Boris Rojević i Dario Krželj (©ARKUS liga)
Boris Rojević i Dario Krželj (©ARKUS liga)

Počinje borba za titulu: Voša desetkovana, u Partizanu euforični, jure pehar posle decenije suše

Vreme čitanja: 7min | ned. 21.05.23. | 09:52

Arkus Superliga Srbije: Danas (18.00, RTS 2) na Slanoj bari igra se prva utakmica finala plej-ofa šampionata: Novosađani bez Milana Milića, Miloša Grozdanića i Luke Arsenića, crno-beli kompletni. Rojević: Moramo da budemo ujedinjeni, da izvučemo poslednji atom snage; Krželj: Moji momci su fanatici, hoće 100 puta dnevno da treniraju

Dve najbolje ekipe u ligaškom delu šampionata, Vojvodina i Partizan, opravdali su uloge favorita u polufinalu plej-ofa, sa po 2:0 su dobili Dinamo iz Pančeva i Metaloplastiku. Igra se na dve dobijene, a prva utakmica na programu je danas na Slanoj bari (18.00, RTS 2) na terenu lidera u ligaškom delu šampionata. Revanš je u sredu na Banjici, a eventualna treća utakmica igra se tek narednog meseca, jer Voša ima dvomeč finala EHF kupa sa norveškom Nerbom.

Zgusnut je kalendar za srpskog šampiona, tu su i dva finala Kupa Srbije sa Dinamom, za koji se još ne znaju termini. Novosađani se bore za triplu krunu, da krunišu po mnogima najbolju sezonu u istoriji kluba.

Izabrane vesti

Pre početka doigravanja, Novosađani su bili apsolutni favoriti za titulu, jubilarnu 10. u nizu, a 11. u istoriji, ali posle dvomeča polufinala sa Pančevcima, Boris Rojević je ostao bez trojice igrača, jedinog desnog beka u ekipi, Milana Milića i povremenog reprezentativca Srbije, levog krila Miloša Grozdanića. Povredio se i golman Luka Arsenić u Pančevu, pa će teret među stativama morati da iznese hrvatski čuvar mreže Fran Lučin.

S druge strane, Partizan je kompletan. Bombarder kluba iz Humske Stefan Petrić je imao probleme prethodnih nedelja, nije ga bilo na terenu u Pančevu u polufinalu Kupa Srbije, ali se oporavio i bio jedan od ključnih igrača u dvomeču polufinala sa Šapčanima.

Šanse crno-belih rastu, što zbog forme koja je u usponu, ali i kadrovskih problema Novosađana. Milić je završio sezonu, verovatno i Grozdanić. Mobilizacija je na na Slanoj bari, moraće ostali da nadomeste izostanke važnih rukometaša. Dok je Bojan Rađenović spreman da uskoči umesto Grozdanića na levom krilu, Rojević nema zamenu za Milana Milića. Moraće verovatno Mohamed Aziz Aidi na desnog beka, možda koje minute na toj poziciji odigra i levoruko krilo Darko Milenković.

Darko Milenković (©ARKUS liga)Darko Milenković (©ARKUS liga)

Najviše se očekuje od odličnog Belorusa Barisa Puhovskog, koji je ove godine u ključnim trenucima bio prevaga. Tunišanina Mohameda Aziza Aidija su mučile povreda od dolaska na Slanu baru, ali bi i on mogao da bude „iks faktor“. Tu je odličan tandem na crti, nekadašnji i sadašnji reprezentativci Živan Pešić i Luka Rogan i granitna odbrane na čelu sa dvojicom Miljana, kapitenom Vukovljakom i nekadašnjim reprezentativcem Pušicom.

18.00: (1,17) Vojvodina (12,0) Partizan (6,25)

Trener Boris Rojević veruje da će svi problemi da ujedine ekipu još više.

Ovo nam je najvažnija utakmica u sezoni, sigurno veliki stres posle svega što nam se dogodilo poslednjih dana. Za mene je liga najpravičnije takmičenje. Došli smo u situaciju da igramo bez tri ili četiri igrač, to je veliki hendikep za nas. Jedan nam je na štakama, drugi se sprema za operaciju, ruka mu je u gipsu, treći s longetom. Svi ne mogu da igraju u finalu, oslabljeni smo, ali će ekipa morati sada da pruži još više, ostavi poslednji atom snage. Nije lako, u drugom smo sada sistemu, bez ijednog levorukog desnog beka. Imamo četiri utakmice u 11 dana, a posle u Evropi. Trebalo je priorotet da bude EHF kup, ali sada je to teže“, rekao je Rojević.

U Vojvodini je mobilizacija.

Moramo da budemo ujedinjeni još više, da probamo da budemo još bolji u ovim teškim uslovima i da pokušamo da slavimo u finalu. Kako god da se završi sezona, biću ponosan na momke, vredno su radili, doneli ovom kubu tri finala što nije bilo nimalo lako. Poželeo bih svim akterima puno sreće, da se niko ne povredi, da se ne ponove mečevi iz polufinala plej-ofa“, zaključio je trofejni strateg novosadskih crveno-belih, koji ima 11 trofeja sa Lalama, od toga četiri titule šampiona Srbije.

Partizan punu deceniju posti, nema trofeja u Humskoj. Poslednja titula je osvojena 2012. godine, pod komandom Aleksandra Brkovića, godinu dana kasnije stigao je i Kup Srbije, a onda suša. Poslednje dve sezone su crno-beli bili vicešampioni, a sada napadaju krunu.

Vojvodina je bila najbolja od početka sezone, iskusna ekipa sa širokim rosterom. Ostaje favorit, ali mi smo Partizan, nikada se ne predajemo. Srećni smo svi zbog prolaska u finale, igrači su euforični. Na početku sezone kuloari su nas videli na sredini tabele, neki da ćemo da se borimo i za opstanak. Prvi cilj nam je bio plej-of. Znao sam da ćemo to sigurno da ostvarimo. Poznajem moje momke, znam da su fanatici, da žele 100 puta dnevno da treniraju“, istakao je Dario Krželj, trener Partizana, za Mozzart Sport.

Imao je ove godine Partizan dve krize, poraz od Crvene zvezde u Šumicama i u Pančevu u polufinalu Kupa Srbije. Protiv Vojvodine je izgubio na Banjici (24:27), ali je do finiša bio ravnopravan rival.

Poremetila nas je pauza tokom EHF nedelje, pa smo izgubili od Zvezde, ništa nam nije išlo u tom meču. U Pančevu smo igrali bez Stefana Petrića, a zna se da čim jedan naš igrač ne igra, da je to problem. Forma nam je u usponu. Žao mi je Milana Milića. Ja sam čovek rukometa. Krivo mi je kad se povredi igrač Magdeburga, a ne naš“.

Partizan ove godine ima bolju podršku navijača kada igra van Beograda nego na Banjici. Sada će biti puna dvorana domaćih pristalica na Slanoj bari.

Za moje momke je bitno da je dvorana puna, da je buka, tada se najbolje osećaju, nema veze što će Vojvodina da ima podršku s tribina. Oni se ne plaše“, zaključio je Krželj koji je više od godinu dana na kormilu Partizana posle smene Nenada Maksića.

Zna se snaga Partizana, sjajna mlada bekovska linija – Stefan Petrić, Nikola Zečević i Uroš Kojadinović, poslednjih nedelja je džoker Veljko Popović. Na crti je odličan Ivan Mićić, dok su zimus tim pojačaii iskusni, levo krilo Mladen Šotić i stub odbrana Vuk Lazović.

Andrej Trnavac (©ARKUS liga)Andrej Trnavac (©ARKUS liga)

Partizan je u finišu sezone dobio novu snagu. Standardnog dobrog golmana Andreja Trnavca u dvomeču sa Metaloplastikom dobar period je odmenio Ivan Mihajlov koji se vraća posle teške povrede ligamenta kolena.

Igrači Vojvodine dobro znaju kako se igraju ovako bitne utakmice u kojima odlučuju detalji. Mi kao mlada ekipa, uz nešto iskusnije Šotića i Lazovića, možemo da napravimo iznenađenje jer mislim da imamo kvalitet za to. Daćemo sve od sebe da osvojimo titulu koju svi toliko želimo. Nadamo se da će Banjica biti puna u sredu i da ćemo obradovati naše navijače, ali i sve u klubu. Svakako da postoje mane u našoj igri, ali zato ima i dosta nekih prednosti koje ćemo pokušati da nametnemo i istaknemo u prvi plan. Mislim da ovoga puta i mi imamo dosta dobru rotaciju, igrače koji mogu da uđu sa klupe i doprinesu podjednako kao starteri. Biće mnogo neizvesnije nego u našim prethodnim susretima. Ulog je šampionski trofej i motivaciju igrača ne treba dovoditi u pitanje“, rekao je stub crno-belih Andrej Trnavac.

Poslednjih godina tradicija je porazna za crno-bele. Skoro sedam godina Partizan nije pobedio Vojvodinu (poslednji put 21. septembra 2016). Lale imaju 13 vezanih trijumfa u šampionatu u duelima sa Beograđanima. Ove sezone u ligaškom delu sezone tim Borisa Rojevića je slavio u Novom Sadu sa 33:28, a na Banjici sa 27:24.

U Vojvodini zovu navijače da im pomognu u ključnom delu sezone. Novosađani su obavestili javnost da će distribucija ulaznica za utakmicu finala EHF Kupa (Vojvodina – Nerbo, 28. maj u 20 časova, SC Slana Bara) biti realizovana na dva načina:

"Prvih 1.000 ulaznica biće podeljeno svakom ko bude prisustvovao prvoj utakmici finala plej-ofa ARKUS lige između Vojvodine i Partizana. Jedna osoba koja uđe u halu će na samom ulazu dobiti jednu kartu i moraće da pokaže neki identifikacioni dokument (roditelj može za uzme kartu za dete koje je prisutno u tom momentu na utakmici). Drugi kontigent preostalih 2.000 ulaznica biće podeljeno na već ustaljen način po kome će deo karata biti distribuiran preko društvenih mreža kluba, dok će ostatak biti podeljen navijačkoj grupi Firma, veteranima i školama rukometa posredstvom Gradskog rukometnog saveza Novog Sada, kao i rukometnim klubovima posredstvom RS Vojvodine, s tom napomenom da će broj karata biti ograničen“, saopštili su u Voši.

Interesovanje je i ovog puta veliko kao i u revanšu polufinala EHF kupa protiv Alingsosa kada je dvorana bila mala da primi sve.

RK Vojvodina se unapred izvinjava onima koji neće moći da eventualno dođu do karata, ali isto tako će učiniti sve da ljubitelji rukometa koji su stalni gledaoci na Slanoj Bari prisustvuju velikom finalu Kupa Evrope. Klub je odlučio poput utakmice polufinala da se i finale igra u našem rukometnom domu gde ekipa svakodnevno trenira i nada se da će se ponoviti ambijent i atmosfera poput prethodnog meča sa švedskim Alingsosom. Očekujemo da Bara podrhtava i protiv norveškog Nerba“, zaključili su u redovima devetostrukog uzastopnog šampiona Srbije.

OSIM RTS 2, PRENOS MOŽETE DA GLEDATE I NA YOUTUBE.COM KANALU ARKUS LIGE

SUPERLIGA SRBIJE ZA RUKOMETAŠE - FINALE PLEJ-OFA (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

18.00: (1,17) Vojvodina (12,0) Partizan (6,25)

ZA 3. MESTO

Subota

Metaloplastika - Dinamo Pančevo 34:28 (15:15)

***igra se na dve dobijene



tagovi

RK PartizanRK VojvodinaBoris RojevićDario Krželj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara