Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)
Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)

Sledeće nedelje "beli dim" na Tošinom bunaru: Rojević bliži kormilu od Matića

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.02.24. | 08:41

Srbija najverovatnije sledećeg četvrtka dobija novog rukometnog selektora, saznaje Mozzart Sport. Kontaktiran i Talant Dujšebajev, ali se trener Kjelcea, očekivano, zahvalio na pozivu. Trofejni trener Novosađana i strateg Metaloplastike i dalje u igri

Više od mesec dana trajala je potera za selektorom Srbije, naslednikom Tonija Đerone koji je posle kraha na Evropskom prvenstvu u Minhenu sporazumnim raskidom ugovora otišao sa klupe Orlova posle tri i po godine.

I pre šampionata Starog kontinenta čaršija je videla Danijela Anđelkovića na kormilu, ali to se brzo pokazala kao netačno, da trener francuskog Tuluza nije zainteresovan za ovu funkciju. Jasno je bilo da su u Rukometnom savezu Srbije odlučili da domaćem strategu daju odgovaran posao i da su jedina dva kandidata, kao što je Mozzart Sport i najavio još 25. januara, treneri dva najbolje kluba u Srbiji ove sezone, Vojvodine i Metaloplastike, Boris Rojević i Vladan Matić.

Izabrane vesti

Pominjala su se mnoga imena. Bilo je priča i oko Momira Ilića, stratega Vesprema, jednog od najboljih rukometaša naše zemlje u ovom milenijumu, ali od starta je bilo jasno da Aranđelovčanin nije kandidat. Naime, on vodi najbogatiji klub na svetu, Vesprem, tim sa najvećim budžetom na Starom kontinentu, koji ove sezone napada krunu šampiona Evrope. I da je pristao da bude selektor (bio je pre četiri godine kandidat posle ostavke Nenada Peruničića) sigurno bi dobio zabranu od mađarskog šampiona.

Pokušali su u RSS-u pre nekoliko nedelja da “upecaju” kapitalca. Kako saznjemo kontaktiran je i legendarni Talant Dujšebajev, ali su očekivano na Tošinom bunaru dobili “NE” od dugogodišnjeg trenera dvostrukog uzastopnog vicešampiona Evrope, Kjelcea.

20.45: (1,60) PSŽ (8,00) Kjelce (2,85)

Naredne nedelje, najverovatnije u četvrtak, biće sednica Upravnog odbora RSS-a na kome bi predsednica Milena Delić trebalo članovima da predloži novog selektora koji bi u naredne četiri godine preuzeo vođenje nacionalne selekcije.

Novom kormilaru biće predat “vruć krompir”. Narednog meseca je okupljanje u okviru EHF nedelje, a već za dva i po meseca dvomeč baraža sa supersilom, bronzanom selekcijom sa Svetskog prvenstva, Španijom.

Boris Rojević ili Vladan Matić? Čini se da je raspoloženje u RSS-u da strategu Vojvodine, osvajaču 17 trofeja sa Lalama, ponude ugovor do kraja olimpijskog ciklusa u Los Anđelesu, do 2028. godine. Obojica stratega imaju iskustva u radu sa reprezentacijom. Rojević je skoro dve godine bio pomoćnik Toniju Đeronu (do decembra 2022. godine). Neposredno pre Svetskog prvenstva u Katovicama je odlučio da napusti tu funkciju, da radi samo sa Novosađanima.

S druge strane, Vladan Matić je pre decenije bio selektor Srbije nepunih godinu dana. Nije tada naša selekcija briljirala pod komandom Šapčanina. Orlovi su bili poslednji u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu, a napustio je selekciju i predao štafetu Dejanu Periću posle kraha u dvomeču baraža za Svetsko prvenstvo 2015. godine sa Češkom i poraza u revanšu sa 11 golova razlike, posle pobede na svom terenu sa osam. Bio je u dva navrata i pomoćnik u reprezentaciji Mađarske.

Predsednica Milena Delić je obavila razgovore sa obojicom stratega. Čelnica našeg Saveza bila je prisutna u utorak uveče u Novom Sadu u dvorani Slana bara, zajedno sa novim generalnom sekretarom RSS-a Aleksandrom Brkovićem, bodrila je Vošu protiv Flensburga u Ligi Evrope.

Rojević ima ugovor sa Lalama do 2026. Krajem 2023. je produžio saradnju na još godinu (stari mu isitcao 2025) i moraće da dobije odobrenje kluba, ako eventualno dobije poziv sa Tošinog bunara. Matiću ugovor sa Metaloplastikom ističe u junu ove godine. Ima na stolu i ponudu da se vrati u Mađarsku, da preuzme Čurgo sa kojiom je već potpisao ugovor od naredne sezone najbolji igrač Šapčana Vojislav Brajović.

Rezultati poslednjih godina idu u prilog Rojeviću koji je bliži klupi Orlova. Kandidati za selektora Srbije odmeriće snage u subotu u derbiju Super rukometne lige u Šapcu, Metaloplastika - Vojvodina, koji će da odluči o pol-pozicji pred plej-of. Lale su bez poraza posle 16 kola, dok je nekadašnji šampion Evrope jedini neuspeh ostvario jesenas u Novom Sadu.



tagovi

Boris RojevićVladan Matićrssrukometni savez srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara