Petar Nenadić (©Reuters)
Petar Nenadić (©Reuters)

Poznato 10 učesnika Lige šampiona, Vesprem, Nant i Olborg dobijaju specijalne pozivnice

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 00:25

I naredne sezone elitno rukometno takmičenje na tlu Starog kontinenta imaće 16 klubova

Šlag na tortu klupske rukometne sezone na Starom kontinentu biće završni turnir Lige šampiona u Kelnu narednog vikenda. Barselona brani krunu, a evropski tron napadaju Vive Kjlece, Vesprem i Kil. Proteklog vikenda je spuštena zavesa na domaća šampionata.

Bilo je spektakularnih borbi za titulu i iznenađenje u Mađarskoj i Danskoj. Pik Seged je posle drame golom Mikloša Rošta u poslednjoj sekundi u Vespremu osvojio titulu, dok je Gudme u velikom finalu stigao do krune u Danskoj pobedivši u gostima favorizovani Olborg sa 27:26. Ni Kil u Nemačkoj nije uspeo da odbrani krunu koja je pripala Magdeburgu.

Izabrane vesti

I naredne sezone Lige šampiona imaće samo 16 klubova, dok je proširenje grupne faze na 24 ekipe planirano 2023/2024. Poznato je 10 učesnika najjačeg takmičenja u Evropu naredne sezone – Barselona, Kil, Magdebug, Porto, Dinamo Bukurešt, Pari Sen Žermen, Vive Kjelce, Pik Seged, Vardar i Gudme. Evropska rukometna federacija dodeliće još šest specijalnih pozivnica.

Pravo da igra u Ligi šampiona gotovo sigurno će dobiti vicešampioni Mađarske, Danske i Francuske, a to su Vesprem, Olborg i Nant. Četa Momira Ilića, za koju igraju i Petar Nenadić i Vladimir Cupara, nije uspela da skine Seged s trona kod naših severnih suseda, ali se rado o klubu koji godinama najviše ulaže, pa je izvesno da će i narende sezone igrati najjače takmičenje na Starom kontinentu.

Olborg je prošle godine bio vicešempion Evrope. Od jeseni za ovaj tim igraće i danski bombarder Mikel Hansen, dok sledeće godine stiže iz Kila i golman Niklas Landin Jakobsen, pa je teško očekivati da ovaj tim ne budemo gledali i dalje u evropskoj eliti. Nant je vicešampion zemlje rukometa Francuske. Kanarinci nisu uspeli da priprete Pari Sen Žermenu koji je osvojio duplu krunu, ali Liga šampiona je izvesna i za tim čije boje više neće braniti legendarni Makedonac Kiril Lazarov, koji je završio bogatu karijeru.

20.45: (1,58) Francuska (4,10) Hrvatska (6,75)

Ostala su tri mesta, a najozbiljniji kandidati su Visla Plock, Zagreb, Elverum, Celje, a pitanje je da li ćemo u eliti da gledamo i ukrajinski Motor iz Zaporožja, prethodnih godina redovnog učesnika Lige šampiona. Ovaj tim će naredne sezone igrati u drugoj nemačkoj ligi zbog rata u Ukrajini. Beloruski prvak Meškov je bio redovan učesnik Lige šampiona, ali posle suspenzije beloruskih klubova od strane EHF-a, ekipa iz Bresta neće biti deo evropskog krema od septembra.

Vizi za elitu se nadaju i u španskom Granoljersu, švajcarskom Kadetenu iz Šafhauzena, švedskom šampionu Ištadu, lisabonskom Sportingu ili možda i Olimpijakosu, šampionu Grčke. Heleni poslednjih godina ulažu veliki novac u rukomet, dolaze sve bolji strani rukometaši.

Srbije nema dugo na evropskoj mapi. Vojvodinu, devetostrukog uzastopnog šampiona naše zemlje, očekuju kvalifikacije za Ligu Evrope. Prošle sezone četa Borisa Rojevića je već na startu imala teškog protivnika, švajcarskog Kadetena od koga je eliminisana u prvoj rundi. Videćemo da li Lale može da pogleda žreb i da naprave iznenađenje i domognu se grupne faze u drugoj evropskoj ligi, što bi bio veliki uspeh za Novosađane i srpski rukomet.



tagovi

VespremEHF Liga šampionaRK OlborgRK BarselonaRK KilPik SegedRK Nant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara