Uroš Borzaš ©Starsport
Uroš Borzaš ©Starsport

Gol iz snova, Borzaš junak Orlova, pala je Norveška u novosadskom grotlu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 19:40

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine: Rukometaši Srbije pobedili Norvešku sa 25:24 u derbiju Grupe 2 i preuzeli prvo mesto. Sekund pre kraja levi bek Elveruma doneo velika dva boda

Konačno, skalp velikana. Pala je Norveška u grotlu novosadskog SPENS-a pred oko 7.000 bučnih navijača. Fenomenalni Dejan Milosavljev na golu, granitna odbrana i odličan finiš doneli su rukometašima Srbije veliku pobedu protiv Vikinga - 25:24 u derbiju trećeg kola Grupe 2. Gol odluke delo je Uroša Borzaša sekund pre kraja, za erupciju oduševljenja pred dobro popunjenim tribinama u srpskoj Atini.

Ovom pobedom četa Tonija Đerone 99 odsto je izborila plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Veliki trijumf Srbije i najava da idemo ka svetskom vrhu. Prvenstvo u Katovicama bio je samo početak vraćanje na veliku scenu. Tada nismo uspeli da dobijemo Nemačku i Norvešku, sada je napravljen taj korak, pali su Sander Sagosen i drugovi.

Izabrane vesti

Na 10 sekundi pre kraja, najbolji igrač Norveške na ovom meču Red je savladao Milosavljeva za 24:24. Činilo se da će se Vikinzi izvući, ali krenulo smo s centra, Kukić je dodao loptu do Borzaša koji postiže prelep gol, najvažniji u dosadašnjoj karijeri!

Fenomenalno je Srbije igrala u nastavku utakmice, pokazala da raste kao tim, da je spremna sledeće godine da napadne visok plasman. Nemačka ja nadohvat ruke, ali više raduje da je konačno pala jedna selekcije iz svetskog vrha posle pobede nad Francuskom pre više od dve godine u Zrenjaninu. Orlovi su i posle šest i po godina ostali nepobedivi na svom terenu.

Posle izjednačenog početka, Norvežani su sredinom prvog poluvremena serijom 4:0 napravili četiri gola viška (10:6) za samo nešto više od dva minuta. Nekoliko izgubljenih lopti, sa igračem manje, bez golmana, i Vikinzu su to znalački iskoristili. Desno krilo Bjernsen je dalo dva laka gola iz kontre, pa je Đerona morao da zatraži tajm-aut.

Nije išlo naše bekove, osim Lazara Kukića. Menjao je španski stručnjak Marka Milosavljevića, Uroša Borzaša, Miloša Orbovića i Predraga Vejina, ali nije bilo rešenja za odličnu odbranu gostiju. Prednost bi bila i veća da nekoliko zicera i sedmerac nije odbranio Dejan Milosavljev.

Milosavljević, otkrovenje Orlova na SP povredio je leđa na početku meča i nije se vraćao dao kraja utakmice. Falila nam je rotacije na levom beku, nedostajao je najbolji bombarder Srbije Petar Đorđić, pa je i Kukić igrao na toj poziciji.

Probudio se Bogdan Radivojević u poslednjih 10 minuta prvog poluvremena i sa četiri pogotka dao elan saigračima da u nastavku mogu do preokreta. Sander Sagosen, jedan od najboljih rukometaša današnjice, nije postigao nijedan gol u prvom poluvremenu, kao u Katovicama pre nešto manje od dva meseca na Svetskom prvenstvu, ali se u nastavku as Kila raspucao sa četiri pogotka. Najviše problema u prvih 30 minuta zadavao nam je desni bek Flensburga Magnus Abelvik Red.

U nastavku jaka odbrana i Milosavljev na golu uspeli su da sruše Norvežane. Imala je Srbija minus tri u nastavku, ali je Vukašin Vorkapić sa dva gola pokrenuo domaćina, dao snagu, tribine su proključale, a Đeronina četa poslednjim atomima snage donela velika dva boda i sada je EP nadohvat ruke.

Od 18 igrača koje je Toni Đerona imao na raspolaganju, zbog visoke temperature je otpao desni bek Veclara Jovica Nikolić, kao i kapiten Partizana Nikola Zečević koji je naknadno dobio poziv umesto povređenog Petra Đorđića.

Revanš u Norveškoj je u nedelju u Bergenu. Po dve najbolje plasirane selekcije iz svih osam grupa i četiri trećeplasirane reprezentacije izboriće plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ 2024.

SRBIJA – NORVEŠKA 25:24 (12:14)

NOVI SAD – Dvorana: SPENS. Gledalaca: 7.000. Sudije: Horvat i Marton (obojica iz Mađarske)

SRBIJA: Bomaštar, Vorkapić 2, Borzaš 3, Abutović, Radivojević 5 (2), N. Ilić 4, Pešmalbek 5, V. Ilić, Rogan, Vejin 1, Kukić 3, Marsenić 1, Orbović 1, Milosavljević, Dodić, Milosavljev (13 odbrana, tri sedmerca).

NORVEŠKA: Severas, Aga, Sagosen 4 (2), Bartold 2 (1), Everjordet 2, Everbi, Bjornsen 4, Gulerud 1, Grendal, Johanesen 2, O’Saliven 1, Rajnkind, Guliksen, Kristofersen 2, Red 6, Bergerud (10 odbrana).

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ 2024 – 3. KOLO

Četvrtak

Italija - Letonija 36:23 (15:10)

Estonija - Izrael 30:28 (16:12)

Finska - Slovačka 30:27 (11:13)

Crna Gora - Slovenija 29:32 (14:14)

Srbija - Norveška 25:24 (12:14)

Makedonija - Portugalija u toku

Švajcarska - Mađarska u toku

Ukrajina - Austrija u toku

Sreda

Gruzija - Litvanija 32:18 (16:7)

Poljska - Francuska 28:38 (11:22)

Luksemburg - Turska 29:30 (10:14)

Holandija - Hrvatska 32:27 (15:13)

Farska Ostrva - Rumunija 28:26 (15:9)

Belgija - Grčka 24:26 (10:13)

Češka - Island 22:17 (12:10)

Tzv. Kosovo - BiH 22:25 (10:14)




tagovi

Rukometna reprezentacija NorveškeKvalifikacije za Evropsko prvenstvo u rukometu 2024Ženska rukometna reprezentacija SlovenijeEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara