Dario Krželj i Ratko Đurković (©Arkus liga, ©Starsport)
Dario Krželj i Ratko Đurković (©Arkus liga, ©Starsport)

Rukometna poslastica na Banjici: Večiti derbi se vraća posle 32 meseca i 12 dana

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.10.22. | 08:16

Arkus Superliga Srbije: „Imamo povrede u timu koje su nas poremetile, ali ko god izađe na teren, daće poslednji atom snage. Idemo na pobedu“, rekao je trener crno-belih Dario Krželj. „Preti nam opasnost od bekova Petrića i Zečevića, kao i odličnog Kojadinovića po desnoj strani. Trnavac je dobar golman. Mislim da je naša prednost iskustvo", smatra Ratko Đurković, strateg kluba iz Ljutice Bogdana

Vreme je za večiti derbi. Posle skoro tri godine, tačnije 32 meseca i 12 dana, rukometaši Partizana i Crvene zvezde ukrstiće koplja u borbi za bodove u veoma zanimljivoj Arkus Superligi Srbije. Osim gledalaca u dvorani na Banjici, i širok auditorijum putem malih ekrana danas (18.00, RTS 2, Arena Sport 8) moći će da prati derbi šestog kola šampionata.

Razlog što tako dugo nije bilo večitog derbija je sistem takmičenja koji je bio prethodnih godina. Najbolje srpske ekipe, zbog učešća u regionalnoj SEHA ligi, koja je, ispostavilo se, sve samo ne ozbiljno takmičenje, bile su podeljene u dve grupe sa po osam timova. Crno-beli su igrali u plej-ofu poslednje dve sezone, bili vicešampioni Srbije iza neprikosnovene Vojvodine, dok su crveno-beli bili u krizi i igrali u plej-autu za opstanak.

Izabrane vesti

Sada, konačno jedinstvena liga doneće nam sudar Partizana i Crvene zvezde. Oba tima su u vrhu, imaju po četiri trijumfa i poraz i bore se za četiri mesta koja u maju naredne godine vode u plej-of i borbu za srpski tron.

Očekuje se puna Banjica. Ulaznice za večiti derbi koštaju 250 dinara. Vrata dvorane se otvaraju sat vremena pre početka utakmice. U dogovoru dva kluba, organizovanih navijača gostujuće ekipe, u ovom slučaju Crvene zvezde, neće biti, pa se očekuje da će Grobari da ispune tribine hrama srpskog rukometa.

18.00: (2,15) Partizan (8,00) Crvena zvezda (1,95)

Crno-beli su ubedljivo najmlađa ekipa u ligi vođeni s klupe iskusnim stručnjakom Darijom Krželjom. Snaga je poletnost, uigranost. Bekovi Stefan Petrić, Nikola Zečević i Uroš Kojadinović su perjanice tima, uz pouzdanog čuvara mreže Andreja Trnavca. Zvezda se konsolidivala ovog leta. Dolaskom legende svetskog rukometa Dragana Škrbića za predsednika, klub iz Ljutice Bogdana je stao na noge, letos je dovedeno osam novih rukometaša, ekipa je sve bolja pod komandom Ratka Đurkovića. Ima Zvezda spoj mladosti i iskustva, ulogu blagog favorita, ali domaćin želi popravni posle poraza pre sedam dana na svom terenu od Metaloplastike, lidera šampionata, jedine ekipe sa maksimalnim učinkom u dosadašnjeg toku prvenstva.

Furiozno su crno-beli počeli sezonu, vezali četiri pobede. Povrede Nemanje Jovića i Ivana Mićića skratili su roster Partizana. Videlo se protiv Šapčana da vicešampion nema dugu klupu.

Drago mi je da se konačno igra večiti derbi. Svima nam je nedostajao. To je sigurno motiv kako za navijače, tako i za nas aktere. Nadam se da će biti puna Banjica. Podrška navijača bi dobro došla mom mladom timu. Imamo povrede u timu koje su nas poremetile, ali ko god izađe na teren, daće poslednji atom snage. Idemo na pobedu“, rekao je trener crno-belih Dario Krželj za Mozzart Sport.

Stefan Petrić (©Starsport)Stefan Petrić (©Starsport)

Šta je snaga Zvezde?

Mi smo najmlađa ekipa u ligi, dok je prednost Zvezde iskustvo. Ima nekoliko igrača koji imaju veliki broj utakmica u nogama. Mi imamo skraćen roster. Videlo se i protiv Metaloplastika da nam nedostaje još koji igrač u rotaciji. Verujem da ćemo biti bolji nego u prošlom kolu, da nećemo sagoreti kao protiv Šapčana i da ćemo da se vratimo u pobednički ritam. I dalje nam ostaje cilj plasman među prve četiri ekipe u ligi i ulazak u plej-of“, istakao je Krželj.

Partizan naredne nedelje očekuje i dvomeč u Beogradu protiv H71 sa Farskih Ostrva u drugom kolu Evropa kupa.

U Ljutice Bogdana pobednički niz traje od drugog kola i nesrećnog poraza od Radničkog u Kragujevcu. Oborili su crveno-beli pančevački Dinamo na premijeri, sada žele novi trijumf protiv rivala za prva četiri mesta.

Večiti derbi je uvek poseban, nosi draž. Mi smo u naletu, igramo sve bolje, dobro izgledamo na terenu, posebno me raduje sve bolja odbrana. Na poslednje dve utakmcie proitv Rudara i Šamota smo primili samo po 22 gola. U napadu nemamo problema. Stepen borbene gotovosti smo podigli na viši stešen pred ovaj meč koji je veoma važan u borbi za plej-of. Imamo dosta oscilacija tokom igre. Prednost od pet, šest golova brzo istopimo na jedan, dva. Na nama je da to ispravimo u narednim mečevima, da ’žute minute’ traju što manje“, kaže trener Zvezde Ratko Đurković za Mozzart Sport.

Na startu šampionata brijira kapiten Draško Nenadić. Poznat je kao odličan odbrambeni igrač, a u ovom prvenstvu je pokazao da može da bude i golgeter tima. Prijatno iznenađenje, uz mladog golmana Nikolu Perića, je letošnje pojačanje iz Izraela, desni bek Rotem Segal.

Draško je pravi profesionalac. Njegov kvlaitet i iskustvo nam mnogo znače. S nama je bio od početka priprema, fizički je spreman, što je u njegovom slučaju najvažnije. Rotem je još mlad, željan dokazivanja, zna zašto je stigao, želi da uči, napreduje, pokazuje veliku želju na treninzima, utakmicama“.

Mirko Đurović, Draško Nenadić i Branko Kankaraš (©Starsport)Mirko Đurović, Draško Nenadić i Branko Kankaraš (©Starsport)

Šta je ključ protiv Partizana?

"Gledali smo utakmice crno-belih ove sezone. Imamo iskustva iz Valjeva gde smo pre početka šampionata igrali u finalu turnira. Radi se o mladom, poletnom timu koji igra uvek svoj rukomet. Preti nam opasnost od bekova Petrića i Zečevića, kao i odličnog Kojadinovića po desnoj strani. Trnavac je dobar golman. Mislim da je naša prednost iskustvo. Imamo Nenadića, Kneževića, Kankaraša, Vučićevića... Verujem da ćemo da nastavimo u pobedničkom ritmu. Pobeda bi nam bila dragocena za naš cilj, a to je plej-of. Voleo bih da bude pravi rukometni ambijent, imamo najava da će dvorana da bude puna, što nas raduje“, zaključio je crnogorski stručnjak koji je skoro godinu dana na klupi nekadašnjeg šampiona koji je poslednju titulu osvojio 2008.

Crveno-beli će biti skoro u kompletnom sastavu. I dalje nedostaje levo krilo Vikor Matičić koji je počeo da trenira posle operacije Ahilove tetive i njegov povratak na teren se očekuje tek u drugom delu šampionata početkom naredne godine. Srednji bek Ivan Horvat i desni Miloš Bujišić protiv Šamota pre osam dana su odigrali prve minuta u dresu Zvezde ove sezone.

Tradicija poslednjih godina je na strani Partizana. Crno-beli imaju sedam pobeda u nizu na zvaničnim utakmicama protiv ljutog rivala. U poslednjem odmeravanju snaga, 17. februara 2020. godine, crno-beli su slavili u Šumicama sa 27:24. Klub iz Ljutice Bogdana čeka na trijumf u večitom derbij u od 7. oktobra 2017. godine, kada je slavio na Banjici sa 23:22.

Početkom septembra ovi timovi su odigrali finale Memorijalnog turnira „Nikola Gužva Jevremović“ u Valjevu. Tada je Zvezda slavila u Valjevu sa 26:24, a srednji bek crveno-belih Marko Knežević bio je najbolji igrač.

Sve utakmice Superlige Srbije možete UŽIVO da gledate na youtube.com kanalu Arkus lige.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 3 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

SUPERLIGA SRBIJE ZA RUKOMETAŠE – 6. KOLO

Utorak

Jugović – Vojvodina 22:30 (12:15)

Sreda

19.30: Dinamo Pančevo – Kikinda

Petak

Šamot – Dubočica 24:31 (10:14)

Subota

18.00: (2,15) Partizan (8,00) Crvena zvezda (1,95)

18.00: (1,12) Radnički K. (13,0) Proleter Z. (7,75)

18.30: Metaloplastika – Obilić

19.00: Rudar Kostolac - Topličanin



tagovi

Ratko ĐurkovićRukometna superligaARKUS ligaRK Crvena zvezdaRK PartizanDario Krželj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara