Vaterpolisti Srbije (©VSS/Slobodan Sandić)
Vaterpolisti Srbije (©VSS/Slobodan Sandić)

Nova normalnost i meč čekan osam godina: Nekad statisti, danas pod većim pritiskom od Srbije

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.09.22. | 11:39

Delfini u Spaladium areni protiv Francuske (20.30) traže plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Nazvani su pandemija i život u do tada nepojmljivim uslovima “nova normalnost”, okrenula je čovečanstvo naglavačke i promenila mu obrazac ponašanja kome je robovao decenijama. Na “novu normalnost” se polako navikava i vaterpolo svet. Nekada je bilo nezamislivo da Srbija nije pobednik grupe i siguran četvrtfinalista - najčešće i odlikovana zemlja na velikim turnirima - promenilo se i to, pa najtrofejnija reprezentacija u našoj zemlji igra meč kakav nije osam godina. 

Izabrane vesti

Beše Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, beše i stari format u kome je prvoplasirani iz dve grupe vadio vizu za polufinale, a dva najbliža pratioca su išla u doigravanje. Na kraju - Srbija vladar Evrope. Bio je to početak nezapamćene dominacije, ubrzo se promenio sistem takmičenja - povećan je broj ekipa, napravljena je još jedna među stepenica do polufinala - a Delfini od tada nisu se našli u doigravanju. Planetarna i kontinentalna prvenstva, Olimpijske igre, svugde su ostvarivali direktnu prohodnost među osam najboljih. 

Čak ni na Svetskom prvenstvu održanom početkom leta ove godine, kada su ostali bez plasmana u samu završnicu, nisu propustili mogućnost da dobiju ekstra dane odmora i lufta za psihološku pripremu. Taj višak vremena nije izazvao željeni efekat, bio je mač sa dve oštrice za mladi tim i stoga prepreka “gratis” u vidu meča sa Francuzima (20.30, RTS2, SK HD) nije tragično shvaćena, jer najveća nedostatak Srbije, u ovom trenutku, jeste to što je u deficitu sa utakmicama, što ekipa zbog silnih promena i dalje ne diše kao jedno, i što je bez pobede u eliminacionoj fazi. 

Potrebne su Delfinima velike pobede, rezultati koji će ih zbližiti, biti vezivno tkivo, a u datoj situaciji takva bi bila i protiv Francuza, jer posle svega, reći da je olimpijski šampion izrazit favorit i nalepiti mu etiketu sigurnog učesnika četvrtfinala Evropskog prvenstva u Splitu bili bi nekorektno i arogantno. Srbija je u stadijumu kada takav status mora da zasluži. A, on će ponovo doći kada se budu javili energija, otresitost, žar u očima, po koja kap krvi u bazenu... Sve to proizvešće finalni produkt - trijumf. 

Vera u sebe i svoje mogućnosti nestala je među reprezentativcima Srbije, mogla bi početi da se vraća od Francuske. 

Ulaze izabranici Dejana Savića u svaki meč pod pritiskom, ali u osmini finala neće biti veći na njihovoj strani, već na suprotnoj. Naigrala se najbolja reprezentacija 21. veka utakmica u nokaut fazi, ima više iskustva iako je sastav drastično podmlađen i očekivanja su splasnulo. Kod Francuza - sve kontra. Velike utakmice, a naročito one dobijene, mogu da pobroje na prste jedne ruke, u uzlaznoj su putanji i dočekali su da ne budu puki statista. Možda i po prvi put u ovom milenijumu na Evropskom prvenstvu vide svoju šansu da naprave podvig. 

Lako je igrati kada su očekivanja na minimumu, treba se izboriti sa pritiskom. Nova generacija Srbije to najbolje zna. I u jedinom danu kada u gradu podno Marjana vaterpolo neće biti u fokusu - Splićani će se sjatiti na Poljud da bodre Hajduk - Delfini imaju priliku da dokažu konkurentima da su ih prerano otpisali.

OSMINA FINALA EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU: 

Nedelja

15.00: (1.10) Crna Gora (13.0) Rumunija (9.00)

16.30: (2.35) Gruzija (6.25) Holandija (2.00)

19.00: (1.95) Grčka (hen -15.5) Izrael (1.75)

20.30: (3.40) Francuska (8.00) Srbija (1.50)

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU: 

Utorak

Crna Gora/Rumunija - Mađarska

Grčka/Izrael - Španija

Gruzija/Holandija - Hrvatska

Francuska/Srbija - Italija


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara