Vanja Ilić i kompanija blizu Svetskog prvenstva (©Starsport)
Vanja Ilić i kompanija blizu Svetskog prvenstva (©Starsport)

Ispit generacije u Kragujevcu: Celje raširilo krila Orlovima, čuvati se “ranjenih” Slovenaca

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 09:09

Rukometaši Srbije na pragu Svetskog prvenstva posle pobede sa 34:31 u prvom meču. Mora još jače, bolje u revanšu

Prvi ispit je položen, naizgled teži. Ostao je lakši deo, samo da se potvrdi i da se upiše desetka. U teoriji je tako, ali u praksi rukometaše Srbije čeka paklen posao u Kragujevcu u revanšu baraža za Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj naredne godine. Tri gola viška iz Celja (34:31) raširila su krila Orlovima.

Odigrala je četa Tonija Đerone skoro perfektnih prvih 60 minuta u dvorani Zlatorog. Da nije bilo pada u poslednjih desetak minuta, sada bismo govorili da je SP gotovo izvesno. Imala je Srbija i +7, na kraju “samo +3”.

Izabrane vesti

Svesni su u taboru naše selekcije da je odigrano samo prvo poluvreme. “Ranjeni” Slovenci dolaze u Šumadiju motivisaniji, željni osveta da obrišu loš dan iz Celja. Pokazali su izabranici Uroša Zormana zašto su u padu poslednjih godina. Odlazak Ljubomira Vranješa s kormila nije razmrdalo učmalost u taboru Slovenije. I dalje se sve svodi na individulani učinak Deana Bombača i Boruta Mačkovšeka.

18.00: (1,60) Srbija (8,00) Slovenija (2,85)

Slovenci su skup individualaca koji brane boje najboljih klubova u Evropi, ali kao tim, kao celina, nisu se pokazali da pripadaju svetskom kremu. Ispadanje u prvoj rundi Evropskog prvenstva, kada su poraženi od Crne Gore, pokazali su da to nije bila slučajnost, da je selekcija u slobodnom padu. Našao je Đerona lek u Celju. Petar Đorđić je lako rešavao situacije, šutevima sa distance je razbijao odbranu Slovenaca i golmana Klemena Ferlina. Čuvari mreže Slovenije su najslabija karika, daleko od nivoa Dejana Milosavljeva i Vladimira Cupare.

Ima Srbija rezervu. Krila mogu više, posebno na levoj strani braća Nemanja i Vanja Ilić, kao i golmani koji su imali 11 odbrana u Celju, ali svaka intervencija je bila zlatna vredna. Odbrana sa Ilijom Abutović kao komandantom se pokazala kao odlična. Pogotovo je bila granitna u prvom delu nastavka utakmice, kada je osujećen pokušaj Slovenije da se vrati u igru.

Nije gotovo”, odigrano je samo prvo poluvreme. U revanšu će biti teže”, zajednički je stav selektora Đerone i Orlova pred današnji (18.00, RTS 1) revanš u Kragujevcu.

Srbija je postigla čak 34 golova u Celju. Da se bavimo malo kalkulacijama. Teško je očekivati da ćemo primiti više, pa bi u tom slučaju i poraz od tri pogotka razlike vodio na planetarni šampionat u januaru naredne godine.

Orlova nije bilo prošle godine u Egiptu na Svetskom prvenstvo. Plasman u Švedsku i Poljsku donosi i borbu za Olimpijske igre u Parizu. Ako nastave u ovom ritmu, ako Đerona bude imao kontinuitet rada, ništa nije nemoguća, pa i odlazak na najveće sportsko takmičenje na svetu, što bi bila kruna ove generacije.

Slovenci su svesni da su razočarlai, ali znaju da mogu mnogo više. Optimizam ih ne napušta i pored minus 3 pred svojim navijačima u Celju. Vođa ove selekcije, povratnik u nacionalni tim, Dean Bombač, zadavao nam je dosta problema solo prodorima u prvom meču. Treba se čuvati iskusnog srednjeg beka Pik Segeda.

Dolazimo u Srbiju da pobedimo. Moramo da verujemo da je moguće da slavimo sa četiri pogotka razlike. Naša odbrana iz prvog poluvremena meča u Celju nikako se ne sme da se ponovi. Moramo svih 60 minuta igrati kao što smo to činili u poslednjih 15 prvog duela. Jedino tako se možemo plasirati na Svetsko prvenstvo”, istakao je Bombač.

18.00: (1,22) Island (11,0) Austrija (5,20)

Selektor Uroš Zorman kaže da je rezultat aktivan.

Uprkos lošoj igri iz prve utakmice, i dalje imamo aktivan rezultat. U prošlosti smo puno puta dokazali da možemo igrati dobar rukomet i u gostima, pa verujem da će tako biti i u subotu. Borićemo se do poslednjeg atoma snage u Kragujevcu. Naša prednost je u tome što su Srbi otkrili mnogo više karata nego mi u prvoj utakmici”, rekao je nekada proslavljeni as slovenačkog rukometa koji je početkom godine zamenio Ljubomira Vranješa posle kraha na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

18.00: (1,80) Hrvatska (hen -10,5) Finska (1,90)

Gosti su stigli u Kragujevac bez povređenih Staša Skubea, Tadeja Kljuna, Mihe Kavčića i golmana Miljana Vujovića. Od ranije je otpao i vođa odbrane Blaž Blagotinšek.

Iako se termin meča u Kragujevcu poklapa sa večitim derbijem na Marakani, svi veruju da će dvorana Jezero u srcu Šumadije da bude ispunjena do poslednjeg mesta. Ulaznice su besplatne.

Sigurno je da će nam publika mnog značiti. Ja sam pre deset godina igrao u Radničkom i zaista je bilo odlično. Svaki put kada dođem ovde uvek se osećam dobro i uvek je atmosfera dobra. Nadam se da će sutra hala biti prepuna i da će nas nositi u jednoj od najvažnijih utakmica u poslednjih nekoliko godina. Pozvao bih publiku da dođe u što većem broju i da nas podrži i da nam kao dodatni igrač pomognu da pobedimo”, rekao je kapiten Orlova Nemanja Ilić.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA (REVANŠI)

Subota

17.30: (1,10) Mađarska (14,0) Izrael (9,00) /prvi meč: 33:32/

18.00: (1,80) Hrvatska (hen -10,5) Finska (1,90) /prvi meč: 34:21/

18.00: (1,22) Island (11,0) Austrija (5,20) /prvi meč: 34:30/

18.00: (1,60) Srbija (8,00) Slovenija (2,85) /prvi meč: 34:31/

20.00: (11,0) Farska Ostrva (16,0) Nemačka (1,07) /prvi meč: 26:34/

Nedelja

14.00: (1,55) Holandija (8,50) Portugalija (2,95) /prvi meč: 33:30/

18.00: (1,22) Crna Gora (11,0) Grčka (5,20) /prvi meč: 23:25/

19.00: (1,30) Makedonija (9,00) Češka (4,40) /prvi meč: 24:24/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija SlovenijeToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara