Rukometaši Barselone, dvostruki uzastopni šampioni Evrope (©Reuters)
Rukometaši Barselone, dvostruki uzastopni šampioni Evrope (©Reuters)

Ko će da igra Ligu šampiona naredne sezone?

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.06.23. | 10:23

EHF dodeljuje šest specijalnih pozivnica. Vojvodina aplicirala, može da se nade direktnom plasmanu u Ligu Evrope

Najjači rukometni šampionati u Evropi su se završili ili su pred sam kraj, a već su misli okrenute ka narednoj sezoni. U epicentru je Liga šampiona. Krenula je groznica “specijalnih pozivnica”. Mesta u eliti ima samo za 16 ekipa, 10 po plasmanu zemalja na EHF rang listi, dok će šest ulaznica da bude podeljene od strane Evropske rukometne federacije.

Srpski šampion Vojvodina aplicirao je za “vajld kard", ali Novosađani mogu da se nadaju mestu u Ligi Evrope. Zasad, prema EHF listi, Lale bi morale da igraju u kvalifikacijama za drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta, ali se na Slanoj bari nadaju da bi, zbog trofeja u EHF kupu ove sezone, mogli direktno u grupnu fazu, što donosi minimum šest utakmica u ovom takmičenju, znatno jačem nego što je to bio EHF kup. Liga Evrope će naredne sezone da se proširi sa 24 na 32 tima.

Izabrane vesti

U Ligi šampiona poznato je devet od 16 učesnika, a to je šampion Španije i Evrope Barselona, dva nemačka tima Kil i Magdeburg, zatim su tu prvaci svojih zemalja Pari Sen Žermen, Vesprem, Kjelce, Porto, Eurofarm Pelister iz Bitolja i slovenačko Celje. Deseti klub, siguran učesnik je najbolji tim u Danskoj, Olborg ili GOG Gudme (u toku je finalna serija plej-ofa).

20.30: (2,15) Monpelje (8,00) Nant (1,95)

Čak 18 timova je apliciralo za “vajl kard”, a najveće šanse da se nađe u eliti imaju francuski vicešampion Monpelje, mađarski Seged, rumunski Dinamo iz Bukurešta, norveški Kolstad i vicešampion Danske Olborg ili Gudme. Kolstad je ove sezone osvojio prvu titulu u prvenstvu Norveške posle trijumfa sa 3:1 u finalnoj seriji protv Elveruma. Ovo je novi skup skandinavski projekat sa budžetom od više od 7.000.000 evra, a naredne sezone će za ovaj klub iz Trondhajma da igraju norveški asovi Sander Sagosen, Magnus Abelvik Red i Geran Johanesen.

Kriterijumi za dodelu specijalne pozivnice su budžet, rezultat poslednjih godina, a čini se da bi šansu da opet bude deo elite morao da dobije ove sezone četvrtfinalista Lige šampiona, Visla iz Plocka.

Zagreb je prošle godne dobio specijalnu pozivnicu, ali čini se da bi ove sezone hrvatski prvak mogao da izvisi i da se prebaci u Ligu Evrope. Godinama je nekadašnji šampion Starog kontinenta jedan od najslabijih klubova u Ligi šampiona, bez plasman u nokaut fazu.

Mesta u eliti neće biti ni za portugalskog vicešampiona Sportinga iz Lisabona, makedonskog Alkaloida, švajcarskog prvaka Kadeten Šafhauzena, švedskog Kristijanstanda, grčkog AEK-a, slovenačkog Gorenja, ukrajinskog Motora iz Zaporožja, timova koji su aplicirali za mesto u Ligu šampiona.

Ono što je nelogično je da pobednik Lige Evrope nema mesta u Ligi šampiona. Fukse iz Berlina kao šampion drugorangiranog evropskog takmičenja nema mesta u eliti, kao što nije imala ni Benfika, najbolja ekipa u sezoni 2021/2022. U fudbalu je to drugačije, pravednije urađeno, da prvaci Lige Evrope i Lige konferencije imaju prođu u jače takmičenje.

Liga šampiona ostaje u istom formatu naredne sezone sa samo 16 klubova, po osam u dva grupe, a prve dve ide u direktno u četvrtinale, dok će preostalih osam, po četiri iz obe grupe da igraju baraž za plasman među osam najboljih timova na Starom kontinentu.

Narednog vikenda spektakl u Kelnu, poslastica za kraj sezone, finalni turnr Lige šampiona i obračun četiri najbolja tima Evrope, dvostrukog uzastopnog šampiona Barselone, zatim Magdeburga, Kjelcea i Pari Sen Žermena.


tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK KjelceRK Visla PlockEHFRK VojvodinaRK ZagrebRK Pelister

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara