Dragan Škrbić (©Starsport)
Dragan Škrbić (©Starsport)

Škrbićeva analiza: Napad bolji deo tima, Dodić igra kao da ima 30 godina, ključ je da zaustavimo Sagosena

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.01.23. | 18:10

„Igramo brzo, tečno, moderno, raznovrsno u ofanzivi, opasni smo sa svih strana, postižemo mnogo golova. Odbrana još mora da se zategne. Bio je grč na startu, u drugim poluvremenima i protiv Nemačke i Katara to je bilo kvalitetnije“, rekao je nekada najbolji rukometaš sveta za Mozzart Sport

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Dve ubedljive pobede protiv Alžira i Katara i minimalan poraz od Nemačke, rezultat je rukometaša Srbije u prvoj fazi Svetskog prvenstva. Ono što je najvažnije, preneta su dva boda u narednu rundu, šansa za četvrtfinale i dalje tinja. Utisak je da Orlovi mogu bolje, da tek treba da očekujemo eksploziju čete Tonija Đerone. Možda već u četvrtak (20.30) protiv Norveške, pobednika Grupe F, selekcije koja ima maksimalan učinak posle tri duela. Na papiru Skandinavci su favoriti, ali daleko od toga da ne mogu da se pobede.

Izabrane vesti

Trijumf od 10 golova razlike protiv Katara (34:24), povratak na gol Dejana Milosavljeva, uticali su da se lakše diše u taboru Orlova. Uvek je lepše, opuštenije kad se pobeđuje, igrači pucaju od samopouzdanja, svesni da im se pruža velika šansa da urade nešto veliko.

Proslavljeni as srpskog i svetskog rukometa, Dragan Škrbić, pomno prati igre tima Tonija Đerone. Pre šampionata je izjavio da je vreme da se uradi nešto veliko, da se napravi korak napred, da se bude konkurentan u borbi za četvrtfinale.

Nekadašnji potpredsednik Rukometnog saveza Srbije, čovek koji je najzaslužniji za dolazak španskog stručnjaka na kormilo Orlova, danas predsednik Crvene zvezde, kaže da je utisak posle prve runde u Katovicama pozitivan.

Dobili smo dve utakmice na ubedljiv način, što nije lako na velikim takmičenjima. To je dobro, nismo to imali u prethodnom periodu. Loše je naravno poraz od Nemačke. Da smo pobedili verovatno bismo sada bili blizu četvrtfinale. Mislim da Nemci nisu bolji od nas. Jednostavno, nismo igrali onako kako znamo. Posebno je odbrana škripala u prvom poluvremenu, u nastavku smo promašili mnogo zicera. Kada sve saberem i oduzmem, smatram da reprezentacija napreduje iz takmičenja u takmičenje, iz utakmicu u utakmicu. Sve mi to daje optimizam da možemo da pobedimo sve tri do kraja i izborimo četvrtfinale“, rekao je Škrbić za Mozzart Sport.

Četvrtak, 20.30: (1,45) Norveška (8,50) Srbija (3,40)

Da li ste videli nešto novo u igri u odnosu na prethodna takmičenja?

Toni igra sa svih 16 rukometaša, dosta rotira. Ne zavisimo više od jednog, dvojice igrača. Napad je odličan. Pre šampionata mislili smo da će odbrana da bude bolji deo tim, ali je suprotno. Igramo brzo, tečno, moderno, raznovrsno u ofanzivi, opasni smo sa svih strana, postižemo mnogo golova. Odbrana još mora da se zategne. Ulog je veliki. Takav je sistem takmičenja da jedan poraz može da te vrati nazad, dok te pobede ostavljaju u igri za četvrtfinale. Primetno je bilo da smo odbranu igrali mnogo bolje u drugim poluvremenima i protiv Katara i Nemačke. Bio je grč na startu, kasnije je to bilo bolje. Ako želimo da pobedimo, pre svega Norvešku, moramo još bolje u odbrani. Verujem da su pouke izvučene iz poraza od Nemačke“.

Videlo se protiv Katara koliko je falio Dejan Milosavljev. Da li je on ključ za uspeh Orlova u nastavku takmičenja?

Svi znamo da Milosavljev ima ekstra kvalitet, ali mislim da su Cupara i on u tandemu odlični, da jedan drugog dopunjuju. Sigurno je i Milosavljevu lakše kad ima iza sebe Cuparu. Očekujem da obojica budu na visokom nivou, kao i da odbrana bude bolja nego u prvoj fazi šampionata“.

Možemo li da pariramo Norvežanima?

Oni jesu favoriti, ali sam siguran da možemo da pobedimo. Ključ da zaustavimo Sandera Sagosena. Radi se o sjajnom igraču, lideru tima. Takođe, ne smemo da razbranimo njihove golmane, da uđemo u trku s Norvežanima. Ako budemo to dozvolili, da se razmahnu, postižu lake golove, onda nemamo šta da tražimo. Naš napad bi mogao da bude presudan. Ako i dalje budemo efikasni, ostavićemo rivalu manje šansi da nametne svoj stil igre“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DANSKA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 2,30. NA SRBIJU JE 100,0.

Koga biste izdvojili u taboru Srbije, ko je na vas ostavio najjači utisak?

Snaga Srbije je kolektiv. Ako bih nekog morao da izdvojim onda je to mladi Stefan Dodić. Neverovatno je da igra tako sa samo 19 godina. Na terenu deluje kao da ima 30 i da u nogama ima pet velikih takmičenja. On je doneo novi kvalitet reprezentaciji na ovom Svetskom prvenstvu“.

Kako ste zadovoljni igrama pivotmena, Mijajla Marsenića i Dragana Pešmalbeka?

Obojica su zasad na prepoznatljivom nivou. Odlični su u oba pravca, defanzivno nose našu odbranu. I u napadu su opasnost za rivale. Iskusni su već, igraju u velikim klubovima“, zaključio je Škrbić



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeDragan ŠkrbićToni ĐeronaSander SagosenRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara