Nikola Karabatić, Mikel Hansen, Jim Gotfridson, Sander Sagosen, Lazar Kukić i Aleks Dujšebajev
Nikola Karabatić, Mikel Hansen, Jim Gotfridson, Sander Sagosen, Lazar Kukić i Aleks Dujšebajev

Rukometno SP: Danska i Švedska napadaju zlato, Island je mina, Francuzi desetkovani, Orlovi sanjaju četvrtfinale i Pariz

Vreme čitanja: 17min | sre. 11.01.23. | 08:06

Mečom u Katovicama između domaćina Poljske i Galskih petlova večeras (21.00) kreće 28. Svetsko prvenstvo za rukometaše. Mikel Hansen i drugovi kreću po treću vezanu titulu. Trikolori, Španci i Hrvati oslabljeni, Norveška na krilima oporavljenog Sandera Sagosena može daleko. Nemci podmlađeni, Egipat najbolja selekcija van Starog kontinenta

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Svakog januara rukomet je u epicentru. Ovog meseca pažnja domaće javnosti uperena je ka Poljskoj i Švedskoj i 28. Svetskom prvenstvu. Orlovi Tonija Đerone imaju velike ambicije, ovo je šansa generacije da izbori četvrtfinale i ostvari plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Prvak sveta ide direktno na najveće sportsko takmičenje naredne godine, Francuska je sigurna kao domaćin, a dele se još šest karata. Pod pretpostavkom da će Galski petlovi da budu među osam najboljih, plasman u četvrtfinale bio bi siguran za kvalifikacije.

Izabrane vesti

Taj cilj ima bar 15-ak učesnika Svetskog prvenstva. Titulu iz Egipta, gde Orlova nije bilo, brani Danska, Švedska je bila vicešampion, Španija treća, dok je Francuskoj u Kairu pripala „drvena medalja“. Ove selekcije su i ove godine favoriti za najviši plasman, a šansu za vrh i medalje traže Norveška, Island, Hrvatska, Srbija, možda Egipat, Nemačka, Portugalija, Poljska...

Drugi put na šampionatu biće 32 reprezentacije. Igraće se u osam grupa sa po četiri selekcije, a najbolje tri iz prve faze igraće u narednoj rundi, s tim da se bodovi prenose sa onim reprezentacijama koje idu dalje.

Devet gradova biće domaćini, četiri u Poljskoj – Gdanjsk, Katovice, Krakov i Plock i pet u Švedskoj – Malme, Geteborg, Jenčeping, Stokholm i Kristijanštad. Završnica takmičenja, finale i borba za treće mesto igra se u Skandinaviji u Stokholmu.

Orlovi će prve dve faze da igraju u Katovicama (ako obezbede jedno od tri mesta u prvoj rundi takmičenja), a eventualno četvrtfinale 25. januara i jedan polufinalni par je na programu u Gdanjsku 27. januara.

Mnogo selekcija imalo je probleme s povredama, posebno u Francuskoj, Španiji i Hrvatskoj. Srbija je do poslednjeg dana strepela za status Dejana Milosavljeva, ali jednog od najboljih golmana današnjice gledaćemo u Katovicama. Biće adut Tonija Đerone.

GRUPA A (ŠPANIJA, CRNA GORA, IRAN I ČILE)

Furija oslabljena bez Barsinih krila, Crnogorci u naletu, Vujovićev Iran napada Čile

Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)

Osim Aleksa Dujšebajeva, Španci godinama nemaju vrhunske bekove, ali uvek su u evropskom i svetskom vrhu. Đordi Ribera dugo je na kormilu Španije. Medalja se uvek podrazumeva kada je u pitanju Španija. Veliki hendikep je neigranje tandema krila Barselone, Aleiša Gomeza Abelja i Aitora Arinja.

Uzdanica Španije biće sjajan golmanski duo, Gonzalo Perez de Vargas iz Barselone i Rodrigo Korales iz Vesprema. Bombarder Kjelce Aleks Dujšebajev biće prva zvezda u napadu. Veteran Đoan Kaneljas se oporavio od povrede i biće u konkurenciji za tim. Anhel Fernandez iz Limoža na levom i Feran Sole iz Pari Sen Žermena na desnom krilu pokušaće da nadoknade odsustva Gomeza i Arinja

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ŠPANIJA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 8,00.

Španci su poznati kao selekcija koja svaku grešku rivala koristi. Na papiru ne spadaju u pet, šest najboljih timova sveta, ali uvek nađu način da se nađu u završnici.

Crna Gora je napravila bum prošle godine na Evropskom prvenstvu, plasirala se u drugu rundu, dobila Hrvatsku i najavila velika dela. Od bitnih igrača nedostajaće levoruki bombarder Veclara Stefan Čavor. Perjanice tima, koji već pet godina vodio s klupe Cetinjanin Zoran Roganović, su golman Nebojša Simić iz Melsungena i desni bek Hanovera Branko Vujović koji bi u drugom delu sezone trebalo da pojača Vesprem kao zamena za povređenog Egipćanina Omara Jahiju. Sokolovi bi pored Španije trebalo da izbore drugo mesto i narednu rundu na Svetskom prvenstvu.

Iran i Čile odlučiće o trećoj poziciji. Na kormiliu azijske selekcije sedi veliko ime svetskog rukometa, Veselin Vujović. Popularni Vuja pokušaće da autoritetom i harizmom pomogne Irancima da izbore plasman u drugi krug, što bi donelo još tri utakmice s jakim selekcijama.

GRUPA B (FRANCUSKA, POLJSKA, SLOVENIJA, SAUDIJSKA ARABIJA)

Francuzi su i bez šestorice sila, Poljake nosi huk s tribina, Slovenci u padu

Reprezentacija koja je najviše oslabljena na ovom šampionatu je Francuska. Olimpijski šampion iz Tokija ostao je poslednjih mesec dana bez šestorice bitnih šrafova u mozaiku selektora Gijoma Žila. Nema startnog levog krila Uga Deska iz Monpeljea (od juna igrač Vesprema) i asa Barselone, levog beka Timotija N’Gasana. Dugo je van stoja srednji bek Nanta Ajmerik Min, dok neće biti ni iskusnog golmana Eksa Veslija Pardina i specijaliste za igru u odbrani, naslednika čuvenog Didijea Dinara, Karla Konana, letošnjeg pojačanje Monpeljea iz Eksa. Poslednji je otpao Benoa Konku, desno krilo poljskog Kjelcea. Veliki je to udarac za Galske petlove, ali imena Nikole Karabatića, Dike Mema, Kentina Maea, Melvina Ričardsona, Dilana Naija, Nedima Remilija, Ludovika Fabregasa, Nikole Turne, Vensana Žerara, Luke Karaabatića, garantuju napad na zlato.

Neuništivi Nikola Karabatić najavio je kraj karijere naredne godine u Parizu posle Olimpijskih igara. Godine su ga sustigle, nije više motor tima, ali iskustvom će sigurno doprineti Galskim petlovima. Već na otvaranju danas (21.00) dvoboj sa domaćinom Poljskom pred 11.000 navijača u Katovicama.

21.00: (1,25) Francuska (10,0) Poljska (4,90)

Poljaka dugo nema u svetskom vrhu, a ove godine na svom terenu žele proboj. Nije to reprezentacija koja je kandidat za medalju, ali imaće veliku podršku s tribina i to će biti glavni adut. Veliki udarac za Poljsku je povreda najboljeg strelca Lige šampiona, Kamila Sipžaka. Pivotmen Pari Sen Žermena povredio se krajem prošle godine i neće moći da brani boje crveno-belih. Trio Kjelcea, levi bek Šimon Sićko, srednji Mihal Olejničak i desno krilo Arkadijuš Morito trebalo bi da budu nosioci igre.

Slovenija je u padu poslednjih godina. Urošu Zormanu će ovo biti prvo veliko takmičenje na klupi selekcije. Odlučio se za podmlađivanje. Nema u timu Mihe Zarabeca iz Kila, Staša Skubea, od leta igrača Monpeljea, dok je povređeno desno krilo Vesprema Gašper Marguč. Srednji bek Segeda Dean Bombač biće motor tima i neko oko koga se sve vrti. Tu su i Domen Maguc, Blaž Janc, Blaž Blagotinšek... Na papiru odlična selekcija koja bi s Poljacima trebalo da se bori za mesto broj 2. Saudijska Arabija je otpisana u ovoj grupi i nema šanse za narednu rundu.

GRUPA C (ŠVEDSKA, BRAZIL, URUGVAJ, ZELENORTSKA OSTRVA)

Šveđani nemaju konkurenciju, Brazilci bez prve zvezde, Ljuba Obradović adut Afrikanaca

Hampus Vane (©Reuters)Hampus Vane (©Reuters)

Apsolutni favoriti u Grupi C u Geteborgu su domaćini Šveđani. Evropski šampion iz Budimpešte prošle godine čeka na svetsku krunu 24 godina, pa domaćin veruje da će pred svojim navijačima da objedine titule. Norvežanin Glen Solberg ima fantastičan tim. Na krlima je verovatno najbolji tandem na svetu, Hampus Vane iz Barselone i Niklas Ekberg iz Kila. Organizator igre je MVP Evropskog prvenstva prošle godine Jim Gotfridson iz Flenzburga.

Lukas Sandel, Feliks Klar, Lukas Pelas, odličan defanzivac Oskar Bergendal i iskusni golmanski tandem Andreas Palička i Mikal Apelgren upotpunjujuu selekciju koja s pravom ide na zlato. Srbija je u prijateljskom meču u Halmštadu uspela da pobedi u ponedeljak i dobro otrezni vicešampiona sveta. Skandinavci bi trebalo da se prošetaju do prvog mesta u prvoj fazi. Eventualno bi Brazilci mogli da namuče domaćina. Južnoamerička selekcija je ostala je bez ključnog igrača, levog beka Barselona Arijela Langara. On je završio sezonu zbog teške povrede.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ŠVEDSKA DA BUDE PRVAK SVETA JE 6,00.

Urugvajci su totalni autsajderi, dok je afrički vicešampion Zelenortska Ostrva viđen u narednoj rundi. Ovu selekciju s klupe predvodi nekadašnji selektor ženske reprezentacije Srbije Ljubomir Obradović.

GRUPA D (ISLAND, MAĐARSKA, PORTUGALIJA, JUŽNA KOREJA)

Pakleni Islanđani, Portugalci na krilima braće Kosta, skromni Mađari

Mnogi Islanđane vide kao kandidata za medalju na Svetskom prvenstvu. Gudmundur Gudmundson ima paklenu ekipu, popunjenu na svom pozicijama. Tandem nemačkog šampiona Magdeburga, Gilsi Kristjanson i Omar Ingi Magnuson igraju u sjajnoj formi, najzaslužniji su bili za preotimanje krune od Kila i dvostruke pobede na Superglobu protiv silne Barselone. Na levom beku je iskusni Aron Palmarson, igra Olborga, od leta nova akvizicija Hafnerfjerdura. Bjarki Mar Elison je rukometaš Vesprema, Vigo Kristjanson ima iskustva igranja u Bundesligi. Granitna odbrana, brz centar, igra na kontre i polukontre, stavljaju ovu malenu zemlju kao jednog od favorita iz senke. Generacija s Olafurom Stefansonom je pre petnaestak godine pronosila slavu Ribara, stigla do olimpijskog srebra. Poslednjih godina Island nije kandidat za medalju, ali sada bi mogao da iznenadi „veliku četvorku“ – Dansku, Švedsku, Francusku i Španiju.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ISLAND DA BUDE LIDER GRUPE JE 1,60.


U neizvesnoj Grupi D u švedskom Kristijanaštadu Island ima ulogu favorita. Portugalija je mlada selekcija koja raste iz godinu u godinu. Stasava mlad talas na čelu sa fantastičnom braćom iz lisabonskog Sportinga, levim bekom Martimom Kostom i mlađanim Franciskom Kikom Kostom na desnom beku. Tu je pivotmen Luis Frade, igrač Barselone. Većina reprezentativaca dolaze iz redova šampiona ove zemlje, Porta.

Mađarska je skromnog kvaliteta. Na kormilu naših severnih komšija sedi španski stručnjak Ćema Rodrigez koji je u junu sa Benfikom bio osvajač Lige Evrope. Pred sam početak šampionata povredio se veoma važan igrač, srednji bek Benfike Adam Juhaš. Na bekovskim pozicijama najviše se očekuje od veterana Matea Lekaija iz Ferencvaroša i Rikarda Bodea iz Segeda. Snaga je na crti gde su korpulentni Bence Bahnidi iz Segeda i Adrijan Sipoš iz Vesprema. Roland Mikler čuvaće gol Mađara, a mesto u najboljoj selekciji je dobio i Srbin sa mađarskim pasošem Zoran Ilić iz Vesprema. Ovog puta u sastavu nema levog krila pančevačkog Dinama Stefana Sunajka.

Južna Koreja godinama nije ni bleda senka nekada veoma opasne selekcije. Ne bi trebalo azijska reprezentacija da pripreti Evropljanima. Island je favorit za prvo mesto, dok bi Portugalci i Mađari mogli da se bore za „kotu 2“ i prenošenje bar dva boda u narednu rundu.

GRUPA E (SRBIJA, NEMAČKA, KATAR, ALŽIR)

Vreme je za visok let Orlova, Gislason podmladio Pancere, Rivera adut azijskog šampiona

Dejan Milosavljev (©MN Press)Dejan Milosavljev (©MN Press)

Orlovi pucaju visoko u Katovicama. Toni Đerona za dve godine uspeo je da vrati rukometaše Srbije u pobednički ritam. Prošle godine je korona zaustavila nalet na Evropskom prvenstvu, sada je ekipa kompletna, puca od samopouzdanja. Preduslov za velika dela je tu, nemamo povređenih igrača, svi su na raspolaganju španskom stučnjaku osim desnog krila Darka Đukića koji se povredio na početku sezone u dresu Vardara.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA DA BUDE POBEDNIK GRUPE E JE 2,50.

Strepeli smo zbog Dejana Milosavljeva, ali poslednji pregledi u Berlinu su pokazali da jedan od najboljih golmana današnjice može da brani. Uz Vladimira Cupara imamo golmanski tandem koji bi mogao da bude prevaga na šampionatu, jedan od najboljih na svetu. Vođa ove generacije je Lazar Kukić, srednji bek Dinama iz Bukurešta. Na levom beku očekujemo da sevaju projektili iz desnice Petra Đorđića, dok je prijatno iznenađenje u prijateljskim mečevima sa Švedskom Predrag Vejin. Rukometaš Nekse biće verovatno starter u Katovicama. Istisnuo je iz tima do sada prvog desnog beka Miloša Orbovića, dok svaki minut na terenu odično koristi Jovica Nikolić, prošle sezone najbolji igrač Superlige Sribje, od proteklog leta rukometaš nemačkog Veclara.

Krila su nam sjajna, Nemanja Ilić, najbolji strelac šampionata Francuske i Bogdan Radivojević koji dugo igra na visokom nivou, prvo u Nemačkoj, a četiri poslednje godine je u Segedu. Alternative su Vanja Ilić i Vukašin Vorkapić koji igraju jako francusko prvenstvo. Za pivotmene takođe ne moramo da brinemo. Tu su borci, kod kojih nema izgubljene lopte, zamenik kapiten Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek. Vođa odbrana je najiskusniji naš igrač Ilija Abutović.

Ima Đerona i dugu klupu, mnogo jaču nego u Segedinu pre godinu dana. Uroš Borzaš i Stefan Dodić se nameću da odmene na 15-ak minuta Đorđića i Kukića. Srbije nije bilo na SP u Egiptu pre dve godine. Svi veruju u četvrtfinale i plasman u olimpijske kvalifikacije. Nemačka će biti najveći rival u Grupi E u Katovicama, mada ne treba otpisati ni Katar, šampiona Azije. Alžir je autsajder i teško će do naredne runde.

Nemačka je rukometan supersila, ali je došlo do smene generacije. Alfred Gislason, trofejni nekadašnji strateg Kila, prinudno je morao da znatno promeni selekciju u odnosu na prethodne godine. Najbolji nemački rukometaši oprostili su se od dresa s državnim grbom. Trio Kila, Hendrik Pekeler, Patrik Vinček i Štefan Vajnhold su rekli zbogom, ranije se oprostio i svojevremeno najbolje krilo planete Uve Genshajmer, nema više u selekciji ni Julijusa Kuna, dok je poslednji izostanak Fabijana Videa.

Daleko od toga da su Nemci slabi, ali nisu nepobedivi. U najmanju ruku, Srbija u meč sa Pancerima ulazi 50-50. Prva zveda je golman Kjelcea Andreas Volf. Kao novi lider u pripremnom periodu pokazao se mladi srednji bek Rajn Nekar Levena Juri Knor. Briljirao je protiv Islanda, u drugom prijateljskom meču u Hanoveru zatresao je čak 13 puta mrežu Nemaca.

Najveći kvalitet Katara sedi na klupi. Legendarni Španac Valero Rivera već deceniju vodi azijskog šampiona. Ulaganja u rukometa su skromnija nego recimo 2015. godine, kada je osvojeno svetsko srebro. Nema više tolikog broj naturalizovanih igrača. Danijel Šarić je završio karijeru, a godinama je bio sinonim za ovu zemlju.

Veliki udarac je neigranja rođenog Kubanca Frenkisa Karola Marzoa koji je napusito pripreme reprezenatacije krajem prošle godine. Nekada je branio boje lisabonskog Sportinaga, a sada je član Kuvajt SC-a. On je pre dve godine u Kairu bio najbolji strelac Svetskog prvenstva sa 58 golova. Još jedan rođeni Kubanac je najveća zvezda Katara. U pitanju je levi bek Al Duhaila Rafael da Kosta Kapote. U poznim je igračkim godinama, ima 35. Imao je povredu pred start Svetskog prvenstva, bio pod znakom pitanja, ali poslednje informacije iz Dohe govore da se oporavio. Katarci su pobedili Crnu Goru u prvom prijateljskom meču, a drugi duel je završen bez pobednika.

Jedan od retkih internacionalaca u timu je pivotmen francuskog Eksa Jusef Benali. Ovaj rođeni Tunišanin prošle sezone je sa Barselonom osvojio titulu šampiona Evrope. Prednost tima Valera Rivere je uigranost. Dugo igraju zajedno, pripremali su se tri meseca u Barseloni. Domaći šampionat je prekinut, sve je bilo podređenu uspehu reprezentacije.

Alžir je godinama u padu. Proteklog leta je bio tek peti na kontinetalnom prvenstvu. Prva zvezda selekcije je desni bek Tuluza Ajub Abdi. Neporsredno pred šampionat, tamošnja Federacija objavila je da će kapiten nacionalnog tima, levi bek francuskog Ivrija, Mesud Berkus (33), propustiti takmičenje zbog povrede. On je jedini igrač sa preko 100 utakmica u alžirskom sastavu (161). Na poslednjem SP 2021. godine okončali su na 22. mestu. Teško će da pomrse računa timovima iz Grupe E, ali ne smeju da se potcene.

***Opširniju najavu Grupe E čitajte na Mozzartu Sportu narednih dana.

GRUPA F (NORVEŠKA, HOLANDIJA, ARGENTINA, MAKEDONIJA)

Sagosen je zdrav, Vikinzi naoštreni za medalju, superbrze Lale sa Lukom Stejnsom i novi Kiretovi Makedonci

Pogled Orlova biće uperen i u Krakov gde se igraju utkamice Grupe F, sa kojom Srbija ukršta u drugoj rundi. Apsolutni favorit je Norveška. Dobra vest za Vikinge je da se posle teške povrede članka i šest meseci pauze oporavio jedan od najboljih rukometaša današnjice Sander Sagosen. Sjajni srednji bek Kila od naredne sezone predvodiće novi norveški projekat, Kolstad.

Norvežani su u žiži bili na Svetskom prvenstvu 2019. godine, kada su igrali finale sa Danskom. Godinu dana kasnije su bili bronzani na EP, a onda su pali, nije ih bilo u konkurenciji za medalju. Harald Rejkind, desni bek Kila, imao je povredu pred start šampionata, ali se oporavio i staviće se na raspolganju novom selektoru Jonasu Vileu koji je prošle godine zamenio Kristijana Bergea, stratega Kolstada.

Magnus Abelveik Red, kapiten Kristijan O’Saliven, Sebasijan Bartold, Aleksander Blonc, zvučna su imena koji bi mogli Norvežane opet da vinu u borbu za polufinale.

Holandija godinama ima sjajne rukometašice, šampionke sveta iz Kumamota 2019. godine, ali prošle godine u Budimpešti čuli smo i za rukometaše iz ove zemlje Beneluksa. Izbacile su Mađarsku u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Sve se vrti u igri oko omalenog srednjeg beka Pari Sen Žermena Luka Stajnsa. Prošle godine eksplodirao je desni bek Kaj Smits koji je ove sezone u drugom planu u Mageburgu pored Islanđanina Magunsona, pa će od leta da promeni tim. Ostaje u Bundesligi u Flenzburgu.

Imali su Holanđani problem s koronom na startu priprema. Neugodni su, brzi, igraju na gol više. Ako se uđe u njihov ritam, biće pakleno teško da se zaustave. Posle Norveška, favorit broj 2 u grupi. Treba istaći da je na kormilu Holandije jedan od najboljih rukometaša svih vremena, Šveđanin Štafan Olson.

Kiril Lazarov (©Reuters)Kiril Lazarov (©Reuters)

Sinonim za makednski rukomet poslednje dve decenije je Kiril Lazarov. Tu je legendarni Kire i dalje, ali ovog puta samo na klupi. Završio je bogatu igračku karijeru u junu u dresu Nanta, a predvodiće novu generaciju, talentovanu, ali bez zvezda. Nema više ni Filipa Mirkuleskog, Stojančeta Stoilova, Borka Ristovskog, a nova snaga Makedonije su golman Nikola Mitrevski, Filip Taleski i Dejan Manaskov koji se poslednjih nedelja pominje i kao novo pojačanje Barselone. Letos se vratio u otadžbinu, u Vardar, posle nekoliko godina u mađarskom Vespremu.

Rukomet u zemlji „gde večno sunce sja“ je sport broj jedan. Nema sumje da će Krakov da bude obojen u crveno-žuto, pa bi to mogao da bude tas na vagi da naše južne komšije odu u narendu rundu.

Argentinu je prethodnih godina predvodio Španac Manolo Kadenas, a na njegovo mesto je stigao Giljerme Milano. Imaju Gaučosi godinama igrače u Evropi, pre svega u Španiji i uvek su tvrd orah čak i za najbolje selekcije. Imaće Holandija i Makedonija muka da sruše Gaučose.

I dalje je prva zvezda srednji bek Monpeljea Dijego Simonet. On je pre pet godina bio MVP Lige šampiona u Kelnu, kada je francuski tim bio prvak Starog kontinenta. Tu je i njegov tri godine mlađi brat Pablo Simonet. Pivotmen Lukas Moskarijelo brani boje Monpeljea, a ostal su uglavom iz španske Asobal lige. Na golu je nekadašnji čuvar mreže Barselone, sada uzdanica lisabonskog Sportinga Lionel Masijel, dok Hames Parker, levi bek, brani boje egipatskog Zamaleka.

Norveška je broj 1, ostali su u igri za preostala dva mesta.

GRUPA G (HRVATSKA, EGIPAT, MAROKO, SAD)

Kauboji nakrcani sjajnim srednjim bekovima, povreda Jahije veliki udarac za Faraone

Domagoj Duvnjak (©Reuters)Domagoj Duvnjak (©Reuters)

Hrvatska je rukometna supersila, ali na ovom Svetskom prvenstvu stručnjaci joj ne daju mnogo šansi za medalju. Selektor Hrvoje Horvat je podmladio tim prošle godine u Segedinu. Nisu Kauboji uspeli da se plasiraju u polufinalu. Vratio je u reprezentaciju iskusne, pivotmena Željka Musu i srednjeg beka Igora Karačića. I dalje bi sve trebalo da se vrti oko dvojice asova na poziciji srednjeg beka, Domagoja Duvnjaka iz Kila i Luke Cindrića iz Barselone. Na bekovskim pozicijama mnogo se očekuje od desnog beka Hanovera Ivana Martinovića.

Povrede su pokosile Hrvate pred početak takmičenja. Ispali su važni igrači - David Mandić, Marko Mamić i Halil Jaganjac, a pred šampionat otpali su i levi bek Visle Tin Lučin i desno krilo Zagreba Ivan Čupić. Nema više ni golmana Ivan Pešića i Marina Šega, a šansu su dobili Domninik Kuzmanović i Dino Slavić. Ima dosta „rupa“ u sastavu, ali i dalje je to jaka selekcija kadra bar za četvrtfinale.

Najvećeg rivala u grupi Hrvatska će imati u Egiptu. Taj meč prvog kola odlučiće ko će da prenese četiri boda i znatno poveća šanse za plasman među osam najboljih. Maroko i SAD su atusajderi u grupi u švedskom Jenčepingu.

MOZZART DAJE KVOTU 1,80 DA ĆE HRVATSKA DA BUDE NAJBOLJA U GRUPI G.

Veliki udarac za Faraone je teška povreda kolena prve zvezde selekcije Omara Jahije iz Vesprema. Egipćani su igrali polufinale Olimpijskih igrara u Tokiju prošle godine i najbolja su reprezentacije van Evrope. Ali Zejn iz Dinama Bukurešta, saigrač Lazara Kukića, biće vođa Faraona. Prošle godine je osvojio titulu sa Barselonom u kojoj je imao pretežno odbrambene zadatke. U rumunskom šampionu kod Ćavija Paskvala je pokazao da može da bude koristan i u napadu. Tu je i levi bek Vesprema Jehija Al Dera. Većina igrača dolaze iz Zamaleka i Al Ahlija. Prošle godne je kormilo ove selekcije napustio Španac Roberto Garsija Parondo koji je sa Vardarom bio šampion Evrope 2019.

Amerikance predvodi s klupe švedski stručnjak Robert Hedin. Abubakar Fofana igra za francuski Anže, nekoliko igrača su članovi klubova u drugoj nemačkoj ligi, ali se radi o egzotičnoj reprezentaciji koja bi ravnopavno mogla da igra samo sa Marokom.

GRUPA H (DANSKA, BELGIJA, TUNIS, BAHREIN)

Gde je Hansen, tu su titule, povratak neuništivog Lindberga, bitka za „kotu 2“

Rasmus Lauge u duelu sa dvojicom Norvežana (©Reuters)Rasmus Lauge u duelu sa dvojicom Norvežana (©Reuters)

Danska ide u Švedsku po het-trik. Mikel Hansen i drugovi su i ove godine prvi favoriti za zlato. Puca sve od zvezda kod tima Nikolaja Jakobsena. Hansen ulazi u pozne igračke godine, ali i dalje ima top u desnoj ruci. Uvek danski bombarder igra bolje za reprezentaciju nego klub. Ako bude na svom nivu, osam, devet golova po meču, teško će neko da ugrozi dominaciju Skandinavaca.

Rasmus Lauge iz Vesprema i Matijas Gidsel iz Fukse Berlina upotpuniće pakleni trio na bekovskim pozicijama. Loša vest za branioca titule je da je na poslednjem testiranju otkriveno da je levi bek Mads Mensah Larsen oboleo od korona virusa. Moraće u petodnevni karantin i na njega Jakobsen neće moći da računa na startu šampionata.

Vraćen je u nacionalni tim neuništivo desno krilo Fuksea iz Berlina Hans Lindberg koji i u 42. godini nemilosrdno trese mreže u Bundesligi. Na golu je legendarni Niklas Landin Jakobsen. Ekipa je popunjena na svim pozicijama, strah i trepet za sve u prethodnoj deceniji.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DANSKA TREĆI PUT UZASTOPNO DA OSVOJI SVETSKO PRVENSTVO JE 2,20.

Belgija krupnim koracima napreduje. Igraće prvi put na Svetskom prvenstvu. Lep uspeh za tim koji predvodi s klupe Francuz Jerim Sila. Prva zvezda je golman Tuluza, saigrač Nemanje Ilića, Žef Letens, a tu je još nekoliko igrača koji igraju jak francuski šampionat, kao što su desni bek Rafael Keters iz Istra i pivotmen Simon Oms iz Ivrija. Ostali pretežno brane boje domaćih klubova.

Tunis je u padu poslednjih godina, ne može da sruši dominaciju Egipta u Africi. Nema u selekciji igrača koji brane boje srpskih klubova, Mohameda Aziza Aidija iz Vojvodine i desnog krila Crvene zvezde Ramzija Majduba. Od tima za koji igraju Ben Salah, Žaluz, Beh Gali, Žabalah... očekuje se borba za drugo mesto. Ove godine na kormilu tima seo je francuski stručnjak Patrik Sazal, nekadašnji strateg Dankerka. Tunis je pre par godina s klupe predvodio i Toni Đerona, selektor Srbije.

Bahrein je naletu, prošle godine je igrao četvrtfinale Olimpijskih igara u Tokiju. Reprezentativci su iz domaćih klubova.

Ljubitelji ovog sporta uživaće narednih 18 dana, a prenose naših utakmica možete da gledate na kanalima RTS-a, dok ćete većinu duela na Svetskom prvenstvu moći da pratite na Arena Sport.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U POLJSKOJ I ŠVEDSKOJ – 1. KOLO

GRUPA A (KRAKOV)

Četvrtak

18.00: (1,70) Čile (8,00) Iran (2,55)

20.30: (1,03) Španija (20,0) Crna Gora (16,0)

GRUPA B (KATOVICE)

Sreda

21.00: (1,25) Francuska (10,0) Poljska (4,90)

Četvrtak

18.00: (22,0) Saudijska Arabija (25,0) Slovenija (1,01)

GRUPA C (GETEBORG)

Četvrtak

18.00: (1,01) Zelenortska Ostrva (25,0) Urugvaj (22,0)

20.30: (1,05) Švedska (18,0) Brazila (13,0)

GRUPA D (KRISTIJANŠTAD)

Četvrtak

18.00: (1,12) Mađarska (13,0) Južna Koreja (7,75)

20.30: (1,30) Island (9,00) Portugalija (4,40)

***kvote su podložne promenama

GRUPA E (KATOVICE)

Petak

18.00: Nemačka - Katar

20.30: Srbija - Alžir

GRUPA F (KRAKOV)

Petak

18.00: Argentina – Holandija

20.30: Norveška - Makedonija

GRUPA G (JENČEPING)

Petak

18.00: Maroko – SAD

20.30: Hrvatska - Egipat

GRUPA H (MALME)

Petak

18.00: Bahrein – Tunis

20.30: Danska - Belgija


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija IslandaRukometna reprezentacija KataraRukometna reprezentacija Makedonijerukometna reprezentacija nemačkeNikola KarabatićMikel HansenLazar KukićSander Sagosen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara