Juniori Srbije prave čuda u Portugaliji (©rss.org.rs)
Juniori Srbije prave čuda u Portugaliji (©rss.org.rs)

Srbija pravi čuda u Portugaliji: Oduvani Šveđani, Orlići u polufinalu Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.07.22. | 21:54

Izabranici selektora Đorđa Teodorovića pobedili rukometnu supersilu sa 32:27 u prvom meču druge runde šampionata i kolo pre kraja obezbedili plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta i borbu za medalje. Najveći uspeh srpskog rukometa u ovom uzrastu od 2006. godine

Srbija je hit na juniorskom Evropskom prvenstvu za rukometaše u Portugaliji. Naš rukomet opet ima čime da se diči, ima Miloša Kosa i Stefana Dodića, lidere ove generacije, buduće uzdanice najbolje selekcije. Na krilima fantastičnih bekova naše reprezentacije, Srbija pravi čuda na Iberijskom poluostrvu.

Posle remija sa Islandom, velike pobede protiv branioca krune Nemačke i očekivanog slavlja protiv Italije, izabranici selektora Đorđa Teodorovića napravili su novo iznenađenje, srušili rukometnu supersilu Švedsku. Mladi Skandinavci su razbijeni, srpski cunami ih je oduvao – 32:27. Od prvog do poslednjeg minuta, Orlići su imali prednost. Ovim trijumfom u prvom meču druge runde takmičenja, srpske nade su već izborile plasman u polufinalu Evropskog prvenstva i boriće se za medalju, što je najveći uspeh Srbije u poslednjih 16 godina. Poslednji put, naši juniori su igrali u polufinalu EP 2006. godine pod zastavom Srbije i Crne Gore. Tada su bili četvrti u Evropi, a ova generacija se već upisala u istoriju.

Izabrane vesti

Ima Srbija dva velika asa koji guraju ovu selekciju, Miloš Kos i Stefan Dodić. Nažalost, oni ne igraju u našoj zemlji, prvi je novi rukometaš Zagreba, nekoliko godina igrao je za Izviđač iz Ljubuškog, a Vranjanac je pod ugovor sa vicešampionom Evrope, Kjelceom, a prošlu polusezonu je proveo na pozajmici u skopskom Vardaru.

Šveđani su bili favoriti protiv Srbije (kvota na Skandinavce je bila samo 1,30, a na naše nade čak 4,40), ali već na startu četa Đorđa Teodorovića je dala do znanja da se nikog ne plaši, da puca na tron Starog kontinenta. Tri gola je postigao Kos, dva Dodić, a na golu je sjajan bio Savo Zekić, čuvar mreže Vrbasa. Povela je Srbija sa 5:0, pa sa 9:1 i 12:2, da bi u 18. minutu imala i nestvarnih +11 – 13:2. Posle vođstva od 15:4, činilo se da je sve gotovo, a onda žutih 10 minuta naše selekcije.

Napad je stao, Kos i Dodić su zaustavljeni, a probudili su se Šveđani i serijom 8:0 uspeli na odmor da odu sa samo – 3 – 12:15. U nastavku se igrali gol za gol u prvih sedam, osam minuta. Nisu naši rukometaši dali Šveđanima da se vrate u igru, stizali su Skandinavci na tri gola zaostatka. Kosu i Stefanu Dodiću priključili su se Mateja Dodić, Boško Stanisavljević i Luka Rogan. Srbija se opet odlepila na lepu prednost, u 40. minutu je imala +5 – 22:17, a u 45. minutu i + 6 – 25:19. U tim trenucima su opet ton igre davali Dodići, Stefan i Matija, kao i Miloš Kos. Nisu više Skandinavci mogli da priprete, do kraja meča fantastične nade Srbije su rutinski sačuvale prednost, za veliko slavlje i borbu za medalje na šampionatu Starog kontinenta u Portugaliji.

Juniore Srbije u sredu (18.00) očekuje meč poslednjeg kola grupne faze sa Francuskom, ali pitanje polufinala je rešeno. Trikolori nikako ne mogu do polufinala. Srbija je sigurno prva u Grupi 2 čak i ako izgubi u poslednjem kolu jer ima bolji međusobni skor i od Nemačke i od Švedske.

Plasmanom među osam najboljih selekcija Evrope, Srbije je obezbedila i učešeće na juniorskom Svetskom prvenstvu naredne godine.

JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

ŠVEDSKA – SRBIJA 27:32 (12:15)

ŠVEDSKA: Linden (18 odbrana), Sjegren 7, Palmar 5, Helmerson 3, Meler 3, Menson 2, Ljungmark 3, Ljungvist 2, Josefson 1, Hamberg, Donaldson, Kamenhed 1, Erikson, Roberts, Elovson, Savinger (jedna odbrana)

SRBIJA: Mrdović (tri odbrane), Simić 1, Mirković, Tasić, Kos 6, Podunavac, Čabrilo, Stamenković, M. Dodić 6, S. Dodić 6, Predović 3, Barbatesković, Rogan 4, Stanisavljević 3, Šmigić 3, Zekić (13 odbrana)

JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA – 1. KOLO

Utorak

GRUPA 1

Španija – Mađarska 32:30 (19:13)

Portugalija – Danska 26:20 (17:10)

GRUPA 2

Francuska – Nemačka 27:32 (13:12)

Švedska - Srbija 27:32 (12:15)

 



tagovi

muška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeEHFrssrukometni savez srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara