©Reuters
©Reuters

Ferari sprema revoluciju: Bolid menja 95 odsto komponenti

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.12.23. | 17:13

U nadi da će se situacija od protekle sezone preokrenuti, Frederik Vaser potvrdio je da će novi bolid koji će javnosti biti predstavljen 13. februara biti znatno drugačiji.

Ferari ove sezone imao agresivan pristup, sledeće značajno promenjen bolid sezona 2023. za italijanski tim nije počela na način na koji su očekivali, što zbog činjenice da Šarl Lekler u prvoj trci u Bahreinu nije stigao do cilja, kao i u Australiji kada ni timski kolega Karlos Sains nije osvojio poene. U ostatku sezone Lekler nije uzeo poene u još četiri trke, dok je Sains pored tri nezavršene trke zabeležio veličanstvenu pobedu u Singapuru, koja predstavlja jedini poraz za dominantnu ekipu Red Bula.

Novi šef Ferarija Frederik Vaser došao je na mesto Matije Binota pred sam početak sezone, a iako je došao previše kasno da bi uticao na razvoj bolida, njegovo prisustvo se osetilo tokom drugog dela sezone. "Prošla godina je bila pravi izazov jer sam ja u tim došao dostav kasno". Započeo je izjavu Frederik Vaser.

Izabrane vesti

"Bilo je dosta stvari koje treba razumeti i koje treba otkriti u roku od nekoliko nedelja. Ja sam došao u tim četiri nedelje pre prezentacije bolida i pet ili šest nedelja pre prve trke u Bahreinu. Međutim, sada mislim da je mnogo povoljnija situacija. Znam skoro svakoga u kompaniji i sistemu, sve razumem dosta bolje. Mislim da radim bolji posao u odnosu na prošlu godinu", zaključio je Francuz.

Francuski šef objasnio je da je u fabrici u Maranelu vladao agresivan pristup, čime se čini da bi više napredovali nego što to mogu da učine novi delovi.

"Kada dođete u ovu grupu, morate razumeti kako ona funkcioniše pre nego što preduzmete bilo kakvu akciju ili odluku", rekao je Vaser.

"Glavna tema za nas i najveći napredak koji smo imali ove sezone je bio u pristupu i mentalitetu. Mislim da smo više rizikovali, bili smo malo agresivniji i to je odigralo ulogu. Moramo da budemo ambiciozni i da se ne plašimo bilo kakvog incidenta ili nečeg sličnog, i mislim da smo učinili korak i u ovome".

Prema rečima Vasera, zbog jake konkurencije u 2023, ovaj pristup je imao značajan uticaj jer je i nekoliko desetih delova sekunde moglo dosta da znači jer je Ferari za dlaku izgubio od Mercedesa u borbi za drugo mesto u šampionatu konstruktora.

"Kad smo na početku rekli da smo u teškoj situaciji, bili smo otprilike dve ili tri desetinke lošiji", rekao je Vaser, pa nastavio:

"Napravili smo korak od jedne ili dve desetinke. Sada su rivali kompaktniji i bliži tako da za jednu ili dve desetinke možete da promenite celokupnu fizionomiju vikenda. Doneli smo unapređenje u Japan, ali ono nije bilo veliko. Još uvek sam ubeđen da je to što smo uradili u poslednjoj trećini sezone bila operacija na stazi, pre nego razvoj bolida. U poslednjem delu sezone bili smo mnogo agresivniji, i to je pitanje desetinki".

U nadi da će se situacija od protekle sezone preokrenuti, Frederik Vaser potvrdio je da će novi bolid koji će javnosti biti predstavljen 13. februara biti znatno drugačiji.

"Ne znam da li je revolucija prava reč", rekao je Vaser, pa nastavio:

"Tri godine zaredom imamo ista pravila koja ne možete previše promeniti. Reč je o desetim delovima sekunde. Svakako moramo da napravimo korak napred. Menjamo 95 odsto komponenti, možda možete to smatrati revolucijom, ali ne znam da li će to biti. Fokusirani smo na sebe, radimo dobar posao. Ali na kraju, to je uvek stvar poređenja, možete napredovati za 100 koraka, ali ako drugi napreduju za 120 izgledaćete glupo".

Dok se čeka vest o produžetku ugovora za oba Ferarijeva vozača, Karlos Sains, jedini vozač koji je protekle sezone nadigrao ekipu Red Bula, nada se da će Ferari naredne sezone napraviti korak kao Meklaren.

"Mislim da to treba da bude naš realni cilj (bitka sa Red Bulom)", rekao je Sains.

"Da li ćemo uspeti to da odradimo? Vreme će reći. Ako je Meklaren mogao da napravi ogroman korak tokom sezone, prilično sam uveren da i Ferari tokom zime može da uradi isto".

Kada je reč o strategiji za koju se čini da je ove sezone značajno uticala na ekipu Ferarija, Vaser je objasnio da se uvek radi na unapređenju.

"Uvek moramo da napredujemo i uvek pokušavamo da uradimo bolji posao", rekao je Francuz. "Iskreno mislim da je ove sezone strategija bila dobra. Možete raspravljati na primer o Ostinu, gde je Šarl bio na jednom stajanju. Ali više je bilo do izbora guma nego do bilo čega drugog".

Vaser je dodatno objasnio da iako nisu uspevali da budu pretnja na čelu karavana, Ferari je imao dobru strategiju kada je i automobil bio dobar.

"Strategija je kada pravite grešku jer ponekad vozilo bezbednosti izađe na stazu dva kruga nakon stajanja i vi nemate kristalnu kuglu. Ali mislim da sam zadovoljan čitavom operacijom, zadovoljan sam podrškom iz fabrike i šta radimo na stazi. Išlo je prilično glatko, atmosfera je uvek bila mirna i zato znate da donosite dobru odluku. Veoma često iz spoljne tačke gledišta, imate osećaj da odluka nije dobra, da je uglavnom zbog tempa. Kada smo tokom sezone imali veoma dobar tempo, strategija je uvek bila dobra. Mnogo je lakše da imate dobru strategiju kada imate tempo, kada ste spori - spori ste. Možete da uradite jedno, dva ili tri stajanja, ali ako ste spori, ostaćete spori. Sve u svemu, bilo je prilično dobro".

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara