Kristina Liščević i Ljubomir Obradović (©AFP)
Kristina Liščević i Ljubomir Obradović (©AFP)

San dug 33 godine: Ispit generacije, Srbija u Đeru u poteri za olimpijskom vizom

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.03.21. | 07:53

Prvi rival našim rukometašicama favorit na turniru, olimpijski šampion Rusija (20.00). Andrea Lekić zbog povrede ne igra, vraća se u selekciju Dragana Cvijić. Zbornaja sa fantastičnom Anom Vjahirjevom. Ključni meč u subotu sa Mađaricama

Istorija nadohvat ruke. Šestim mestom na Svetskom prvenstvu u Japanu 2019. godine rukometašice Srbije izborili su šansu da se prvi put u istoriji naše zemlje od samostalnosti izbori plasman na olimpijski turnir u Tokiju. Bivša država, Jugoslavija, poslednji put je igrala na Olimpijskim igrama pre 33 godine, u Seulu. Šansa generacije, veliki ispit za izabranice selektora Ljubomira Obradovića.

Put do prestonice Japana vodi preko Mađarske, odnosno Đera, gde će od danas do nedelja Srbija da odigra tri utakmice sa Rusijom, Mađarskom i Kazahstanom. Dve najbolje selekcije idu u Tokio. Kazahstan je autsajder, Rusija veliki favorit, a za mesto na najveće sportsko takmičenje na svetu, na papiru, naše rukometašice trebalo bi da se bore sa domaćinom Mađarskom. Taj meč u subotu (17.30) u Đeru mogao bi da bude presudan.

Izabrane vesti

Prvi rival Srpkinjama je olimpijski šampion iz Rio de Žaneira pre pet godina, Rusija, danas (20.00). Reči povratnika u nacionalni tim Dragane Cvijić najbolje govore o značaju ovog turnira, o šansi generacije da se dokopa Ollimpijskih igara.

"Glavna utakmica za nas je Mađarska, da ih dobijemo i izborimo plasman u Tokio. Tu smo sa kvalitetom, odlučivaće jedna lopta. Imali smo neslavan rezultat u Danskoj s Mađaricama, ali to ništa ne znači. Idemo na sve ili ništa. Najvažniji turnir i utakmica karijere je pred nama. Ja to tako gledam, do sada nismo stigle ovoliko blizu Olimpijskih Igara. Želimo da produžimo priču o ženskom rukometu u Srbiji i da zainteresujemo neku novu decu za naš sport. Teška je situacija, plasman u Tokio bi mnogo toga popravio”, rekla je Cvijićeva.

20.00: (1,20) Rusija (11,0) Srbija (5,60)

Pivot naše reprezentacije nije igrao na Evropskom prvenstvu krajem prošle godine gde je Srbija dosta obećavala, ali je doživela na kraju krah i pored pobede protiv svetskih šampionki Holanđanki. Na kraju nismo prošli grupu u kojoj su bili Holandija, Mađarska i Hrvatska i zauzeli 13. mesto. Rukometašica ĆSM Bukurešta, od leta slovenačkog Krima, imala je povredu kolena i operaciju. Nije u takmičarskom ritmu, ali njeno iskustvo i fanatična borbenost dobro će doći našoj selekciji. Ljubomir Obradović pozvao je iste snage kao na EP, sve ono što Srbija najbolje ima.

........................................................

* Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače. Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš. Saznaj više OVDE.

..........................................................

U Đer putuju i Andrea Lekić, ali će mečeve da gleda s tribina. Naša najbolja rukometašica doživela je tešku povredu ahilove tetive krajem prvog poluvremena protiv Holandije na startu Evropskog prvenstva u Danskoj početkom decembra. Ona je operisana, oporavlja se i trebalo bi da bude spremna za Olimpijske igre, naravno, ako naša reprezentacija izbori plasman.

Rusija je osvojila zlatnu medalju u Riju pre pet godina, ali posle toga na velikim takmičenjima, najsjajnije odličje je izostalo. Na Evropskom prvenstvu u Danskoj doživljen je krah, nije se stiglo do polufinala, pa je ceh platio trofejni španski stručnjak Martin Ambroš. Na njegov mesto stigao je doskorašnji pomoćnik Aleksej Aleksejev koji će imati imperativ da odvede svoj tim u Tokio na odbranu zlata. Radi se o iskusnom stručnjaku koji je bio pomoćnik i nekadašnjem selektoru, legendarnom Jevgeniju Trefilovu. U odnosu na Evropsko prvenstvo u Danskoj, Zbornaja će biti jača za jednu od najboljih svetskih rukometašica Anu Vjahirjevu. Levoruka bombarderka zbog povrede je propustila šampionat Starog kontinenta, ali je sada tu, biće udarna igla svoje selekcije. Radi se o rukometašici razornog šuta koja je bila MVP olimpijskog turnira u Riju pre pet godina. Brani boje najboljeg ruskog kluba Rostova gde joj je saigračica naš kapiten Katarina Krpež Šlezak.

Ruskinje će biti oslabljene neigranjem levog beka CSKA Poline Vedehine. U selekciji je opet i iskusni levi bek Rostova Ana Sen. Ona je takođe propustila EP zbog povrede. Neće biti mlade zvezde u usponu, beka CSKA, Elene Mihaljičenko koja je na startu sezone doživela tešku povredu kolena.

Ono što je velika prednost Rusije je što sve reprezentativke igraju u domaćim klubovima, pre svega u dva najbolja, Rostovu i CSKA. Reprezentacija se okupljala i posle EP za razliku od naše selekcije gde su rukometašice raštrkane širom Evrope. Osim Vjahirjeve i Ane Sen, nosioci reprezentacije su iskusni golman Ana Sedojkina, zatim Polina Kuznjecova, Julija Managarova, Vladlena Bobrovnikova i Darija Dimitrijeva. Rusija ima ulogu favorita. Obično Srbija dobro počne turnir. Tako je bilo i u decembru, kada su pale svetske šampionke Holanđanke. Videćemo da li će Obradović da kalkuliše jer Srbiju za manje od 24 sata očekuje subotnji (17.30) ključni meč sa Mađaricama, rivalom koji je približno našim kvalitetima. Ruskinje su neka druga dimenzija, ali u Danskoj prošle godine su pokazale dosta slabosti i nisu nepobedive.

I kapiten Srbije Katarina Krpež Šlezak svesna je šta ovaj turnir može da donese srpskom rukometu.

"Srećne smo i uzbuđene. Znamo šta znači kada se kaže olimpijske kvalifikacije. Bitan momenat za nas, naše karijere, ali i budućnost srpskog rukometa i generacije koje dolaze. Stvarno želimo da se plasiramo u Tokio, spremamo se, imamo taktiku za sve tri utakmice. Moramo maksimalno dobro da odradimo, da verujemo u to što radimo i da se bacamo za svaku loptu. Hrvatice su na prošlom Evropskom prvenstvu pokazale ključ toga. To je nešto što u poslednje vreme nismo imale, ali ne vraćamo se na ono šta je bilo. Vidim da svaka devojka gine na treningu, da se bodrimo međusobno, da smo pozitivne i to je dobar znak pred početak kvalifikacija”, istakla je iskusna Krpež Šlezak.

Katarina Krpež Šlezak (©AFP)Katarina Krpež Šlezak (©AFP)

Ona je prošle godine postala mama Timee, a posle nekoliko meseci od porođaja igrala je na Evropskom prrvenstvu u Danskoj. Brani boje Rostova, uz Đer, jednog od favorita za titulu u Ligi šampiona. Dobro poznaje Ruskinje. Njene saigračice čine okosnicu olimpijskih šampionki iz Rija.

"Ruskinje su u dobroj formi. Igram sa većinom iz prve postave. Dosta dobro ih znam, dobro se poznajemo, znamo šta rade, ali bitno je da to i zaustavimo na terenu. Nisu nezaustavljive, ali su favoriti. Svakome može da se desi dobar ili loš dan, verujem da će biti naš najbolji. Ako se budemo borile, kidale, bacale na glavu, mislim da imamo šanse”, istakla je kapiten Srbije.

Na bekovskim pozicijama tu su Jelena Lavko, Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović je u Danskoj pokazala da može da bude korisna i u napadu, a ne samo u odbrani. U odsustvu Lekićeve, ton igra davaće srednji bek Kristina Liščević. Ona je izabrana za najbolju stranu rukometašicu u Rumuniji. Brani boje Vlčee.

"Jasno je sve, ili ćemo kreirati sudbinu ili se vratiti kući praznih ruku. Svaka devojka će da izgine na terenu, i prvih, i drugih 60 minuta. To jedino ostaje kao solucija. Druge solucije nema. Ne vidim prostora za pad. Moramo da odigramo dve jake utakmice bez obzira na umor. Ovo će biti veoma specifične utakmice. Dve utakmice važnije od bilo čega do sada. Igrali smo za medalju, osvojili je pred našim narodom u Beogradu, to je nešto posebno, ali iza nas. Svaki rezultat donosi nešto novo, lepše i bitnije za nove generacije koje dolaze. Naš uspeh bi probudio neke nove devojčice koje će poželeti da igraju rukomet u budućnosti” smatra Liščević.

Deset selekcija traže šest mesta za Rio, a osim Đera, ostala dva kvalifikaciona turnira se igraju u Podgorici i Liriji u Španiji. Plasman na Olimpijske igre ovog leta već su obezbedili domaćin Japan, šampion sveta iz Kumamota 2019. godine Holandija i kontinentalni prvaci Francuska, Brazil, Južna Koreja i Angola.

Jovanka Radičević (©Reuters)Jovanka Radičević (©Reuters)

Velika bitka se očekuje u Podgorici gde se za dva mesta bore evropske šampionke Norvežanke, domaćin turnira Crna Gora i Rumunija. Skandinavke su favoriti ne samo za prvo mesto u prestonici Crne Gore nego i za zlato u Tokiju. Igraće Stine Oftedal, Silje Solberg, legendarni golman Katrin Lunde (srpska snajka, izabranica srca nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića). Problem za šampionke Starog kontinenta je povreda sjajnog desnog beka Ane Mork. Ona je otputovala u Podgoricu, ali je pitanje koliko će moći da pomogne saigračicama.

19.30: (1,17) Norveška (12,0) Crna Gora (6,50)

Crnogorke su oslabljene. Nedostaje odlični bek Jelena Despotović, rukometašica Debrecina, a od naredne sezone najboljeg tima Evrope Đera. Ona je zaražena virusom korona i neće moći da pomogne četi danskog stručnjaka Kima Rasmusena.

Takođe, nema ni Milene Raičević, Tatjane Brnović, Marine Rajčić i Đurđina Malović. Najviše se očekuje od Jovanke Radičević, godinama jednod od najboljih strelaca Lige šampiona. Crna Gora je autsajder danas (19.30) u Morači protiv Norvežanki, a šansu za Tokio verovatno će da potraži protiv Rumunije koja stižu sa legendarnom Kristinom Neagu.

21.00: (1,65) Španija (8,00) Švedska (2,70)

U Grupi A u Liriji u Španiji, domaćin igra sa Švedskom na premijeri večeras (21.00). Skadinavke su oslabljene u odnosu na prethodne godine. Nema više u selekciji Izabele Gulden koja završava karijeru na leto. Švedska je razočarala na EP u Danskoj. U odnosu na šampionat Starog kontinenta selektor Tomas Akner ne može da računa na specijalistu za igru u odbrani Sabinu Jakobsen, golmana Filipu Iden i desno krilo Natali Hagman. Debitovaće za Švedsku Dženi Karlson, dok će Johana Bundsen da zemeni na golu Idenovu. Johana Viberg, pomoćnik selektora, morala je da ostane u Švedskoj zbog virusa korona. Španija je vicešampion sveta iz Japana 2019. godine, bronzana sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, dok je u Riju bila šesta. Na svom terenu Furija ima ulogu favorita. Osim Švedske na turniru učestvuje i Argentina koja ima ulogu autsajdera i teško će pored dve evropske reprezentacije da izbori plasman u Tokio.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (Ž) – 1. KOLO

Petak

GRUPA 1 (LIRIJA, ŠPANIJA)

21.00: (1,65) Španija (8,00) Švedska (2,70)

GRUPA 2 (ĐER, MAĐARSKA)

17.00: Kazahstan - Mađarska

20.00: (1,20) Rusija (11,0) Srbija (5,60)

GRUPA 3 (PODGORICA, CRNA GORA)

19.30: (1,17) Norveška (12,0) Crna Gora (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija Srbijekvalifikacije za Olimpijske igreLjubomir ObradovićDragana CvijićKristina Liščević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara