Marko Radović (©MN Press)
Marko Radović (©MN Press)

Promašen peterac ukočio Zvezdu i uneo nervozu, Splićani teškom mukom odbranili Poljud

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.09.23. | 20:13

Jadran kaskao tri deonice i uspeo da okrene zahvaljujući Lorenu Fatoviću i Jerku Mariniću Kragiću…

Nikome na Poljudu nije bilo svejedno dok su vaterpolisti Crvene zvezde igrali kao u transu i tri četvrtine imali prenost. Pretila je da pokori Split, da priredi ogromno iznenađenje na startu Lige šampiona i baci u nokdaun jveliki hrvatski projekat. I bila je na dobrom putu, sve do nerealizovanog peterca.

Umesto kapitalna tri gola prednosti uvukla se nervoza u redove crveno-belih, niko nije uspeo da povuče ručnu i zaustavi razgoropađenog Lorena Fatovića i miljenika publike Jerka Marinića Kragića. Skinuli su Jadranu vodenični kamen sa pleća, pogurali do pobede jednog od favorita za odlazak na završni turnir Lige šampiona i otežali put beogradskom sastavu u nastavku takmičenja – 16:13.

Izabrane vesti

Pobede nema, ali ništa naročito crveno-beli u Splitu nisu izgubili. Jeste, biće im teže posle poraza od Splićana i trijumfa Ferencvaroša nad Jadranom iz Herceg Novog (9:7) da prođu među najboljih osam na Starom kontinentu, ali isto tako imaju puno pravo tome da se nadaju. Jer, na strani su pružili daleko najbolju partiju nekoliko godina unazad gledajući isključivo obračune sa elitnim klubovima. Pokazali su zube, nosili se sa favorizovanim hrvatskim šampionom i dokazali da izdanja u kvalifikacijama nisu bila nikakva slučajnost.

Zvezdina igra ima glavu i rep, Aleksandar Filipović zna tačno šta je želeo da postigne sa pojačanjima i produžetkom sa pojedinim igračima. Forsiraće beogradski tim duge, pozicione napade, biće strpljiv i pažljivo birati momenat kada da uputi udarac. Takvom igrom izluđivao je splitski Jadran i trunka sreće nedostajala je srpskom vicešampionu da napravi pravo malo čudo na Poljudu.

Dva trenutka ostaće upisana kao prelomna: Jure Marelja povukao je bitan potez rokadom golmana, zamenio je Ivana Marcelića i uveo Mate Anića, a rezervni čuvar mreže skinuo je peterac Marku Radoviću. Nakon toga sve se promenilo.

Isključenja Marina Čagalja i Duja Pejkovića nisu poremetila domaćina, no daleko važnije po Jadran bilo je to što su u završnici proigrali Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić. Miljanik grada Splita, momak sa Skalica, doneo je Jadranu prvo vođstvo – 12:11, a prethodila su mu dva gola doskorašnjeg Jugovog kapitena. Prvi uz dosta sreće…

Crveno-beli su izgubili na mirnoći, nisu više po svaku cenu preko svevidećeg Dušana Markovića i Ivana Basare tražili Lukasa Semana – sa lakoćom uspevao da iznudi isključenja i izbori peterce – i Miloša Vukićevića, pucali su ishitreno sa distance, pogađali prečke i stative. Poslednji trzaj bio je pogodak Gavrila Subotića, ali je ubrzo usledio mat Konstantina Harkova posle nekoliko zamaha, pa zatim i lob ruskog bombardera.

Jerko Marinić Kragić sa četiri, odnosno Loren Fatović sa tri gola bili su “prve puške” splitskog kluba, dok je kod Crvene zvezde listu strelaca predvodio Dušan Vasić. Dao je tri gola, odradio ogroman posao na oba kraja bazena, ali i nanizao nekoliko promašaja u finišu. Mada, tada je svima ruka blago zadrhtala. Što od tenzije, što od umora.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO: 

GRUPA A: 

Utorak

Sabadelj - Breša 5:5, petercima 4:5

Novi Beograd - Steaua Bukurešt 19:7


GRUPA B: 

Utorak

Olimpijakos - Jug Dubrovnik 12:12, petercima 4:3

Pro Reko - Dinamo Tbilisi 15:6


GRUPA C: 

Sreda

Ferencvaroš - Jadran Herceg Novi 9:7

Jadran Split - Crvena zvezda 16:13


GRUPA D: 

Sreda

Barseloneta - Špandau 16:6

Marselj - Vuljagmeni 15:13




tagovi

VK Jadran SplitVK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluGavril SubotićIvan BasaraDušan MarkovićMiloš VukićevićLukas SemanDušan VasićMarko RadovićAleksandar FilipovićJure MareljaLoren FatovićKonstantin HarkovJerko Marinić KragićIvan MarcelićMate Anić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara