Paola Egonu (Star sport)
Paola Egonu (Star sport)

Paola Egonu se nije proslavila u Turskoj, na pragu je transfera u Italiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.02.23. | 14:27

Epizoda u Turskoj se brzo završava za italijansku zvezdu

Pre nepunih godinu dana je kao bomba u svetu odbojke odjeknula vest da će snage u ovoj sezoni udružiti jedna od najboljih odbojkašica sveta Paola Egonu i godinama najjači klub planete Vakifbank.

Nakon što je sa Koneljanom osvojila sve što se moglo osvojiti, a sa reprezntacijom Italije u Beogradu se okitila evropskim zlatom, Egonu se pridružila trofejnom zemljaku Đovaniju Gvidetiju u Vakifu. U suprotnom smeru je otišla Šveđanka Izabel Hak.

Izabrane vesti

Nepunih godinu dana kasnije, nisu zadovoljni ni Vakif, ni Gvideti, ni Egonu. Jesu Hak i Koneljano. 

Već nedeljama se spekuliše kakva je budućnost Egonu u Vakifu, a poslednjih dana stižu potvrde da ona ne postoji. Iako do 31. marta ima opciju da aktivira drugu godinu iz ugovora, turski klub to neće uraditi i Egonu će na kraju sezone promeniti klub. Spekulisalo se da je žele Fener, Novara, Skandići, ali ugledni italijanski dnevnici Gazeta delo Sport i Korijere dela Sera pišu da je Egonu na pragu potpisa za Vero Volej Milano, odnosno Moncu kako glasi originalno ime kluba iz istoimenog grada.

Iako je Monca nedavno produžila ugovor sa aktuelnim korektorom Džordan Tompson na još godinu dana, Amerikanka ima klauzulu da ode iz kluba besplatno ako ne bude starter. A to je neminovno ako dođe Egonu. Moncina predsednica Alesandra Marcari je i pre nekoliko godina htela da dovede Egonu kada je ova igrala u Novari ali je tada Koneljano bio brži i konkretniji. Sada je Marcari preko Paolinog agenta Marka Reguconija poslala novu ponudu i pregovori traju poslednjih nekoliko nedelja.

Konzorcijum na čijem čeku je Marcari i u čijem vlasništvu je Monca je napravio ozbiljan odbojkaški projekat koji okuplja preko 1.500 devojka i dečaka koji treniraju odbojku. Klub je postao prvoligaš 2016. godine i dizao se iz sezonu u sezonu. Osvojile su CEV kup, prošle sezone igrale finale prvenstva, a ove došle do finala Kupa Italije. Finansije nisu problem i Egonu bi mogla da računa na ugovor vredan preko 1.000.000 evra po sezoni koliko trenutno zarađuje u Vakifu. A u novom klubu bi je sačekale i nekadašnje saigračice iz Koneljana i reprezentacije Italije Mirjam Sila, Rafaela Foli, Alesio Oro... Već je poznato i da klub napušta Magdalena Stisjak koja će u Novaru ili Fener.

Povratak Egonu bi osim sportskog imao i marketinški potencijal za Moncu jer italijanska odbojkašica je poslednjih godina promovisana u simol borbe protiv rasizma u Italiji, miljenica je LGBT organizacija, javna ličnost oko koje se mediji i sponzori utkruju... Jedina prepreka bi mogao da bude Skandići koji je finansijski moćniji i takođe se pominjao kao zainteresovan za prvu zvezdu italijanske reprezentacije. Oni bi mogli da plate više, imaju jači tim i neki plan da upare Egonu sa Džu Ting u napadački tandem ekstremnog potencijala. 

Egonu je razočarala od dolaska u Vakif i turski velikan odavno traži novog korketora. Đovani Gvideti ne samo da nije uspeo da unapredi Paolinu igru kao što je obećao, već je ona i nazadovala. Ispostavilo se i da nije tako moćna kada uz sebe nema vrhunske dizače poput Vološ ili Oro.

Najradije bi Vakif vratio sjajnu Izabel Hak ali od toga nema ništa jer su Šveđanka i Koneljano prezadovoljni međusobnom saradnjom. Nije uspeo ni sanjarski pokušaj Vakifa da angažuje najbolju odbojkašicu sveta Tijanu Boškovič iz redova gradskog rivala Ezadžibašija, a propao im je plan i da dovedu Melisu Vargas iz Fenera. Kubanka sa turskim pasošem je odlučila da i narednu sezonu počne u Kini a da se onda na zimu vrati u Fener. Jedna od opcija je bila Kanađanka Kira van Rajk iz Turkiš Erlajnza, ali će i ona produžiti ugovor sa aktuelnim klubom, pa se poslednjih dana šuška o dolasku talentovane Ruskinje Vite Akimove iz Volero le Kanea.


tagovi

Paola EgonuvakifbankMonca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara