©Reuters
©Reuters

Povratak Formule 1 u Kinu: Šta se sve promenilo od poslednje trke u Šangaju?

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.04.24. | 14:21

Prva trka u Kini nakon 5 godina

Velika nagrada Kine je poslednji put bila na kalendaru 2019. godine, nakon koje je poseta ovoj državi bila onemogućena zbog pandemije. Iako je bilo planova da se ova trka održi u narednim godinama, svaki put bi pred sam početak sezone bila otkazana. Konačno, dugo očekivani povratak zakazan je za predstojeći vikend (19-21. april).

A, šta se sve promenilo od poslednje posete Šangaju?

Izabrane vesti

Najbitnija promena koja se dogodila je uvođenje novih regulacija 2022. godine, uključujući i prelazak sa guma od 13 inča na one od 18. Tako će se prvi put na stazi u Šangaju naći bolidi nove generacije, koji su postavljeni dosta niže nego prethodni, zbog čega su u proteklim mesecima nastupili određeni radovi kako bi im omogućili što bezbedniju površinu za trkanje.

Velika nagrada Kine 2019. godine bila je jubilarna 1000. trka šampionata Formule 1, a 75. pobedu u karijeri odneo je Luis Hamilton sa ekipom Mercedesa. Od tada, Hamilton je osvojio još dve šampionske titule i trijumfovao u još 28 trka, a mesto njegove poslednje pobede je čuvena Saudijska Arabija 2021. godine. Na podijumu u Kini mu se pridružio tadašnji timski kolega Valteri Botas, kao i Sebastijan Fetel u Ferariju. Botas je u tim Zaubera prešao 2022. godine, dok se na kraju iste sezone penzionisao četvorostruki šampion Fetel.

Neverovatna je činjenica da je aktuelni šampion Maks Verstapen uoči prethodne trke u Kini imao samo pet trijumfa, dok pred ovogodišnju trku ima preko jedanaest puta više, tačnije 57. Ono što je još fascinantnije je činjenica da ukoliko bi holandski vozač trijumfovao ovog vikenda, bio bi zaslužan za pobede u 50% trka održanih od prethodne Velike nagrade Kine, dok je ostatak pobeda raspodeljeno između deset drugih vozača.

Za Landa Norisa, Aleksa Albona i Džordža Rasela, 2019. godina bila je debitantska sezona, a predstavlja i prvu godinu saradnje između Šarla Leklera i ekipe Ferarija sa kojom je iste sezone trijumfovao u Belgiji i Monci.

Formula 1 je u međuvremenu dobila i prvog kineskog predstavnika u istoriji sporta, i to 2022. godine kada je u ekipi Zaubera debitovao Gvanju Džou. Iako mladi kineski vozač do sada nije zabeležio značajne rezultate, možda bi baš u svojoj prvoj poseti stazi u Šangaju mogao da oduševi domaće navijače. Osim Džoa, vožnju na ovoj stazi će prvi put iskusiti Oskar Pjastri, Juki Cunoda i Logan Sardžent.

Četiri tima su se od 2019. godine preimenovala, a neki su promenili i dobavljače pogonskih jedinica. Tadašnji Rejsing Point postao je Aston Martin 2021. godine, iste godine kada je Reno postao Alpin. Sestrinski tim Red Bula Toro Roso je prvo postao Alfa Tauri, a danas je poznat pod imenom RB, dok je Alfa Romeo ove sezone preimenovan u Kik Zauber. Meklaren se sa Renoovih pogonskih jedinica vratio na Mercedesove.

Još jedna novina uvedena između dve trke u Kini je Sprint trka. Ono što brine navijače ali i same timove i vozače jeste činjenica da će upravo Kina biti domaćin prve Sprint trke ove sezone, i to u izmenjenom formatu u odnosu na prethodnu godinu. Odluka da se Sprint održi na stazi koju niko nije posetio u protekle 4 godine je pomalo kontroverzna, budući da će vozačima na raspolaganju biti samo jedan trening u kojem će imati priliku da se upoznaju sa stazom. Olakšavajuća okolnost je ipak pravilo o dozvoljenom popravljanju i menjaju delova između same Sprint trke i kvalifikacija za glavnu trku, koje deli samo nekoliko sati, te ukoliko dođe do incidenata oni ne bi trebalo da imaju značajniji uticaj na glavnu trku.

Od ovogodišnje Velike nagrade Kine možemo očekivati pre svega odlično trkanje kojeg je na stazi u Šangaju bilo i u prošlosti, a očekuje se i nastavak bitke između vodećeg Red Bula i drugoplasiranog Ferarija. Da li će se u bitku uključiti i Meklaren, i da li će se Mercedes probuditi iz svojih noćnih mora? Saznaćemo već u petak kada je na rasporedu prvi trening u okviru Velike nagrade Kine.

Satnica za Veliku nagradu Kine:

Petak: Trening 05:30, sprint kvalifikacije 09:30 - 10:15

Subota: Sprint trka 05:00 - 06:00, kvalifikacije 09:00 - 10:00

Nedelja: Trka 09:00 (56 krugova)

PIŠE Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Velika nagrada Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara