stevanovića i vidim ih i u narednim godinama na pravom putu”, kazao je Bajić.

Kragujevčani imaju glavu i rep, posložili su dobar tim i kako se Zoran Bajić izrazio za relativno malo para daju puno muzike.

“Ko prati ozbiljnije vaterpolo zna da u Radničkom ima puno dobrih igrača. Levo su Nikola Lukić, Strahinja Rašović i Marko Radulović, desno Ukropina i Janković, na centru Krug i Toholj, a Dobožanov na golu. Za relativno malo para daju puno muzike. Neko ko igra egal sa Solnokom u dve utakmice, kako kod kuće, tako i u gostima, je ekipa za respekt. Radnički je „ta ekipa“, uz dužno poštovanje svima. Izuzetno su organizovani i disciplinovani, imaju i glavu i rep. Respektabilan i ozbiljan klub”, podvukao je Bajić.

Za dubrovački Jug je svaka sezona bez regionalnog trofeja, kao i domaćih uz igranje u završnici Lige šampiona neuspešna. Spada Jug među najtrofejnije i najbolje organizovane klubove na svetu, ali je na Jadranu u prethodna dva izdanja ostao praznih šaka. Dva puta je Mladost u finalu potapala Dubrovčane. Sastav Vjekoslava Kobešćaka poneće epitet favorita protiv splitskog Jadrana, koji je na mala vrata ušao na završnicu. Bolje izvođenje peteraca u Beogradu protiv Zvezde odvelo je Splićane na turnir u Zagreb, a crveno-bele je ta penal lutrija skupo koštala.

Na papiru su Jadran i Radnički autsajderi, ali je iza Mladosti i Juga nešto lošiji period. Strateg Juga Vjekoslav Kobešćak najavio je odličan vaterpolo vikend, na nivou Lige šampiona.

"Za nas fajnal-for dolazi u trenutku kada smo dosta nesigurni u sebe, jer smo u martu imali nekoliko poraza i to vrlo teških i neočekivanih. Malo smo izgubili samopouzdanje u nas i u našu igru. Nema bolje situacije nego kada imaš priliku da se izvadiš iz nekih lošijih igara, te se nadam da ćemo tako iskoristiti ovaj turnir. Mislim da sve četiri ekipe koje nastupaju imaju svoje šanse da osvoje turnir, neki malo više, neka malo manje. Ali s obzirom na to da smo mi u stanju kada ni sami sebe ne možemo da procenimo i Mladost isto tako nije kompletna, sigurno da i Radnički i Jadran iz Splita imaju šanse na ovom turniru. Očekuje nas neizvestan turnir s odličnim vaterpolom", izjavio je Vjekoslav Kobešćak, trener VK Jug.

Pre nedelju dana Jadran je uzeo meru Jugu. Gaje optimizan u Jadranu, a trener Mile Smodlaka veruje da Splićani ponovo mogu da pomrse konce Dubrovčanima.

"Očekujem jedan od zanimljivijih fajnal-for turnira u poslednjih nekoliko godina. Imali smo priliku da vidimo da su sve četiri ekipe izjednačene. Kao trener Jadrana imam potrebu i pravo da se nadam dobrom rezultatu u našem sudaru s Jugom iz razloga što smo u poslednjem međusobnom susretu pre sedam dana pobedili. To nam je bila određena psihološka prekretnica, shvatili smo da i mi možemo pobediti Jug. Za Mladost je veliki nedostatak što nema Harkova, a Radnički je pokazao da se može nositi s velikim ekipama kao što je Solnok. Moje mišljenje je da bi turnir mogao biti jako zanimljiv", kazao je Mile Smodlaka, trener Jadrana.

ZAVRŠNI TURNIR REGIONLNE VATERPOLO LIGE (ZAGREB)

Subota, polufinala

16.45: Mladost - Radnički

20.00: Jug - Jadran


tagovi

Regionalna liga u vaterpoluVK Jadran SplitVK JugVK Mladost ZagrebVK Radnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara