Jovana Jovović (©AFP)
Jovana Jovović (©AFP)

Neka se ponovi igra kao protiv Dankinja, Rumunkama teško bez Kristine Neagu

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.12.23. | 11:32

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Srbija danas (18.00, RTS 2, Arena Sport 2) protiv naših istočnih komšija koje igraju bez jedne od najboljih igračica u ovom veku

Hrabra Srbija pala je na startu Svetskog prvenstva, ali su izabranice selektora Uroša Bregara odigrale iznad očekivanja, vodile 54 minuta protiv Danske, ali nisu izdržale u finišu. Šteta zbog poslednjih šest minuta. Uz čudan sudijski kriterijum, uvek sa igračicom manje na terenu, kada je napad stao, evropske vicešampionke su dodale gas i na kraju slavile sa nezasluženih 25:21.

Igra daju nadu da bi Rumunke danas (18.00, RTS 2, Arena Sport 2) mogle da padnu u Herningu. Naš istočni sused mnogo ulaže u ženski rukomet, klubovi imaju milionske budžete, ĆSM Bukurešt i Rapid igraju Ligu šampiona, ali reprezentacija je dugo bez odličja na velikim takmičenjima.

Izabrane vesti

Veliki problem za Rumuniju je povreda jedne od najbojih igračica u ovom veku, fenomenalne Kristine Neagu. Ona je pod znakom pitanja za ostatak šampionata. Nije igrala u petak protiv Čilea zbog povrede, a veovatno će da preskoči i današnji meč drugog kola.

Za mene nije najbolja situacija. Ovo je moje poslednje Svetsko prvenstvo, ali ne znam kada ću biti u formi i da li ću da igram. Psihički se trenutno ne osećam dobro, ali činim sve što mogu da se vratim što je pre moguće“, rekao je Neagu pre starta šampionata.

I bez nje, naše komšije imaju ulogu favorita, ali nije isto kada je ona na terenu i bez nje u timu. Pobeda bi Srbiji otvorila vrata naredne runde, preneli bismo dva boda, dok bi u slučaju poraza u narednoj rundi otišle bez bodova, jer bi u utorak protiv Čilea naša selekcija to trebalo lagano da odradi i plasira se među 24 najbolje selekcije sveta.

18.00: (1,35) Rumunija (8,50) Srbija (4,00)

Skromno je Srbija otišla na ovaj šampionat, sa novom ekipom, ali se vidi da ova generacije može mnogo u godinama koje slede. Marija Čolić je bila odlična na golu, Jovana Jovović se nametnula ka lider tima na bekovskim pozicijama, uz kapitena, levo krilo Sanju Radosavljević. Anđela Janjušević je nekoliko godina član reprezentacije, dok vreme radi za Emilju Lazić, Moli Kubinu, Dunju Radević i ostale mlađe reprezentativke.

Ono što takođe može biti adut Srbije u utakmici sa Rumunijom jeste činjenica da mnogo srpskih igračica igra veoma jaku ligu naših istočnih komšija. Jedna od njih je Anđela Janjušević koja je uzdanica Rapida iz Bukurešta, jednog od dva najbolja kluba iz države narednog protivnika.

Mislim da nas očekuje jedna teška utakmica, zato što je naš prvi susret bio iscrpljujuć jako, dok su sa druge strane one imale lakši zadatak. Rumunija ima dobru ekipu, ali i mi našu šansu koju treba tražiti u čvrstoj odbrani i poštovanju taktike u napadu. Rumunke su poznate po tome da igraju još čvršće i ’prljavije’ nego što je to slučaj sa Danskom, pa će ovo biti još jedna utakmica da se ’potučemo’ na terenu“, rekla je levoruka Janjušević.

Katarina Bojičić vidi šansu da se upišu prvi bodovi na šampionatu.

Iza nas je jako teška utakmica. Emotivno smo se dosta potrošile što je negde normalno posle ovakvog duela. Dan pauze smo iskoristile da napunimo baterije i energiju potrebnu da ponovimo sve prikazano iz utakmice sa Danskom. Mislim da možemo dobro da se spremimo i odigramo kvalitetnu utakmicu. Sigurno će biti velika borba i to i obećavam. Dokazale smo da možemo biti ozbiljni protivnik iako smo vrlo neiskusne i dosta mlade. Naša prilika bi mogla da bude igra na brzinu jer Rumunija nije poznata po tome, a mi na svoju mladost to možemo da iskoristimo. Značilo bi nam da imamo barem još jedan dan za pripremu, ali raspored je surov i mi moramo da se prilagođavamo“; kaže pivot našeg tima.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE

Nedelja

2. KOLO

GRUPA A

15.30: (1,02) Hrvatska (23,0) Kina (19,0)

18.00: (22,0) Senegal (25,0) Švedska (1,01)

GRUPA E

18.00: (1,35) Rumunija (8,50) Srbija (4,00)

20.30: (1,85) Čile (hendikep 27,5) Danska (1,85)

GRUPA G

15.30: (1,01) Ukrajina (25,0) Kazahstan (22,0)

18.00: (2,00) Brazil (8,00) Španija (2,10)

3. KOLO

GRUPA C

18.00: (22,0) Grenland (25,0) Austrija (1,01)

20.30: (1,95) Norveška (hendikep – 15,5) Južna Koreja (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš BregarAnđela JanjuševićSvetsko prvenstvo za rukometašiceKristina Neagu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara