Stefan Dodić već ima utakmice u najboljoj selekciji Srbije (©Starsport)
Stefan Dodić već ima utakmice u najboljoj selekciji Srbije (©Starsport)

Srpski klinci – zalog za budućnost: Zapamtite Stefana Dodića i Miloša Kosa

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.07.22. | 12:12

Juniorska rukometna reprezentacija Srbije blista na Evropskom prvenstvu, sjajno vođena s klupe od strane Đorđa Teodorovića, a na terenu se ističu dvojica fantastičnih bekova, budućih asova najbolje selekcije

Dugo je srpski rukomet čekao svetlo na kraju tunela. Decenija tumaranja u mraku, uz poneki blesak, malo je za nekada trofejni sport. Bio je na aparatima, priključen na veštačko disanje. Najbolje selekcije tek treba da zablistaju. Pod vođstvom Španca Tonija Đerone i Slovenca Uroša Bregara, Srbija napreduje i narednih godina očekujemo proboj u evropski i svetski vrh. Mediteranske selekcije su osvojile bronzane medalje u Alžiru ovog meseca, a zablistali su i juniori Srbje, prave čuda u Portugaliji.

Orlići su kolo pre kraja grupne faze u polufinalu Evropskog prvenstva. To je najveći uspeh mlađih selekcija od samostalnosti Srbije 2006. Te godine, još uvek zajednička država, Srbija i Crna Gora, bila je četvrta na EP.

Izabrane vesti

Još se prepričava generacija Petra Nenadića i Žarka Šešuma (1986. godište) koje je u kadetskim i juniorskom danima pokoravala Evropu i planetu. Loš rad u srpskim klubovima prethodnih godina uticali su da nas nigde nije bilo na velikim takmičenjima u mlađim uzrastima do ovog šampionata Starog kontinenta u Portugaliji.

18.00: (1,95) Srbija (8,00) Francuska (2,15)

Đorđe Teodorović je napravio prošle sezone iznenađenje s kragujevačkim Radničkim koga je doveo na treće mesto u Superligi i izlazak u Evropu. Vođe ove generacije su dvojica vanserijskih bekova, budući reprezentativci najbolje selekcije Srbije, Stefan Dodić i Miloš Kos. Nažalost, njih dvojica ne igraju u našim klubovima. Vranjanac je pod ugovorom sa evropskim vicešampionom, poljskim Kjelceom, dok je prošlu polusezonu proveo u skopskom Vardaru. Momak iz Kozarske Dubice posle sjajnih igara u dresu Izviđača iz Ljubuškog prešao je ovog leta u Zagreb i igraće u Ligi šampiona naredne sezone. Obojica su lideri, vođe, ne libe se da uzmu stvar u svoje ruke kada se lomi.

O Stefanu Dodiću su se godinama pričale bajke. Mladi Vranjanac je karijeru gradio u Makedoniji, u redovima Metalurga i Ohrida. Prošle godine, kada je Srbija senzacinalno pobedila Francusku u Zrenjaninu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, bio je u sastavu Tonija Đerone i imao solidnu minutažu. Uspeo je i da zatrese mrežu Trikolora. Uz Lazar Kukića, vođu Orlova i Đorđa Đekića, mogao bi koliko već na Svetskom prvenstvu u Katovicama da pojača konkurenciju na poziciji organizatora igre.

Imao je problema s klubovima prethodnih godina, u Vardaru je poslednjih šest meseci dobio šansu. “Zelen” je još da nosi dres mašinerije Talanta Dujšebajeva, pa će verovatno i naredne sezone da ostane u redovima skopskog tima. Pleni zrelošću, ima samo 19 godina, ali mnogo utakmica u nogama.

O drugom vanserijskom igraču naše juniorske selekcije – Milošu Kosu se manje zna. Levi bek Kozarske Dubice ovog leta je debitovao u dresu Orlića na velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu u Portugaliji. Uspeli su u Rukometnog savezu Srbije da ga “ukradu” pre nekoliko godina, prihvatio je da nosi dres naše zemlje, iako je po rođenju mogao da brani boje Bosne i Hercegovine.

Prošle godine je osvojio titulu u Bosni i Hercegovini u dresu Izviđača iz Ljubuškog. Bio je ovog leta na meti brojnih klubova, ali je najbrži i najkonkretniji bio Zagreb. Nosiće dres hrvatskog velikana narednih godina. Dok je Dodić tehnički potkovaniji, lucidniji, raznovrsniji, Kos je prava gol-mašina, klasičan šuter koji se ne libi da šutira sa 10+ metara.

U intervjuu za Glas Srpske ovog godine rekao je da ima veliku želju da u budućnosti obuče dres najbolje selekcije Orlova.

Vreme radi za bombardera iz Dubice. Na toj poziciji u najboljoj selekciji neprikosnoven je Petar Đorđić, as Benfike, a od prošle godne u redovima Orlova je i Uroš Borzaš, koji je igrao za mlađe selekcije Mađarske, ali je momak iz Ade odlučio da u nastavku karijere brani boje Srbije. On će naredne sezone braniti boje norveškog Elveruma u Ligi šampiona. Kos se nemeće i nema sumnje da je na oku Tonija Đerone, koji je za kratko vreme, za samo dve godine, uspeo da postavi sistem koji polako daje rezultate.

Miloš Kos (©rss.org.rs)Miloš Kos (©rss.org.rs)

Stefan Dodić i Miloš Kos su vođe ove generacije, ali ima Teodorović, kako kaže, zlatnu decu.

Mi imamo zlatnu decu, mi imamo rukomet koji je vrhunski. Treba im samo uliti samopouzdanje, oranizovati ih dobro, pripremiti i za naš rukomet nikad nema zima. Koristim priliku još jednom da se zahvalim svima koji su nam pružali podršku. Ovo je neverovatan rezultat. Pre odlaska na prvenstvo zaista se niko nije nadao da ćemo doći do polufinala. Ostvaren je taj prvi cilj, sada ćemo probati da gazimo do samog kraja”, bile su reči selektora Teodorovića posle velike pobede protiv Šveđana u utorak uveče.

18.00: (4,00) Danska (8,50) Španija (1,35)

Golman Savo Zekić, čuvar mreže Vrbasa, brijirao je u prvom poluvremenu meča protiv Švedske u utorak, kada je izboreno polufinale Evropskog prvenstva. Mateja Dodić na desnom krilu blista na ovom šampionatu. S druge strane je levo krilo Studentskog grada Dušan Šmigić. Luka Rogan iz Vojvodine prošle sezone je dobijao dobru minutažu kod Borisa Rojevića u redovima srpskog šampiona, dok mu je pomoć na crti Branko Predović iz slovenačkog Gorenja. Na desnom beku je Boško Stanisavljević iz Rudara iz Kostolca...

Za mnoge ove momke će se tek čuti. Oni su zalog za budućnost i vesnici boljih dana za srpski rukomet.

Orlići danas (18.00) igraju protiv Francuske meč poslednjeg kola grupne faze. Srbija je sigurno prva u Grupi 2 i ne može na domaćina, Portugalija koji je najbolja u Grupi 1. Rival Orlićima u polufinalu u petak biće pobednik meča Danska – Španija (18.00).

JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA, 2. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1

18.00: (4,00) Danska (8,50) Španija (1,35)

20.30: (2,70) Mađarska (8,00) Portugalija (1,65)

GRUPA 2

18.00: (1,95) Srbija (8,00) Francuska (2,15)

20.30: (1,70) Nemačka (8,00) Švedska (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

rssrukometni savez srbijeStefan Dodićmuška juniorska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara