Kaj Smits daje u proseku 10 golova po utakmici na ovom Evropskom prvenstvu (©Reuters)
Kaj Smits daje u proseku 10 golova po utakmici na ovom Evropskom prvenstvu (©Reuters)

Lale su hit: Kako su Holanđani u drugoj rundi? Korona desetkovala Nemce

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 12:21

Kreće naredna faza Evropskog prvenstva za rukometaše u Budimpešti i Bratislavi: Sa bekovima, ključnim igračima, visokim samo 172, odnosno 185 centimetara, Lukom Stejnsom i Kajom Smitsom, momci u narandžastim dresovima oduševili na šampionatu Starog kontinenta. Selektor Pancera Alfred Gislason ostao sa samo 13 igrača pred meč sa Španijom

Gotova je prva faza Evropskog prvenstva za rukometaše. U konkurenciji za medalju je ostalo 12 najboljih selekcija Starog kontinenta. Nema Srbije, Mađarske, Slovenije, Portugalije, ali tu su neki novi, iznenađujući učesnici u Budimpešti i Bratislavi, gde će se igrati u narednih osam dana mečevi druge runde.

U Grupi 1, najprijatnije iznenađenje je Holandija koja je eliminisala domaćina Mađarsku i učesnika Olimpijskih igara u Tokiju Portugaliju. U Grupi 2, Crna Gora je hit. Pobeda protiv Makedonije i nije toliko neočekivana, ali je zato senzacija eliminacija Slovenije, četvrtoplasirane reprezentacije sa prošlog Evropskog prvenstva.

Izabrane vesti

Ko su sada ti Holanđani, pitaju se mnogi? Svi znaju da su Lale supersila kada je ženski rukomet u pitanju, čuli su za Nike Grot, Estevanu Polman, Luis Aibing, Tes Vester... Malo ko je do ovog Evropskog prvenstva znao i za rukometaše iz ove zemlje Beneluksa. Godinama se u Holandiji ulaže u rukomet, radi dobro, a plodovi su dali rezultata na ovom EP. Pobeđen je na premijeri domaćin Mađarske pred 20.000 navijača u Budimpešti, a u poslednjem kolu je pala Portugalija, učesnik Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine.

Nije da Lale imaju totalne anonimuse u timu. Dvojica najboljih igrača brane boje velikih evropskih klubova. Hit je omaleni srednji bek Luk Stejns koji je visok samo 172 centimetara, a brani boje Pari Sen Žermena. Igrao je za Tuluz i Tremblej, a od ove sezone je saigrač Nikole Karabatića i Mikela Hansena u redovima Milionera iz Pariza. Nekada je jedan od najboljih rukometaša sveta bio Talant Dujšebajev koji je bio niskog rasta, kasnije je odličan bio i Ljubomir Vranješ, reprezentativac Švedske.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DANSKA DA OSVOJI ZLATO NA EP JE 1,90

Prethodnih desetak godina, u vreme atomskog rukometa, snaga i visina igrali su bitnu ulogu. Tradicionalno snažni Skandinavci zagospodarili su ovim sportom. Omaleni Stejns pokazuje da nije sve u snazi i visini. Kao šilo se probija kroz protivničke odbrane. Lale igraju brzo i ludo, na ovom EP neuhvatljivi su za mnoge, videćemo da li mogu da pariraju Francuzima danas (18.00) u Budimpešti.

18.00: (1,10) Francuska (14,0) Holandija (19,0)

Prva zvezda selekcije je desni bek lidera Bundeslige Magdeburga, Kaj Smits. I on nije preterano visok, samo 185 centimetara, ali na ovom Evropskom prvenstvu blista. Prvi je strelac sa 30 golova (u proseku 10 po meču), čak osam više od Austrijanca Sebastijana Frimela i devet od danskog bombardera Mikela Hansena. Tu su i odlični Dani Bajnes i Samir Benganem.

Crna Gora će danas (15.30) u Budimpešti da bude jača za Stevana Vujovića, Stefana Čavora i Miloša Božovića, koji su propustili prvi deo šampionata zbog pozitivnih testova na koronavirus. Oni su izašli iz izolacije i čekaju dozvolu doktora za povratak na teren, uoči utakmica sa Hrvatskom, Francuskom, Holandijom i Islandom u Budimpešti.

15.30: (4,40) Crna Gora (9,00) Hrvatska (1,30)

Hrvati i dalje imaju očajnu situaciju sa koronom. Zaraženi su i golman Mate Šunjić i Nikola Grahovac, pa je selektor Hrvoje Horvat pozvao vremešenog golmana Mirka Alilovića. Osim njega, put Budimpešte su krenuli i iskusni Ivan Slišković i mlade snage - Veron Načinović, Mateo Maraš, Kristian Pilipović, Vlado Matanović i Dominik Kuzmanović. Jedan od najboljih rukometaša današnjice, Domagoj Duvnjak, izvesno je neće igrati za Kauboje na ovom šampionatu zbog povrede leđa.

Najgora situacija je u taboru Nemačke. Panceri su završili prvi deo takmičenja sa sve tri pobede i tako preneli dva boda u glavnu fazu, ali svakog dana ispadne po neko od igrača zbog korone. Najnoviji zaraženi su Sebastian Hejman, Kristof Štajner i Đibril Em Benge. Selektor Alfred Gislason ostao je sa 13 igrača u sastavu pred duele sa Rusijom, Norveškom, Španijom i Švedskom. Nemački mediji su pisali da se čak razmišljalo i o odustajanju od šampionata.

18.00: (4,90) Nemačka (10,0) Španija (1,25)

U prvoj fazi zarazili su se Julijus Kun, Hendrik Vagner, Andreas Volf, Kai Hefner, Timo Kastening, Lukas Mertens i Luka Vik.

Švedska će u nastavku igrati bez jednog od najboljih igrača, desnog krila Kila, Niklasa Ekberga, dok je Francuska lišena usluga specijaliste za odbranu Karla Konana. Umesto njega pozvan je pivotmen Nanta Teo Monar, takođe odličan defanzivac.

Podsetimo, svaka reprezentacija igraće još četiri utakmice u novoformiranim grupama, a po dve najbolje selekcije izboriće plasman u polufinale. Završnica Evropskog prvenstva je u Budimpešti.

-----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

15.30: (4,40) Crna Gora (9,00) Hrvatska (1,30)

18.00: (1,10) Francuska (14,0) Holandija (19,0)

20.30: (1,10) Danska (14,0) Island (19,0)

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

15.30: (5,60) Rusija (11,0) Švedska (1,20)

18.00: (4,90) Nemačka (10,0) Španija (1,25)

20.30: (5,20) Poljska (11,0) Norveška (1,22)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Danskerukometna reprezentacija crne goreRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskerukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija RusijeRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara