Katarina Tomašević, Kristina Liščević, Andrea Lekić i Ljubomir Obradović (©Shutterstock, ©MN Press, ©Reuters)
Katarina Tomašević, Kristina Liščević, Andrea Lekić i Ljubomir Obradović (©Shutterstock, ©MN Press, ©Reuters)

Koliko može Srbija u Danskoj? Prednosti i mane

Vreme čitanja: 7min | pet. 04.12.20. | 07:48

Šesto mesto na Svetskom prvenstvu u Japanu prošle godine obavezuje da se napadne vrh, ali put do polufinala vodi preko svetskog šampiona Holandije i prvog favorita za zlato na EP – Norveške. Danas protiv Lala (20.30 RTS 2) na otvaranju šampionata

Za razliku od muške selekcije Srbije koja je svetlosnim godinama daleko od vrha, rukometašice su redovne učesnice velikih takmičenja. Kontinuirani rad iskusnog stručnjaka Ljubomira Obradovića daje rezutate. Nekadašnji trener Crvene zvezde i Partizana postao je selektor 2017. Svake godine ide se korak napred. Do prošle godine i Svetskog prvenstva u Japanu igra je bila bolja od rezultata. Uvek nam je "malo" falilo da se uključimo u ozbiljniju trku za evropski i svetski krem.

Prošle sezone sve je kliknulo na Svetskom prvenstvu u Japanu. Srpkinje su stigle do odličnog šestog mesta, izborile plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, stigle na korak do Tokija što bi bio šlag na tortu generacije koja raste iz takmičenja u takmičenje. Prošle godine je uspeh ostvaren bez naše najbolje igračice u prethodnoj deceniji Andree Lekić. Neposredno pred start šampionata u Kumamotu imala je povredu bubne opne, opraciju i morala je da otkaže Obradoviću.

Izabrane vesti

Šesto mesto na Svetskom prvenstvu u Japanu obavezuje da se u Danskoj puca na medalju. Samo, šesto mesto u svetu je isto kao šesta pozicija u Evropi, jer najbolje reprezentacije dolaze sa Starog kontinenta. Tu su još Brazil i Južna Koreja koje su povremeno imale bum, ali najbolji rukomet igra se u Evropi.

"Ne mogu da budem skromna, stvarno mislim da možemo da doguramo do polufinala“, rekla je golman Jovana Risović pred put u Skandinaviju.

Vraća se Andrea, fali Dragana Cvijić

Prethodnih godina uvek je bilo priča, da prođemo grupu, da obezbedimo drugu rundu, pa ćemo da vidimo. Ova generacije nije mlada, u zenitu je. Nabolje igračice su zašle u četvrtu deceniju života ili su na pragu 30. godine. Eventualno učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine bila bi kruna karijere za većinu devojaka. Put do najveće smotre, gde Srbija nikada nije učestvovala, a SFRJ je poslednji put igrala 1988. godine u Seulu, vodi preko kvalifikacionog turnira u Mađarskoj na proleće. U konkurenciji domaćina Rusije i Kine traže se dva mesta za Tokio. Ruskinje su favoriti, a sa Mađaricama bi trebalo da se borimo za vizu za plasman među 12 najboljih reprezentacija planete.

Da se vratimo na ovo prvenstvo. Naša reprezentacija može daleko. Dosta je više fraza „da se prođe prvi krug“. Naravno, put do poufinala je posut trnjem, bio bi to ogroman uspeh, ali ne i nedostižan. Andrea Lekić je sada tu, kao i Katarina Tomašević. Njih dve su u reprezentaciji skoro deceniju i po. U odnosu na Japan, Srbija je jača i za kapitena Katarinu Krpež Šlezak. Ona je napravila pauzu u karijeri zbog najlepšeg povoda – postala je majka. Veliki hendikep za našu selekciju je što nema Dragane Cvijić, godinama jednog od najboljih pivota na svetu. Obrenovčanka je u karijeri imala nekoliko teških povreda koje su je dugo odvajale od terena. I pred ovo takmičenje kružni napadač rumunskog ĆSM Bukurešta morala je da otkaže Obradoviću.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 40,0.

Veći teret u napadu, ali i u odbrani (Cvijićeva je bila bitna karika i u defanzivi) imaće još jedna iskusna igračica na pozicija pivota, Slađana Pop Lazić koja godinama brani boje jednog od najboljih klubova u Evropi, redovnog učesnika Lige šampiona, francuskog Bresta.

Slađana Pop Lazić (©MN Press)Slađana Pop Lazić (©MN Press)

Na krilnim pozicijama igraće – na levoj strani Sanja Radosavljević, a minute će imati i Dijana Radojević. Prošle godine u Japanu odlično je Katarinu Krpež Šlezak na mestu desnog krila menjala Željka Nikolić, svetska vicešampionka sa kadetskom reprezentacijom Srbije 2008. godine. Upravo ta generacija 1990. godište čini i okosnicu selekcije. Tu je i desni bek Jelena Lavko, devojačko Živković i Jelena Trifunović. Nedostaje Dragana Cvijić iz te generacije kadetkinja koja je pre 12 godine bila srebrna na SP.

Kaća uvek raspoložena na velikim takmičenjima

Na velikim takmičenjima uvek je odlično branila Katarina Tomašević. Iskusni srpski golman debitovala je za najbolji tim naše zemlje još 2006. godine na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Ima srebro sa Svetskog prvenstva u Beogradu 2013. godine. Pomagaće je i Jovana Risović, koja je takođe dugo u reprezentaciji.

Ipak, ključ je na bekovskim pozicijama. Tu se najviše očekuje od iskusnih Andree Lekić, Kristine Liščević i Jovane Stoiljković. Njih tri pokriće poziciju levog i srednjeg beka, a minutažu može da dobije i Jelena Trifunović. Na desnom beku najviše se očekuje od Jelene Lavko koja je prethodnih godina na velikim takmičenjima bila odlična. Ona je preležala korona virus neposredno pred put u Dansku. Pitanje je u kakvom je fizičkom stanju. Zamena joj je Anđela Janjušević.

Put do polufinala vodi preko Holandije i Norveške

Prednost Srbije su uigranost i iskustvo. Ova generacija dugo igra zajedno, ima kontinuitet. Traži se iskorak više. Kriza sa pandemijom virusa korona verovatno će uticati na izjednačenost ekipa. Prednost Srbije je i selektor Obradović. Napravio je selekciju koja na terenu gine jedna za drugu, zajedništvo i atmosfera je uvek bila dobra u ženskoj selekciji, za razliku od muške gde je uvek bilo trzavica, "prljavog veša“, sukoba igrača sa selektorima... Na tajm-autima, kad ekipi ne ide, Obradović je tu da smiri igračice, bez vike i dreke, da uputi korisni savet... Poznaje igračice u dušu, već četvrtu godinu je s njima.

Plasman u sledeću rundu se podrazumeva. Holandija je favorit, a Srbija je na papiru druga. Bolja smo ekipa od Mađarske, dok su Hrvatice autsajderi Grupe C. U Dansku su došle silno oslabljene bez igračica šampiona ove zemlje Podravke.

Ipak, krajičkom oka treba pratiti situaciju u Grupi D sa kojom se ukršta naša reprezentacija. Tamo bi Norveška trebalo da se prošeta, dok bi u drugi krug mogle da se plasiraju Rumunija i Nemačka. Bodovi se prenose u drugu fazu. Računica je jasna, ako želimo polufinale i borbu za medelju, a to je sigurno potajna nada svih, put vodi preko svetskh šampionki Holandije i prvog favorita za zlato u Danskoj, superjake Norveške koja je vratila u selekciju neke iskusne igračice. Naravno, ne treba otpisati i neugodne Nemice i Rumunke sa maestralnom Kristinom Neagu, najboljom rukometašicom u ovom veku.

Ono što bi mogla da bude mana reprezentacije je tanka klupa. Odavno se nije pojavila mlada igračica u našoj zemlji koja je odskočila. Obično su tu da odigraju koji minut, ali okosnica reprezentacje se ne menja već pet-šest godina. Odsustvo Dragane Cvijić je veliki hendikep. Tanki smo i na bekovskim pozicijama. Faliće i Marija Obradović, koja je imala operaciju kolena, kao i Tamara Radojević koja je zbog materinstva morala da otkaže selektoru. Ono što je bila mana Srbije na prethodnih takmičenjima i ono „malo“ što je nedostajalo bili su neverovatni padovi. Na svakom prvenstvu imamo „žute minute“ ili u finišu ili visoke poraze kao prošle godine u Japanu, kada su nas Holanđanke pregazile (23:36) i oduzele nadu da možemo do polufinala Svetskog prvenstva.

Lale bez Estevane Polman

Oscilacije su bile velike, to je nešto što bi moralo da se smanji ako želimo korak napred, borbu za polufinale. Odmah na startu šampionata je možda i trenutak istine – duel sa šampionkama sveta iz Japana, Holanđankama večeras (20.30 RTS 2) u Koldingu. Lale su stigle u Dansku bez povređene Estevane Polman, MVP-ja prethodnog SP, ali tu je Lois Abing, sa 71 golom najbolji strelac prvenstva planete u Kumamotu 2019. I bez Polmanove to je jaka reprezentacija, kadra opet da se bori za tron ili makar medalju.

(©Reuters)(©Reuters)

Odsustvo Polmanove ne zavarava selektora Obradovića.

"To je reprezentacija koja ima sistem. Bilo je tako isto i kada je nedostajala Grot, pa se pričalo da i bez nje ne može. Došla je Polmanova, pa je bilo još bolje. Imaju sistem i u njega se svi uklapaju. Kada su Dance pitali šta ćete ako se povredi Mikel Hansen? Rekli su 'petorica čekaju', a on je čovek čudo. Holanđanke imaju sistem, igraju brzo, disciplinovano, sa malo tehničkih grešaka. Taktički su veoma dobro pripremljene“, rekao je Obradović za današnjeg rivala.

U preostalim mečevima Srbiju čekaju Mađarska i Hrvatska...

"Mađarska je ozbiljna reprezentacija koja nas čeka i u martu u olimpijskim kvalifikacijama u Đeru. Hrvatska je redovni učesnik Evropskih prvenstava. Nećemo nikoga da potcenimo, ali ni precenimo“, jasan je Obradović.

Katarina Tomašević veruje u pobedu nad favorizovnim Holanđankama.

"Najteži protivnik nas čeka u prvom kolu, ali kako je nama, tako je i njima. U istom smo košu. Ko bude imao najmanje problema, ostvariće dobar rezultat. Jako se dobro poznajemo. Puno puta smo igrali. U poslednjoj utakmici na Svetskom prvenstvu nismo prikazali pravo lice. Faliće im Polmanova, ona je njihov najbolji igrač. To može da ih poremeti, ali u svakom slučaju to je jedna iskusna ekipa. I nama nedostaje Dragana Cvijić. Biće jako teško“, istakla je Kaća Tomašević.

Svetske šampionke jesu favoriti, ali nisu nepobedive. Pobeda ili remi bio bi veliki zamajac pred nastavak takmičenja. Možda bi lajtmotiv reprezentacije Srbije mogao da bude singl Kristine Liščević koja se oprobala i u muzičkim vodama. Naziv njene pesme glasi "Pobediću".

Na nama je da verujemo i nadamo se. Zato, pobedite!

EP ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Petak

GRUPA A (HERNING)

18.15: (1,10) Francuska (14,0) Crna Gora (9,00)

20.30: (1,20) Danska (11,0) Slovenija (5,60)

GRUPA C (KOLDING)

18.15: (1,07) Mađarska (16,0) Hrvatska (11,0)

20.30: (1,40) Holandija (8,50) Srbija (3,60)

***kvote su podložne promenama

Četvrtak

GRUPA B (HERNING)

Rusija - Španija 31:22 (13:11)

Švedska - Češka 27:23 (13:13)

GRUPA D (KOLDING)

Rumunija - Nemačka 19:22 (10:13)

Norveška - Poljka 35:22 (17:13)



tagovi

ženska rukometna reprezentacija Srbiježenska rukometna reprezentacija NorveškeEP za rukometašice 2018EP za rukometašiceAndrea LekićLjubomir Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara