Jovana Stoiljković (©AFP)
Jovana Stoiljković (©AFP)

Prazan hod bez gola 14 minuta: Hrvatice slave, Srbija ide kući

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.12.20. | 19:50

Očajna igra u napadu naše selekcije u drugom delu drugog poluvremena. Izabranice Ljubomira Obradovića završile takmičenje posle pobede Holandije protiv Mađarske sa 28:24 u poslednjem meču Grupe C Evropskog prvenstva u Danskoj

Drugi poraz Srbije na Evropskom prvenstvu u Danskoj i kraj za našu selekciju. Hrvatska je u neizvesnoj završnici pobedila izabranice selektora Ljubomira Obradovića sa 25:24 (14:14). Imala je Srbija poslednji napad 19 sekundi do kraja, sa igračicom više na terenu. Remi bi bio zlata vredan, ali... Nije bio ovo dan za Srpkinje. Obradović je uzeo tajm-aut, ali nije bilo hrabrosti za šut. Kristina Liščević je probala da proigra pivota Pop Lazić u poslednjim trenucima meča, ali nije uspela, izgubili smo loptu, a Hrvatska slavi i ostaje sa maksimalnih učinkom posle prve faze takmičenja, dok je Srbija završila šampionat posle pobede Holandija protiv Mađarske sa 28:24 u poslednjem meču Grupe C.

Razočarale su naše rukometašice kada je bilo najpotrebnije, kada je bilo biti ili ne biti. Stegle su se ruke našim bekovima. Podatak da smo za poslednjih 15 minuta postigle samo jedan gol govori o jalovosti napada. Čak 14 minuta bez gola mnogo je da se dobije borbena, ali skromna selekcija Hrvatske. Tanka klupa, samo četiri beka u rotaciji učinilo je svoje. Kada se lomilo, nismo imali svežine, koncetracije, a ni hrabrosti. Nije bilo lidera na terenu, da preuzme odgovornost, da šutne, povede tim...Sve su imale naše rukometašice u svojim rukama, ali su prosule veličanstvenu pobedu protiv svetskih šampionki Holanđanki na otvaranju šampionata.

Izabrane vesti

Igralo se gol za gol u drugom poluvremenu, nije reprezentacije nije imala više od dva pogotka prednosti. Uspela je Srbije da preokrene serijom 5:1 sredinom drugog poluvremena, da povedemo sa dva gola prednosti, ali onda je napad stao. Kristina Liščević je promašila sedmerac u 49. minutu na +1. To kao da je demoralisalo Srpkinje. Uvukla se nesigurnost, nervoza. Stegle su Hrvatice odbranu, a naša selekcija nije imala rešenje u napadu.

Hrvatska je to kaznila, povela sa dva gola viška na tri minuta pre kraja. Mogla je Srbija da se vrati, uzme makar bod, ali ništa. Duža kluba Hrvatica je odlučila pobednika. Nenad Šoštarić je non stop menjao, tražio dobitnu kombinaciju i na kraju u trećoj neizvesnoj završnici Hrvatska je slavila i prenela maksimalna četiri boda u narednu rundu. Primila je Srbija tri gola kada su danske sudije digle ruke za pasivan napad, nije bilo koncetracije da se izdrži do kraja. Šteta, velika šteta...

Hrvatska je bolje počela utakmicu. Vodila je do sredine prvog poluvremena. Visoka Ćamila Mičijević pravila je probleme našoj selekciji. Kada je ona stala, stala su i izabranica Nenada Šoštarića. Raspucala se Jelena Lavko, stigli su golovi i sa krila Katarine Krpež Šlezak i Sanja Radosavljević i Srbija je serijom 8:2 stigla do četiri gola viška (13:9) u 24. minutu. Sve je tada izgledalo idilično.

Umesto da dokusurimo rivalke, odemo na odmor sa solidnom prednošću, naše rukometašice padaju u finišu prvog dela meča. Hrvatice prave seriju 4:0 za manje od pet minuta i na odmor se otišlo bez prednosti – 14:14. Moža smo tada i propustili veliku šansu, prokockale brzo veliku prednost. U nastavku, bolje, konkretnije, svežije Hrvatice su slavile i nastavile san na Evropskom prvenstvu u Danskoj. Niko im nije davao šanse da stignu ni do jednog boda, a one su završile sa svih šest i ponele epitet hita šampionata Starog kontinenta u Danskoj.

U finišu prvog poluvremena, levo krilo Hrvatske Andrea Šimura je dobila crveni karton zbog udaranja Jelene Lavko. Danski sudijski par je konsultovao video tehnologiju, pa je Hrvatici pokazan put u svlačionicu.

SRBIJA – HRVATSKA 24:25 (14:14)

KOLDING - Dvorana: Sidbank arena. Sudije: Kristijansen i Hansen (Danska)

SRBIJA: Tomašević (osam odbrana, sedmerac), Krpež Šlezak 5, Lavko 4, Stoiljković 4, Trifunović 3, Liščević 3, Radosavljević 2, Pop Lazić 3, Nikolić, Radojević, Janjušević, Milojević, J. Agbaba, Jovović, Risović (jedna odbrana)

HRVATSKA: Pjević (osam odbrana, sedmerac), Krsnik 6, Mičijević 5, L. Kalaus 4, Debelić 2, S. Posavec 2. L. Posavec 1, Blažević 1, Prkačin 1, Vidak, Ježić, D. Kalaus, Mamić 3, Šimara, Japundža, Bešen

EP ZA RUKOMETAŠICE (DANSKA) - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A (HERNING)

Crna Gora - Slovenija 26:25 (15:9)

Frrancuska - Danska 23:20 (12:11)

GRUPA C (KOLDING)

Srbija - Hrvatska 24:25 (14:14)

Holandija - Mađarska 28:24 (13:15)

Ponedeljak

GRUPA B (HERNING)

Španija – Češka 27:24 (11:16)

Rusija – Švedska 30:26 (15:13)

GRUPA D (KOLDING)

Nemačka – Poljska 21:21 (9:8)

Rumunija – Norveška 20:28 (13:13)



tagovi

EP za rukometašiceEP za rukometašice 2020ženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara