Ane Mete Hansen i Nora Merk (©Reuters)
Ane Mete Hansen i Nora Merk (©Reuters)

Skandinavski obračun za zlato: Norveška se teško dobija dvaput na istom takmičenju

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.11.22. | 10:24

Evropsko prvenstvo za rukometašice: Branilac trona favorit protiv Danske večeras (20.30) u Ljubljani. Francuskinje bliže utešnoj bronzi od Crnogorki

Nekadašnji engleski superstar Gari Lineker rekao je kultnu rečenicu da je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemce. Ako bismo iskarikirali ovu izjavu rekli bismo da je rukomet igra u kojoj na kraju uvek slave Skandinavci. U borbi za zlato na Evropskom prvenstvo za rukometašice u Ljubljani večeras (20,30, RTS 2) igraće Norveška i Danska.

Norvežanke su branilac evropskog trona od pre dve godine, svetske šampionke, dok su Dankinje poslednjih godina daleko od vrha. Od 2002. godine i generacije Anje Anderson nisu stigle do zlata. Norveška igra za devetu krunu na Starom kontinentu, a Danska za četvrtu.

Izabrane vesti

Pre samo četiri dana ove selekcije su igrale meč za prvo mesto u Grupi 1. Tada su Dankinje slavile sa 31:29, sebi obezbedil lakšeg rivala u polufinalu, Crnu Goru. U reprizi finala Svetskog prvenstva 2021. godine i EP 2020. godine, tim islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona je pregazio Francusku sa 28:20.

20.30: (3,15) Danska (8,50) Norveška (1,50)

I pored poraza u poslednjem meču grupne faze, Norvežanke su favoriti za zlato. Teško se dobijaju vladarke Evrope i sveta dvaput na istom takmičenju. Na papiru, Norveška ima bolje bekove, krila su snaga Danske.

Ubitačno deluje spoljna trojka Norveške, Hani Reistad, Stine Oftedal i Nora Merk. Oftedal je bila nezaustavljiva protiv Francuskinja, šutevima sa „zemlje“ je razbijala odbranu rivala. Reistad i Merk se bore za prvo mesto na listi strelaca. Levi bek ima 43 gola, a levoruka bombarderka gol manje. Stine Oftedal ima 33 asistencije na prvenstvu, a Merk tri više. Fenomenalno se dopunjuju. Ne zna se odakle preti veća opasnost. Krila su slabiji deo šampiona Evrope i sveta. Dankinje imaju jednog eltinog beka, rukometašicu Đera Ane Mete Hansen. Najbolji strlac tima je krilo Ema Fris sa 35 pogodaka.

Biće to i obračun golmana Đera - Silje Solberg i Sandre Toft. Obe brane fenomenalno na ovom šampionatu. Solberg ima prednost u odnosu na legendarnu Katrin Lunde. Toft ima 57 odbrana i procenat uspešnosti od 38,5, dok je Silberg sakupila 53 uspešne intervencije, ali bolji procenat od saigračice iz kluba – 41 odsto.

Pre pobede u Ljubljani, Dankinje su imale sedam uzastopnih poraza od komšija. Norvežanke su kvalitetnije i njima dajemo prednost u finalu u dvorani Stožice u Ljubljani.

Igrali smo tri puta sa Danskom ove godine i uvek je bilo neizvesno. Nadam se da smo izvukle pouke iz poslednjeg meča. Nema velikih tajni između nas“, rekla je golman Norveške, Katrin Lunde.

Ova genracija Danske nikada nije igala za zlato.

Znamo da je Norveška bila mngo puta u ovoj situaciji, toliko je finala odigrala. Mi nismo navikli na to, ovo je novi iskustvo za nas, ali se radujemo borbi za titulu. Obećavamo svojoj zemlji da ćemo dati poslednji atom snage“, istakla je Kristina Jorgensen, srednji bek Dankinja.

Francuska je olimpijski šampion, svetski vicešampion, ali će morati da se zadovolji borbom za evropsku bronzu sa Crmom Gorom (17.45). Trikolorke su razbijene od Norvežanki u finalu, jednostvno ne leži im igra skandinavske mašine, ali izabranice selektora Olivijea Krumbholca imaju ulogu favorita protiv Crnogorki koji su najprijatnije iznenađenje na šampionatu.

17.45: (6,75) Crna Gora (12,0) Francuska (1,15)

Jovanka Radičević se ovom utakmicom oprašta od dresa selekcije čije boje je branila 15 godina. Milena Raičević je igrala polufinale sa injekcijom, neizvesno je za borbu za treće mesto. U drugoj fazi šampionata ove dve selekcije su se sastale u Skoplju, a Francuska je bila ubedljiva, dobila je sa 27:19.

"Francuska će sigurno pokušati da izvuče maksimum iz ovog prvenstva i da nas dobije još jednom. Znamo šta je bilo loše na prvom meču, imale smo mnogo tehničkih grešaka i poklonile smo desetak golova. To ne smemo sada da dozvolimo. Cilj je da se broj grešaka smanji i da ponovimo odbrambene situacije koje su bile dobro i podignemo nivo u napadu”, rekla je Bojana Popović, selektor Crne Gore.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (LJUBLJANA)

Nedelja

FINALE

20.30: (3,15) Danska (8,50) Norveška (1,50)

ZA 3. MESTO

17.45: (6,75) Crna Gora (12,0) Francuska (1,15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

evropsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija NorveškeŽenska rukometna reprezentacija DanskeEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara