Miloš Orbović i Dragan Pešmalbek (©Starsport)
Miloš Orbović i Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Skener Orlova: Orbović najbolji od bekova, eksplozija Milosavljevića, klasa Milosavljeva i desna krila kao najjače karike

Vreme čitanja: 10min | sre. 25.01.23. | 10:22

Bogdan Radivojević najbolji strelac Srbije na Svetskom prvenstvu. Petar Đorđić, Stefan Dodić i Mijajlo Marsenić pali u drugoj fazi. Lazar Kukić odigrao doktorski protiv Nemačke, ali se očekivalo više od lokomotive Orlova. Desni bek Kriens Lucerna od najslabijeg šrafa u Segedinu do najprijatnijeg iznenađenja u Katovicama

Svetsko prvenstvo ušlo je u završnicu, najboljih osam selekcija boriće se za titulu, dok je za Srbiju bio gotov šampionat u ponedeljak pobedom nad Holandijom sa 32:30. Na kraju, četa Tonija Đerone je zauzela 11. mesto, što je najbolji plasman Orlova na velikim takmičenjima od SP u Španiji 2013. godine.

Vreme je za analize, gde smo mogli bolje, u kom segmetnu smo zakazali. Četiri pobede i dva tesna poraza od Nemačke i Norveške bole, nismo uspeli da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre (verovatno smo ostali prvi ispod crte), a poslednja šansa je Evropsko prvenstvo naredne godine u Nemačkoj.

Izabrane vesti

U prvom delu šampionata, napad je bio sjajan, treći po efikasnosti posle Danske i Švedske, koje su imali slabije rivale, dok je odbrana bila bolji deo tima u drugoj rundi. Napad je štucao pogotovo protiv Norveške u drugom poluvremenu i u većim delu susreta sa Argentinom. Postigli smo 191 gol, što je odličan prosek od skoro 32 po meču. Najbolji strelac našeg tima je desno krilo Bogdan Radivojević sa 25, a zatim slede Nemanja Ilić sa 21, Petar Đorđić sa 20 i Miloš Orbović i Mijajlo Marsenić sa po 19. Treba istaći da su Radivojević i kapiten Ilić bili zaduženi za sedmerce u našem timu.

I na ovom prvenstvu igra u tranziciji nam je bila problem, nismo imali mnogo lakih golova iz kontri i polukontri. Problem je što većina naših bekova ne igra odbranu (Kukić, Đorđić, Dodić…), pa Đerona mora često da pravi promene za defanzivu.

Na skeneru Mozzart Sporta našlo se svih 19 igrača koji su dobili šansu u Katovicama na šest utakmica.

NAPOMENA: Statistika je sa zvaničnog sajta Međunarodne rukometne federacije (IHF).

UČINAK ORLOVA NA SVIH ŠEST UTAKMICA SVETSKOG PRVENSTVA

IME I PREZIME      -     BROJ ODBRANA I UDARACA NA GOL, ODNOSNO BROJ GOLOVA I ŠUTEVA

VLADIMIR CUPARA 20/87 (23%)

Golman Vesprema je odlično počeo šampionat protiv Alžira, pogotovo je blistao u prvih 30 minuta kada je imao devet intervencija. Protiv Nemačke nije imao dan, mada je u prvom poluvremenu ostao na vetrometini. Ništa nismo mogli da odbranimo protiv razigranih Pancera. Kao da je priča oko dolaska ili nedolaska Dejana Milosavljeva uticala na Cuparu koji u nastavku šampionata nije pokazao partije koje se od njega očekuju. Prošla sezona u klubu mu je bila slaba, jedna od gorih u karijeri, ove je bolji, ali je i dalje u senci Španca Rodriga Koralesa. Odlazak u Dinamo iz Bukurešta 2024. godine i status prvog golmana u rumunskom timu sigurno mu je pravi potez od kojeg će korist da ima i reprezentacija.

18.00: (2,00) Norveška (8,00) Španija (2,10)

DEJAN MILOSAVLJEV 34/108 (31,75%)

Poslednje dve sezone najbolji golman najjačeg prvenstva na svetu, Bundeslige, zbog povrede nije igrao prve dve utakmice. Falio nam je mnogo protiv Nemaca koje dobro poznaje. Čim je zakoračio na teren u drugom poluvremenu protiv Katara uliio je samopouzdanje saigračima. Protiv Norveške je briljirao u prvih 30 minuta, imao tri odbrane na startu drugog poluvremena, tada su se Orlovi odlepili na +5 – 19:14, ali kada su Norvežani ubacili u petu brzinu, nije uspeo da zaustavi Sandera Sagosena i drugove. Odličan je bio protiv Holandije, a njegov odbranjeni udarac Kaju Smitsu u finišu je i odlučio pobednika. Šteta zbog povrede i jednomesečnog odsustva. Pokazao je svetsku klasu, ali smo sigurno da popularni Banda može još bolje i da će tek da bude stub selekcije.

MILAN BOMAŠTAR 7/28 (25%)

Nije golman švedskog Skevdea ima mnogo prilika da čuva gol Srbije pored neprikosnovenih Milosavljeva i Cupare. Dobro je zamenio Cuparu protiv Pancera, solidno obavio zadatak i protiv Alžira na premijeri. Dolaskom golmana Fuksea u Katovice nije ga bilo u sastavu na prethodna čertiri meča. Vreme radi za golmana francuskog Šartra od naredne sezone. Mora da pokaže da može da odmeni zasad i dalje tandem koji užva najviše poverenja selektora Tonija Đerone.

NEMANJA ILIĆ 21/26

Čini se da nismo iskoristili odličnu formu kapitena, najboljeg strelca šampionata Francuske, koji blista u dresu Tuluza. Podatak da nije imao šut iz igre u dve ključne utakmice protiv Nemačke i Norveške govori u prilog toj tezi. Na ova dva meča je postigao ukupno osam golova sa linije sedam metara. U finišu duela sa Pancerima je promašio penal. Kada je imao izgrađenu šansu, uglavnom je bio precizan.

VANJA ILIĆ  8/10

U senci tri godine starijeg brata Nemanje, Vanja je svaku šansu koristio na pravi način. Najbolju partiju je pružio protiv Argentine, kada je šutirao iz igre 3/3. Njegovim ulaskom u drugom poluvremenu trgli su se Orlovi i rutinski slavili protiv Gaučosa. Samo dva promašaja govore da je i na Vanju moralo više da se igra, neki višak da se napravi...

BOGDAN RADIVOJEVIĆ 25/32

Loše je krenuo, bio je bez pogotka protiv Alžira, ali kako je šampionat odmicao desno krilo Pik Segeda je bilo raspoloženo. Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Segedinu je bio naš najbolji igrač, a to se može reći i za ovo Svetsko prvenstvo. Šteta zbog promašenog zicera protiv Nemačke u finišu, kada je golman Birlem uspeo da mu zaustavi udarac. Nijedan sedmerac nije promašio. Nije imao dobru polusezonu u klubu, u nemilosti je trenera Pastora, ali je u Katovicama nekadašnji rukometaš Partizana, Flenzburga i Rajn Nekar Levena pokazao klasu i opravdao očekivanja.

VUKAŠIN VORKAPIĆ 15/18

Najbolji tandem je bio na desnom krilu. Radivojević je kao starter više igrao, ali je Vukašin Vorkapić svaki minut na pravi način koristio. Eksplozivno krilo francuskog Ivrija odlično je nadomestilo izostanak Darka Đukića i nametnuo se Đeroni. Ko god da bude igrao na desnom krilu, Srbija je opasna. Za Vorkapića se može reći da je krilo budućnost, ima 25 godina i tek treba da postane nosilac igre. Od epizodiste u prethodnom periodu, partije u Katovicama su pokazale da može da bude oslonac Orlova. Imaće španski stručnjak slatke muke u godinama koje slede jer na toj poziciji imamo najjaču konkurenciju.

DRAGAN PEŠMALBEK 16/21

Pivotmen Vesprema je imao problema sa sudijskim kriterijumom u Katovicama. Često je bio isključivan, jedan je od trojice naših rukometaša koji je dobio direktan crveni karton (još i Jovica Nikolić i Mijajlo Marsenić), i to na duelu protiv Katara, pa njegova uloga u odbrani nije bila onoliko bitna kao što se očekivalo. U napadu je bio slabiji u prvoj fazi, ali kako je šampionat odmicao bio je sve bolji. Najbolju partiju je pružio protiv Holandije, kada je imao 6/6 i bio drugi stelac tima iza fenomenalnog Marka Milosavljevića. Treba istaći da je stameni pivotmen imao i povredu leve ruke i članka, pa je i to uticalo da ne pokaže maksimum, ali utisak o Pešmalbeku je povoljan.

20.30: (1,40) Francuska (8,50) Nemačka (3,60)

MIJAJLO MARSENIĆ 19/25

Skoro polovinu pogodaka (devet od 19) je postigao na premijeri protiv Alžira. Bio je stub odbrane, dok će u napadu verovatno da ga progoni promašaj na +4 protiv Norveške. Usledilo je i isključenje, pa su kola za Orlova krenula nizbrdo. Bio je dobro i čuvan, znali su i rivali da od tandema kružnih napadača preti najveća opasnost, pa su zatvorili igru preko pivotmena. Nažalost, padao je u formi u poslednjim utakmicama na šampionatu. Protiv Holandije je već u 20. minutu morao u svlačionicu zbog oštrog starta nad omalenim srednjim bekom Lala Lukom Stejnsom.

IVAN POPOVIĆ -

Iskusni pivotmen nije imao mnogo prilika da se iskaže pored tandema, Marsenić-Pešmalbek. Igrao je samo u odbrani u poslednje dve utakmice, kada je zbog povrede otpao Jovica Nikolić.

Petar Đorđić (©Starsport)Petar Đorđić (©Starsport)

PETAR ĐORĐIĆ 20/39

Krenuo je bombarder Benfike silovito, dao osam golova Alžiru. Bio je zaustavljen protiv Nemačke, solidan protiv Katara, dok je u duelu sa Norveškom bio odličan u prvom poluvremenu. Njegovim izlaskom iz igre na startu drugog poluvremena, dogodio se veliki pad. Taj poraz je poremetio našeg najboljeg šutera, koji nije uspeo da se trgne za poslednje dve utakmice. Nije ga išlo protiv Argentine, ispromašivao se i protiv Holanđana. Na te dve utakmice samo je jednom pogodio. Bio je treći strelac Orlova na SP, naš najefikasniji bek, ali utisak je da je mogao bolje, da smo navikli na kvalitetnija izdanja prošle sezone najboljeg strelca Lige Evrope. Protiv Nemačke je bio veoma loš u odbrani, lako ga je prolazio desni bek Pancera Kaj Hefner.

UROŠ BORZAŠ 9/15

Momak iz Ade je budućnost srpskog rukometa, ali i dalje igra u grču, nije konstantan. Ume da zablista, da „pocepa“ mrežu rivala snažnim udarcima sa više od 10 metara. Imao je prilike da se iskaže i prošle godine na Evropskom prvenstvu u Segedinu, a i sada je imao pristojnu minutažu. Zakazao je protiv Norveške, kada je napravio dve tehničke greške koje su skupo koštale Orlove. Nije imao sreću sa odabirom klubova prethodnih godina. Nije mnogo igrao za dve sezone u Tuluzu, a tek je dolaskom u norveški Elverum pokazao da može da bude neko oko koga se gradi igra. Vreme radi za Borzaša, ali će imati jaku konkurenciju na levom beku u Marku Milosavljeviću, mlađanom juniorskom reprezentativcu Milošu Kosu i standardnom Petru Đorđiću.

MARKO MILOSAVLJEVIĆ 15/16

Đerona je dobio novog aduta za naredne reprezentativne akcije. Od defanzivnog specijalca iz Segedina proše godine i iz Katovica u prvoj fazi takmičenja, rukometaš Ademar Leona je postao najjače oružje u napadu u poslednje dve utakmice. Tri gola Argentini ulila su mu samopouzdanje, da bi dva dana kasnije odigrao meč karijere protiv Holandije, kada je za 30 minuta postigao devet golova. "MVP, MVP, MVP", skandirali su mu saigrači posle meča sa Lalama. Neverovatno je bilo da je igrač utakmice Luk Stejns, a ne nekadašnji igrač Crvene zvezde i niškog Železničara. Imao je samo jedan promašaj i to protiv Holanđana, ali je posle odbrane golmana Lale uhvatio loptu i postigao gol. Partija iz snova i pitanje – gde si bio do sad? Pre početka šampionata grčevito se borio da uopšte izbori put u Katovice. Sada će na Milosavljevća da se gleda drugim očima.

Lazar Kukić (©Starsport)Lazar Kukić (©Starsport)

LAZAR KUKIĆ 14/19

As Dinama iz Bukurešta je motor Orlova, ali čini se da je na ovom prvenstvu izgoreo u prevelikoj želji. Odigrao je doktorski protiv Nemačke, postigao sedam golova, držao nas 60 minuta u igri protiv Pancera. U drugoj fazi nije ga lopta slušala, a bio je i dobro čuvan. Znali su i ostali da od Kukića zavisi igra Srbije. Odsekli su mu većim delom prvenstva igru dva na dva sa pivotmenom, najjače oružje nekadašnjeg srednjeg beka Partizana, La Riohe i Benfike. Pred meč sa Alžirom je bio bolestan, a na kraju protiv Holandije je meč završio sredinom drugog poluvremena. Morao je da ode u bolnicu na ušivanje usne.

STEFAN DODIĆ 5/8

Nagovestio je mladi Vranjanac na ovom Svetskom prvenstvu da je svetski biser, neko oko koga će se graditi igra Srbije u narednoj deceniji. Odigrao je fenomenalno protiv Alžira, davao golove, asistirao, ali kasnije nije uspevao da dođe do ritma. Mora da fizički ojača, da igra odbranu, ali vreme radi za juniorskog MVP. Lakoća s kojom igra rukomet, pokreti, inteligencija na terenu, lucidnost, skoro nisu viđeni na našim prostirima. Igre u Zagrebu u Ligi šampiona daće mu još više rutine koja mu fali. Tek se očekuje eksplozija od srednjeg beka.

PREDRAG VEJIN 3/4

Šteta što se povredio Predrag Vejin. Bio je osveženje u pripremnim mečevima sa Švedskom, dobio ulogu startera, debitovao u 31. godini u dresu Srbije na velikim takmičenjima. Povredio je članak protiv Nemačke u prvom poluvremenu i do kraja šampionata nije ga bilo u timu. Šteta za rukometaša Neksea na koga Đerona može ozbiljno da računa u narednim mečevima.

MILOŠ ORBOVIĆ 19/34

Razočarao je Miloš Orbović prošle godine u Segedinu, ništa mu nije polazilo od ruke, ali na ovom Svetskom prvenstvu je bio naš najbolji bek. Pružao je najkonstatnije partije, a bio je sve bolji kako se šampionat bližio kraju. Odlično je obavio i odbrambene zadatke. Od svih naših bekova igra najbolje u defanzivi, što je veliki plus za rukometaša Kriens Lucerna koji u klubu igra sa legendarnim Švajcarcem Andijem Šmidom.

JOVICA NIKOLIĆ 2/3

Izgoreo je rukometaš Veclara u prevelikoj želji. Nije igrao prve dve utakmice, bio je tribinama, a prednost na desnom beku su dobili Orbović i Vejin. Posle povrede rukometaša Neksea je dobio je šansu od meča sa Katarom. Čim je ušao na teren napravio je grub start i dobio je crveni karton. Odličan je bio protiv Norveške, postigao dva gola, a onda se krajem prvog poluvremena povredio i više ga nije bilo na terenu protiv Argentine i Holandije. Na sreću, povreda nije teže prirode. Nikolić ima samo 21 godinu, igra u Bundesligi. Vreme radi za prošle sezone najboljeg igrača u Srbiji.

ILIJA ABUTOVIĆ -

Defanzivni specijalista drži godinama našu odbranu. Slabiji je bio na početku prvenstva, ali se brzo sabrao i igrao sve bolje. Od Ilije se uvek zna, nema popusta, igra do poslednjeg atoma snage.



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuLazar KukićPetar ĐorđićDejan MilosavljevBogdan RadivojevićNemanja IlićMiloš Orbović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara