Uroš Kojadinović i Ivan Mićić u duelu sa dvojicom Miljana iz Vojvodine, Vukovljakom i Pušicom (©Starsport)
Uroš Kojadinović i Ivan Mićić u duelu sa dvojicom Miljana iz Vojvodine, Vukovljakom i Pušicom (©Starsport)

Počinje Superliga: Vojvodina demonstrira silu i ove sezone, Metaloplastika broj 2, Partizan, Zvezda i Dinamo slabiji

Vreme čitanja: 18min | sub. 09.09.23. | 08:48

Rukometna elita sa 12 umesto 14 klubova. Novosađani daleko najkvalitetniji, Šapčani na papiru najveći rival, crno-beli i Pančevci ostali bez najboljih igrača. Crveno-beli se koliko-toliko konsolidovali, ali daleko od borbe za vrh. Plej-of napadaju i Dubočica i Radnički iz Kragujevca. Dva tima ispadaju, a deseti igra baraž. Za opstanak strepe Jugović, Proleter, Obilić i debitanti Ub i Vranje

Nekada je bila ARKUS liga, sada je opet elitno takmičenje Superliga vraćeno pod okriljem Rukometnog saveza Srbije. Mečom u Kragujevcu, Radnički – Vranje, danas (18.00) počinje novi šampionat. Ono što je Zvezda u fudbalu poslednjih godina, to je Vojvodina u rukometu, apsolutni vladar Srbije. Lale imaju 10 vezanih titula, prošle godine su napravile meteorski uspon u Evropi, osvojili i evropski trofej - EHF kup, a na papiru četa Borisa Rojevića trebalo bi i ove sezone da se prošeta do nove krune.

Metaloplastika je po kvalitetu drugi srpski tim. Na vreme je sklopila mozaik, neposredno po završetku prošle sezone koja je bila veoma skromna (treće mesto i nije odbranjen pehar u Kupu Srbije). Vicešampion Partizan i finalista Kupa Srbije Dinamo iz Pančeva imaju slabije ekipe nego prošle sezone. Nosioci su otišli, ovog leta se krenulo u totalnu rekonstrukciju. Crvena zvezda se koliko-toliko konsolidovala, ali će teško do Evrope, dok se Radnički iz Kragujevca pojačao, ima ambicije da uđe u plej-of. Mesto među prva četiri želi i prošle sezone petoplasirana Dubočica koju je preporodio selektor juniorske reprezentacije Srbije Đorđe Teodorović.

Izabrane vesti

Novi članovi elite, Vranje i Ub, kao i Obilić, Jugović i Prroleter imaju ambicije da ostanu i naredne sezone u najboljem društvu. Ovako ukratko stvari stoje, ali teren će da pokaže ko se kako pojačao između dve sezone.

Superliga broji 12 klubova, dva manje nego prošle sezone u ARKUS ligi. Prva četiri tima posle 22 kola (dvokružni sistem) idu u Evropu i plej-of, dok će timovi od petog do 12. mesta u ligaškom delu prvenstva da igraju u plej-autu jednokružni sistem sa dodatnih sedam kola, s tim da se bodovi iz prve faze prenose i u drugu. Desetoplasirani tim igraće baraž za opstanak sa trećeplasiranim iz Super B lige.

VOJVODINA – EVROPSKA PRIČA, JAČA, UIGRANIJA, ŠIROK ROSTER, APSOLUTNI FAVORIT ZA 11. VEZANU KRUNU

(©RK Vojvodina)(©RK Vojvodina)

Za godinu dana od kluba koji nije želeo da igra u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Vojvodina je napravila džinovski korak. Stabilizovala se finansijski, ispisala najslavnije stranice istorije, osvojila četiri trofeja prošle sezone, a tokom priprema za novu je pokazala da se na Slanoj bari konačno rađa jedan respektabilan klub koji je možda već sada najjači ili među najjačima u regionu (zemlje EX Jugoslavije).

Da su Novosađani ove sezone jači, pokazao je TV turnir šampiona u Doboju gde su Lale ubedljivo pobedile slovenačkog i hrvatskog prvaka, učesnika Lige šampiona, Celje i Zagreb. Najveći skalp je napravljen trijumfom posle 11 serija sedmeraca protiv dvostrukog prvaka Evrope, francuskog vicešampiona Monpeljea. Prošle nedelje u turskoj Sakariji pao je i treću učesnik Lige šampiona iz regiona, makedonski prvak Eurofarm Pelister iz Bitolja.

Za razliku od prošlog leta kada je bilo burno na Slanoj bari, rukometaši su dolazili i odlazili kao na traci, trener Rojević je u hodu morao da pravi tim, sada je već sve bilo skockano pre prvog dana priprema. Petorica novajlija znatno su pojačali redove tima iz Srpske Atine. Okosnica je ostala, a ovog leta su stigli iz Partizana, golman Andrej Trnavac, iz pančevačkog Dinama, levo krilo Stefan Sunajko i desni bek Milan Golubović, tuniški pivotmen, dugogodišnji igrač francuskog Tremblea Maruan Šuiref, dok je najveće pojačanje reprezentativno desno krilo Vukašin Vorkapić koji je dve godine bio član francuskog Ivrija.

Stubovi odbrane i dalje će da budu dvojica Miljana, nekadašnji reprezentativac Pušica i kapiten Vukovljak, levi bekovi Mohamed Aziz Aidi i Gregor Ocvirk, srednji bekovi Belorus Boris Puhovski i Branko Tomić, pivotmeni Luka Rogan i Živan Pešić, hrvatski čuvar mreže Fran Lučin i iskusna krila, desno Darko Milenković i levo Bojan Rađenović. Od preloma ruke se oporavio desni bek Milan Milić koji bi mogao konačno da eksplodira ove sezone i da se nametne Toniju Đeroni za Evropsko prvenstvo u januaru u Nemačkoj.

Očekuju se tek prave partije od Mohameda Aziza Aidija koji je u Doboju proglešen za najboljeg levog beka TV turnira šampiona. Pokazao je Tunišanin da će biti ove sezone prva napadačka opcija Lala. Problem su česte povrede koje ga izbace iz ritma. Očekuje se i mnogo bolji, konstantniji Slovenac Gregor Ocvirk koji na trenutke pokazuje klasu (bio MVP Evropskog juniorskog prvenstva).

19.00. (1,70) Gepingen (8,00) Gumersbah (2,55)

Sa pozajmice iz Kikinde je vraćen supertalentovani bek Simo Šijan, koji je bio jedan od najboljih rukometaša Srbije na juniorskom Svetskom prvenstvu u Berlinu gde su Orlići bili četvrti. Od bitnih igrača prošle sezone, klub je napustio povremeni reprezentativac Srbije Miloš Grozdanić (trenutno bez kluba), a crveno-beli dres više ne nose ni iskusno desno krilo Marko Vasić (Proleter), pivotmen Aleksandar Kurteš (Sloboda Tuzla), srednji bek Srđan Milić (Goč) i golman Luka Arsenić.

Videćete jednu bržu, jaču Vojvodinu u odnosu na prošlu sezonu. Pokušavamo da smanjimo broj izmena u odnosu na pre“, rekao je trener Vojvodine Rojević tokom pripremnom perioda i dodao:

Mnogo znači to što smo savladali četiri ekipe iz Lige šampiona, ali nas to neće zavarati, već naprotiv, dodatno će da nas motiviše. Perfektno smo odradili pripremni period, ali ono što ne valja su povrede koje su par igrača udaljile po dve nedelje. Sada njih treba da uklopimo, ali tako je, kako je, znamo šta treba da činimo“.

Vojvodina je prošle sezone u domaćem prvenstvu samo dva puta poražena, jednom u Pančevu od Dinama u prvom delu šampionata i poslednjem kolu ligaškog dela, kada je igrao drugi tim u Leskovcu protiv Dubočice. Pre toga su Lale u dva plej-ofa Superlige imale skor po 14-0. U svaki meč u domaćem šampionatu Voša ulazi s bremenom favorita. Ima ubedljivo najveći budžet, najkvalitetniji tim koji je već godinu na okupu. U prvom delu sezone prioritet je sigurno Liga Evrope koje kreća sredinom narednog meseca. Srpski šampion traži prolazak u Top 16, odnosno jedno od dva mesta u konkurenciji danskog Silkeborga, španske La Riohe i makedonskog vicešampiona Alkaloida Kirila Lazarova.

METALOPLASTIKA – MATIĆ OSTAO, JOVANOVIĆ I BRAJOVIĆ GLAVNI ADUTI, ODLIČNA MLADA KRILA, ALILOVIĆ STIGAO IZ IZVIĐAČA

(©RK Metaloplastika)(©RK Metaloplastika)

Šapčani ulaze u novu sezonu sa ambicijama da budu bar drugi, korak više u odnosu na prošlu sezonu. Drugu godinu će sa rukometašima Metaloplastike da radi Vladan Matić, iskusni stručnjak koji je vodio reprezentaciju Srbije, bio pomoćnik u selekciji Mađarske, a sedeo je i na klupama PIK Segeda i Tatabanje.

Prošle sezone je odlazak na polovini sezone Aziza Aidija u Vojvodinu poremetio nekadašnjeg dvostrukog šampiona Evrope koji je na kraju poklekao u polufinalu plej-ofa od Partizana.Više se očekivalo od Šapčana, a čini se u novi šampionat ulaze jači.

Neki igrači su otišli, neki planski, neki neplanski. Dobro smo reagovali, doveli dobre igrače. Mislim da će sezona da bude teža nego prošla. Što se tiče ambicija, svi bismo bili zadovoljni da budemo korak više nego prošle sezone”, istakao je sportski direktor Šapčana Slaviša Stojinović.

Okosnica tima trebalo bi da budu bekovi, Milan Jovanović i Vojislav Brajović. Nekadašanji nada srpskog, ali i svetskog rukometa, vratila se protekle zime posle četiri godine pauze zbog povrede kolena. Jovanović bi mogao ove sezone u potpunosti da se vrati u formu. Brajović je krajem prošle sezone imao dogovor za prelazak u Dinamo iz Pančeva, ali je na kraju ostao u gradu na Savi.

Mateja Dodić bi trebalo da izraste u desno krilo reprezentativnog kalibra, dok je zamena za Marka Srdanovića (Vardar) kapiten juniorske reprezentacije Uroš Simić koji je stigao iz Crvene zvezde. Na golu je ostao Darko Arsić, dok bi najveće pojačanje trebalo da bude srednji bek Izviđača iz Ljubuškog Domagoj Alilović. On je stigao u Šapac sa povredom, dugo ga nije bilo na terenu, a videćemo kada će da bude spreman. Dolazi na poziciju organizatora igre umesto Crnogorca Božidara Simića koji je karijeru nastavio u Azerbejdžanu.

Osim Simića i Allovića, novajlije su - prošle sezone jedan od najboljih pivotmena lige Uroš Pavlović iz pančevačkog Dinama. Iz Makedonije je stigao Gruzin Mirian Gavešelišvili koji će da pojača bekovske pozicije. Misli Metaloplastika i na budućnost, kao zalog za naredne sezone stigli su pivotmen, juniorski reprezentativac Igor Milovanović iz Pari Sen Žermena i desni bek Luka Jevtić, kao i tandem iz Vojvodine, Vukašin Pavlović i Andrija Lasica.

U odnosu na prošlu sezonu, Matić nema više na raspolaganju petoricu rukometaša, levog krila Marka Srdanovića (Vardar), pivotmena Ivana Jevtića (Bidasoa Irun), pomenutog srednjeg beka Božidara Simića, levog beka Luku Ivanića (Butel Skoplje), dok je pivotmen Branko Kankaraš završio karijeru.

Metaloplaslatika ima odličnu prvu postavu – Arsić, Simić, Jovanović, Alilović, Brajović, Dodić i Pavlović. Čini se da je klupa kao i prošle sezone „tanka“, sa mladim igračima koji imaju šansu za afirmaciju pod Matićevom komandom. Napad na Vojvodinu moraće da sačeka bar još koju godinu.

PARTIZAN – MNOGO PRIČE, OBEĆANJA, TANAK PRELAZNI ROK, ĆIRKOVIĆ NAJVEĆE POJAČANJE

(©RK Partizan)(©RK Partizan)

Turbulentno leto je u Humskoj. Borba za prevlast u klubu, promene na Izbornoj skupštini krajem juna, dolazak Miljana Žugića umesto Željka Perkunića na čelo, Radosava Šljivančanina kao predsednika Skupštine... Velika obećanja, ciljevi rušenje Vojvodine sa srpskog trona, ali na kraju skroman prelazni rok. Trend oslanjanja na mlade igrače je i ovog leta u Partizanu.

Prošle sezone je Dario Krželj izvukao maksimum od tima, bio je drugi, dobro namučio Vojvodinu u finalu plej-ofa. Na kraju ništa od dugo najavljivanog Tonija Đerone za trenera, ali je stigao u rukometnim krugovima veoma cenjen Đorđe Ćirković koji je radio poslednjih godina u Makedoniji i Rumuniji.

Partizan su napustila trojica od petorice glavnih igrača prošle sezone. U Vardar je otišao levi bek Stefan Petrić, u Vojvodinu golman Andrej Trnavac, stub odbrane u drugom delu šampionata Vuk Lazović takođe nije više u Humskoj, dok je veliki maler zadesio kapitena Nikolu Zečevića koji je u četvrtfinalu Svetskog juniorskog prvenstva protiv Farskih Ostrva u Berlinu teško povredio koleno, operisan je i neće ga biti na terenu bar do februara, marta naredne sezone. Perjanica tima biće srpski reprezentativac, desni bek Uroš Kojadinović. Očekuje se mnogo i od pivotmena Ivana Mićića, srednjeg beka Veljka Popovića, novog kapitena, levog krila Mladena Šotića i golmana Ivana Mihajlova.

Pred početak sezone Partizan je organizovao „fantomsku konferenciju za novinare bez novinara“, odnosno nije pozvano nekoliko redakcija koje prate rukomet, ali to je već neka druga priča koliko su crno-beli, ali i ostali rukometni klubovi u prošlom veku, kada je saradnja sa „sedmom silom“.

Kada pogledate koga su sve pobedili Vojvodina, Metaloplastika i Dinamo, jasno vam je da se radi o izuzetnim ekipama, koje su uložile mnogo truda u pripremni period. Zato sam siguran da nas čeka uzbudljivo i jako neizvesno prvenstvo. Realnost je da je Vojvodina siguran učesnik plej-ofa, iako u sportu nema garancija. Za preostala tri mesta u doigravanju će se ravnopravno boriti pet ili šest ekipa. Uz Metaloplastiku, Dinamo, Crvenu zvezdu i Dubočicu, u toj borbi svakako vidim i Partizan”, rekao je novi trener crno-belih Đorđe Ćirković.

Partizan je ovog leta doveo golmana iz ljutog rivala Crvene zvezde, Dimitrija Jelića, i mlade, neafirmisane bekove Nikolu Kovačevića (Vojvodina, prošle sezone na pozajmici u Jugoviću), Luku Barjaktarovića (Sloboda Tuzla) i Nemanju Peštića (Sloga Doboj), kao i grčkog pivotmena Jorgosa Markatatosa (Dukas). Došla su i dvojica mladih Crnogoraca, Janko Kustudić i Đorđe Šljukić. Osim pomenutih odlazaka, u Humskoj nisu više ni pivotmen Martin Varga (Slovan, Ljubljana) i levi bek Nemanja Milovanović.

Partizanu bi puna kapa bila repriza prošle sezone, odnosno drugo mesto, a konkurenti će biti mnogo jača Metaloplastika, zatim Dinamo iz Pančeva, Dubočica i Radnički iz Kragujevca, možda i Crvena zvezda. Plasman u plej-of i novi izlazak u Evropi je prevashodni cilj. Trofeji u Humskoj ne stanuju već 11 godina, a teško će i naredne sezone da nađu mesta u trofejnoj vitrini.

DINAMO PANČEVO – MARKOVIĆ S NOVIM TIMOM, TEŠKO BEZ DANILA RADOVIĆA, NOVAJLIJE POVRATNICI IZ INOSTRANSTVA

(©RK Dinamo Pančevo)(©RK Dinamo Pančevo)

Pančevci su prošle godine pretili da pomrse računa Vojvodini, imali su šampionske ambicije, igrali sjajno u prvom delu sezone u Superligi Srbije (pobedili šampiona) i EHF kupu (prošli tri kola), ali u 2023. godini pad. Kola su krenula nizbrdo posle povrede desnog beka Milana Golubovića. Kasno je Dinamo formirao tim ovog leta. Poslednji novajlija, Tunišanin Vael Trabesli, stigao je nekoliko dana pre početak sezone, pa će iskusni stručnjak Dragan Marković imati pune ruke posla. Imaju Pančevci tim za plej-of. Prošle sezone četvrto mesto i finale Kupa Srbije, a sada se u Superligi želi makar korak više.

Pre Trabelsija, u grad na Tamišu ovog leta su stigli iskusni povratnici iz inostranstva, pivotmen Ilija Bogdanović (Ribnica, Slovenija), golman Nikola Ćirović (Spačva Vinkovci) i bekovi Radovan Ostojić (Kuvajt) i Stefan Ilić (Izrael).

Dinamo je ovog leta ostao bez dvojice levorukih bekova, Milana Golubovića (Vojvodina) i Alekse Miloševića (Dubočica). Otišao je najbolji igrač u prethodne dve sezone Danilo Radović koji je pojačao nemačkog drugoligaša Minden, a grad na Tamišu napustili su, osim dvojice desnih bekova, i levi/srednji bek Aleksa Jaćimovski (Jugović), levo krilo Stefan Sunajko (Vojvodina), pivotmeni Uroš Pavlović (Metaloplastika) i Borislav Urta (Crvena zvezda) i iskusni golman Obrad Ivezić.

Od prošlogodišnjih rukometaša ostali su golman Nemanja Marjanović, stub odbrana Duško Čelica, juniorski reprezentativac Veljko Čabrilo, Nikola Jezdimirović, krila Miloš Kostadinović, Boris Dernjei i Marko Perović. Od teške povrede kolena se opravio bek, kapiten bronzane juniorske reprezentacije Srbije prošlog leta iz Portugalije, Nikola Stamenković.

Radimo na dodatnim pojačanjima, jer smo izgubili dosta igrača od prošle sezone. Doveli smo mladog golmana Nikolu Ćirovića, vratio se Radovan Ostojić, a Stefan Ilić nas je pojačao na poziciji levog beka. Ilija Bogdanović je došao kao pivot, a od skoro nam se priključio Tunišanin Vael Trabelsi, desni bek. Sigurno ćemo se umešati u borbu za prva četiri mesta i bićemo nezgodan protivnik svima. Da nismo najbolji, to znamo i mi, a i ostali, ali očekujem jako izjednačeno takmičenje i vrlo kvalitetnu i interesantnu ligu“, rekao je Dragan Marković pred start prvenstva.

Dinamo novu sezonu počinje danas (19.00), kada gostuje italijanskom Meranu u prvom meču prvog kola EHF kupa, a četiri dana kasnije Pančevci idu na noge Vojvodini u Novom Sadu u Superligi Srbije.

CRVENA ZVEZDA – VELIKAN I DALJE NA KOLENIMA, AMBICIJE SKROMNE, PLEJ-OF KRUPAN ZALOGAJ

(©RK Crvena zvezda)(©RK Crvena zvezda)

Moramo da napravimo korak nazad, da bismo u budućnosti napravili tri napred“, rekao je predsednik crveno-belih Dragan Škrbić kada je ovog leta Zvezdu zadesio pravi egzodus igrača. Nije se dugo znalo ni ko će biti naslednik Ratka Đurkovića. Na kraju je „vruć krompir“ poveren Antonu Bukiliću koji je dugo u klubu.

Ambicije su skromne, nema više velikih priča kao prošlog leta. Finansije su i dalje problem, nema se novca za napad na trofeje. Na kraju je Zvezda uspela da sklopi tim (neko bi rekao skrpi), zadrži iskusne igrače iz prošle sezone, dovede pojačanja. Za opstanak ne bi trebalo da se brine, plej-of je, čini se, krupan zalogaj, ali u izjednačenoj ligi, gde osim Vojvodine, nema dominantnih klubova, to nije nemoguća misija za crveno-bele.

Desni bek Nikola Grubić je poslednja akvizicija. Stigao je iz luksemburškog Diferdanža, igrao je i za Partizan, a ponikao je u Jugoviću iz Kaća. Pre njega su stigli golmani Nikola Radovanović (Skoplje) i Miloš Kovačević (Proleter Zrenjanin), pivotmen Dušan Andrejević (Izrael) i Borislav Urta (Dinamo Pančevo), igrači na bekovskim pozicijama Nemanja Đurašković (Kumanovo) i Aleksandar Pavlović (Dubočica) i desno krilo Nikola Jelisić (Slavija, Istočno Sarajevo).

Ekipu će i naredne sezone da predvodi na terenu kapiten Draško Nenadić, uz pomoć saigrača iz protekle sezone: Miloša Bujišića, Viktora Matičića, Dušana Šmigića, Uroša Kolundžića, Save Radovanovića, Mihaila Šljukića, Đorđa Majesa… Srednji bek Ivan Horvat je u procesu oporavka posle operacije kolena i neće ga biti na terenu do marta, aprila naredne godine.

Crveno-bele su ovog leta napustili Mirko Đurović (Benidorm), Uroš Simić (Metaloplastika), golmani Nikola Perić (Radnički Kragujevac), Dimitrije Jelić (Partizan) i Janko Gemaljević (Tikveš Kavadarci), Andrija Alavanja (Ub) i Rotem Segal (Bijer).

Bukilić veruje u bolje dane poljuljanog giganta koji je bez titule već 15 godina.

Rezultate priprema ćemo videti tek kad počne prvenstvo. Vojvodina je bez dileme prvi favorit za titulu i ne verujem da će ove sezone iko moći da joj priđe. Metaloplastika Elixir i Dinamo imaju timove koji su ozbiljni konkurenti za plej-of, a uz njih tu su i Partizan i Dubočica. Mi ćemo verovatno pričekati i tražiti svoje mesto tu negde na sredini tabele, a ako se ukaže prilika, naravno da ćemo pokušati da se nađemo među četiri najbolja tima na kraju sezone. Novi igrači se polako prilagođavaju i videćemo koliki će biti njihov doprinos u ovom prvenstvu. Atmosfera je odlična, svi su vredni i radni, a tek kada počne prva utakmica videćemo rezultate svog rada“, rekao je trener Zvezde.

RADNIČKI – KRAGUJEVČANI JAČI, STIGLI PANIĆ I DAVIDOVIĆ, OSTAO STANISAVLJEVIĆ

Radnički iz Kragujevca je završio saradnju sa Žikicom Milosavljevićem. Na njegovo mesto stigao je Zlatko Petronijević. Na golu je novajlija, naslednik Dejana Perića, Nikola, iz Crvene zvezde koji menja veterana Dejana Zlatanovića. U Šumadiju je stigao i pivotmen Veljko Davidović posle godinu u poljskom Vibžežeu. Posle kratkom boravka u Kataru u Srbiju se vratio i Petar Panić, nekadašnji levi bek Crvene zvezde i Rudara iz Kostolca.

Novajlije su i mladi Nišlija Vladan Stanojević i levi bek Žarko Barjaktarović koji je igrao u Makedoniji. Uz starosedeoce, prvog strelca tima prethodnih sezona Miloša Barudžića i juniroskog reprezentativca, desnog beka Boška Stanisavljevića, Radnički želi borbu za plej-of. Prošle sezone šesto mesto je bilo solidno, slabije nego godinu pre kada je sa Đorđem Teodorovićem, selektorom juniorske reprezentacije Srbije, ostvareno istorijska treća pozicija u Superligi i izlazak u Evropu.

DUBOČICA – TEODOROVIĆ ADUT, EKIPA OSTALA NA OKUPU, DOMAĆI TEREN „OSMI IGRAČ“

(©RK Dubočica)(©RK Dubočica)

Dubočica je zablistala u drugom delu šampionata, završila je ARKUS ligu kao peta. Đorđe Teodorović nastavlja misiju u Leskovcu. Pojačanje su Vranjanac Petar Petrović iz Jugovića, dok su iz zrenjaninskog Proletera došli braća Miloš i Lazar Pavlović, a iz pančevačkog Dinama je stigao desni bek Aleksa Milošević.

Leskovčani mogu da se pohvale da imaju najkorisnijeg igrača Superlige Srbije, a to je veteran na golu Miroslav Kocić. Ugovori su produžili i desno krilo Lazar Anđelković i pivotmen Goran Ristović.

Ono što će biti adut Leskovačna je domaći teren i sigurno najveća podrška s tribina u Superligi.

Leskovac sa euforijom čeka početak nove sezone. Zadržali smo srž ekipe, što je prava retkost u srpskom rukometu. Otišli su igrači koji su imali manju minutažu, a došli su momci koji će imati ključne zadatke. Dubočica je samo četiri puta u svojoj istoriji domaće prvenstvo završavala kao peta na tabeli i naš cilj za sezonu 2023/24 je da lestvicu pomerimo nagore plasmanom u plej-of. Neće biti lako, jer su tu prošle sezone bile izuzetne ekipe, ali mislim da smo, uz Vojvodinu, Partizan, Metaloplastiku, Dinamo i Radnički, sasvim realan kandidat da se nađemo među četiri najbolja tima”, istakao je Teodorović.

OBILIĆ – PAVLOVIĆEVA ČETA JE SPOJ MLADOSTI I ISKUSTVA

(©RK Obilić)(©RK Obilić)

I prošle sezone je Obilić bio viđen u borbi za opstanak, ali mladi stručnjak Marko Pavlović uspeo je Vitezove da uvede u mirnu luku. Jedan od najboljih transfera ovog leta u Srbiji napravilo je doskorašnje mlado desno krilo Vitezova Aleksandar Antić (2004. godište), koje je prešlo u petoplasirani tim francuskog prvenstva Nim. Levoruki rukometaš je potpisao četvorogodišnji ugovor sa timom koji dolazi iz druge najjače lige u Evropi.

I ove godine ekipa je kasno formirana, spoj mladosti i iskustva. Tu si i dalje veterani na bekovskim pozicijama, nekadašnji srpski reprezentivac i internacionalac u Španiji i Francuskoj Uroš Mitrović i bivši igrač Crvene zvezde Ilija Sladić, srednji bek Nenad Mandić, pivotmen Miralem Bećirović. Tu su i mlade snage Beograđana – Petar Ivanić, Dušan Denić, Uroš Stanić, Uroš Ostojić, Janko Mladenović, Aleksa Suk...

Prošlu sezonu smo završili kao osmi, iznad svih očekivanja. U novoj sezoni biće još teže sačuvati superligaški status, jer je smanjen broj ekipa, pritom dve ispadaju direktno, a treća ide u baraž. Pretrpeli smo dosta promena u sastavu u odnosu na prethodnu sezonu. Čak šest igrača je otišlo, ali smo se na tim pozicijama i pojačali. Aleksa Suk je mlad momak koji je pojačao konkurenciju na golu, dok je Dušan Denić došao kao desno krilo, ali može da igra i na poziciji beka. Ekipu su pojačali i pivot Petar Ivanić, kao i bekovi Uroš Stanić i Luka Drobnjaković. Pavle Banduka trenira sa nama i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor oko njegovog ostanka u klubu. Iskusan je i izuzetan igrač, sa njim bismo bili zaista konkurentni. Doveli smo mlade igrače, koji tek treba da pokažu svoj potencijal i ima još dosta stvari koje treba nadograditi, ali verujem da ćemo vremenom, iz kola u kolo, podizati nivo igre. Za nas će sezona biti uspešna ako izborimo opstanak“, rekao je Pavlović.

JUGOVIĆ – TURBULENTNO U KAĆU, KURTEŠ NA KORMILU, EKIPA PODMLAĐENA

(©RK Jugović)(©RK Jugović)

Posle završetka sezone Vladica Stiojanović je predstavljen u Kaću kao trener i za narednu sezonu, ali pred početak priprema nekadašnji srpski reprezentativac je digao sidro, napustio je klupu Jugovića koga je prošle sezone uspeo da sačuva u superligaškoj konkurenciji.

Osvajač Čelendž kupa 2002. godine u novu sezonu ulazi sa Goranom Kurtešom na kormilu koji je vodio Kikindu prošle sezone. Ekipa je podmlađena i imaće velikih problema da obezbedi status u eliti. Karijeru je završio golman Milan Kosanović, u Partizan je otišao Nikola Kovačević...

Pojačanja su levi bek Aleksa Jaćimovski (Dinamo iz Pančeva), levo krilo Aleksa Skuban (Proleter Zrenjanin), pivotmen Vesko Barjaktarević (Proleter Zrenjanin), desni bek Luka Đerić (Radnički Kragujevac), desno krilo Lazar Barbatesković (Šamot Aranđelovac) i golmani Kosta Dizdar (Rudar Kostolac) i Marko Gaćinović (Kikinda), kao i Željko Peić Tukuljac (Topličanin).

Jugović je tokom leta ostao praktično bez cele prve postave, ali klub je na vreme angažovao pojačanja i sada imamo jedan mlad i perspektivan sastav, pred kojim je svetla budućnost. Došli su golmani Marko Gaćinović i Kosta Dizdar, desno krilo Lazar Barbatesković, desni bek Luka Đerić, levo krilo Aleksa Skuban i pivot Vesko Barjaktarović. Pored njih, tim su pojačali levi bek Željko Peić Tukuljac i Aleksa Jaćimovski, koji može da igra na poziciji levog i srednjeg beka. Iako je ekipa formirana pre nego što sam ja došao, smatram da je uprava odradila dobar posao, jer se radi o mladim momcima koji dobro rade i motivisani su da klub i grad predstave u najboljem mogućem svetlu. Uz još dva do tri pojačanja, imaćemo konkurentan tim”, istakao je novi trener Jugovića.

PROLETER ZRENJANIN - MARKO VASIĆ IZ VOJVODINE NAJVEĆE POJAČANJE

Velike promene dogodile su se i u zrenjaninskom Proleteru. Klub su napustili pomenuti Vesko Barjaktarević i Aleksa Skuban (obojica prešli u Jugović), blizanci Lazar i Miloš Pavlović su pojačali Dubočicu, Predrag Krivošija je otišao u Italiju, Miloš Kovačević u Crvena zvezdu, dok je put Poljske otišao Ognjen Karlaš.

Na kormilu nekadašnjeg vicešempiona Evrope sedeće i dalje Gorjan Spahić. Najveće poijačnje je stiglo iz Novog Sada, desno krilo šampiona Vojvodine Marko Vasić. Novajlije su i Filip Milošević iz Crvene zvezde, Stefan Ćorović iz Starog grada, Pavle Cvjetić dolazi iz Grčke, Aleksa Bukvić, Dane Meseldžija, Todor Radović...

Pred sam start sezone u grad u Banatu su stigli Aleksandar Stojanović iz Uba i Aleksa Radičević iz Loznice.

VRANJE – NOVAJLIJE ALEKSA MAKSIĆ I MILJAN BUNJEVČEVIĆ

Vranje je prošle sezone izbrorilo ulazak u elitu. Iz Goča je stiglo levo krilo Aleksa Maksić, prošle sezone prvi strelac Super B lige. Sin Nenada Maksića igrao je ranije za Partizan. Posle sezone u Izraelu, u srpski rukomet se vratio iskusni bek Miljan Bunjevčević koji ima šampionsku titulu sa Vojvodinom. Pojačanje ovog leta su i Sead Međedović, Danilo Živković, Aleksandar Gašić, Nikola Matović i Zlatko Rakić. Na klupi je ostao Aleksandar Radosavljević.

Kao i Dubočica, i Vranje će imati vreo domaći teren, sigurno dobro popunjene tribine, pa će teško bodovi da se nose s juga Srbije. Za debitanta je uvek uspeh da preživi u eliti prve sezone, ali čini se da Vranje može i nešto više.

UB – PROMETNO U NOVOM SUPERLIGAŠU

Za Ubljane će ova sezona da bude debitantska u eliti. Bilo je prometno u ovom gradiću tokom leta. Nekoliko iskusnih igrača pokušaće da donese timu ostanak u eliti. Iz Izraela je stigao Nikola Lazić, iz češkog Brna dolazi Nikola Sekulić. Mladi golman, juniorski reprezentativac Marko Mrdović stigao je iz Šamota, Andrija Alavanja je ostao na Ubu posle pozajmice iz Crvene zvezde, a novajlije su i Darko Pavlović, Vladimir Tomić i Stefan Šaponjić.

Tokom leta su stigli i Nikola Jovanović, Krsta Đerić, Aleksandar Stojanović i Vučko Mrvović, ali su oni već napustili Ub.

SVE UTAKMICE SUPERLIGE SRBIJE MOŽETE DA GLEDATE NA YOUTUBE KANALU SRL-a

RUKOMETNA SUPERLIGA – 1. KOLO

Subota

18.00: Radnički Kragujevac – Vranje

18.00: Ub – Dubočica

18.30: Metaloplastika - Proleter

19.00: Partizan – Jugović (Arena Sport 6)

Nedelja

17.30: Crvena zvezda – Obilić

Sreda

18.00: Vojvodina – Dinamo Pančevo

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Boris RojevićJugovićRK Crvena zvezdaRK Dinamo PančevoRK PartizanMetaloplastikaRK VojvodinaARKUS ligaRukometna superligaAnton BukilićĐorđe ĆirkovićVladan Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara