Luis Hamilton i Šarl Lekler (©Reuters)
Luis Hamilton i Šarl Lekler (©Reuters)

Lekler tri puta oduvao Verstapena u direktnom duelu, Sajncov bolid u plamenu, zablistao Mik Šumaher

Vreme čitanja: 2min | ned. 10.07.22. | 17:17

Hamilton treći put zaredom na podijumu

Bezmalo dve decenije prođoše otkako Ferari nije trijumfovao u Špilbergu, a bi bi se našao na samom vrhu bila su mu potrebne tri direktne pobede u duelu sa Red Bulom na njegovom terenu. Šarl Lekler je u tri navrata sjajnim manevrima i pametnim trošenjem pneumatika nadmudrio Maksa Verstapena i upisao je istorijsku pobedu. Prvi put u karijeri se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja a da u kvalifikacijama nije bio na pol-poziciji.

Od posledje pobede vozača iz Monaka – one u Australiji u trećoj trci sezone – prođoše tri meseca, pronašli su Šarl Lekler i Ferarijevi mehaničari put i način da zaobiđu aktuelnog svetskog šampiona i u Austriji pokvare narandžasti kolorit na tribinama. Red Bul ring nije video scenario kakvom se nadao, već peti trijumf Leklera, koji je makar malo istopio prednost Verstapena i stavio mu do znanja da nije nedodirljiv. Šampionska trka nije gotova, tek će kuvati.

Izabrane vesti

Sa dve sekunde prednosti vozač italijanskog tima uleteo je u cilj ispred Holanđanina, koji je izgubio tri bitke za prvo mesto i pride propustio priliku da potuče Šarla Leklera kada su počeli da ga more problemi sa papučicom gasa u finišu. Za vozača iz Monaka bajkovita trka, ne i za njegovog timskog kolegu. Bolid Karlosa Sajnca našao se u plamenu, benzin je šikljao na sve strane, ostao je Ferari bez drugog aduta na podijumu i učinio uslugu Luisu Hamiltonu.

Ovajdio se sedmostruki svetski šampion, nenadano se našao na trećoj poziciji, i to treću trku zaredom na pobedničkom postolju. Mnogo toga naruku je išlo Britancu na Velikoj nagradi Austrije. Timski kolega Džorž Rasel dobio je kaznu zbog kontakta sa Serhiom Perezom na startu, gledao je u leđa starijem sunarodniku, a kakva-takva uteha za Ferari je što ni Meksikanac, kao ni Španac iz italijanske ekipe, nije završio trku.

Na mala vrata do bodova ušao je Fernando Alonso, a najbolji rezultat u karijeri ostvario je Mik Šumaher. Hasov vozač se drugu trku u nizu našao među osvajačima bodova, Špilberg mu se naročito posrećio, jer je zauzeo šesto mesto. Među najboljih deset u Austriji našli su se i Esteban Okon, Lando Noris, Kevin Magnusen i Danijel Rikardo.



tagovi

Formula 1Šarl LeklerMaks VerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara