Dika Mem i Mikel Hansen (©Reuters)
Dika Mem i Mikel Hansen (©Reuters)

Sve najbolje na jednom mestu: Ako iko može da stane na put Danskoj, onda su to Galski petlovi

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.01.23. | 10:08

Stokholm će večeras (21.00) da bude u epicentru rukometa, igra se finale Svetskog prvenstva, duel dve najdominantnije selekcije u ovom milenijumu. Mikel Hansen, Niklas Landin Jakobsen, Matijas Gidsel, Simon Pitlik na jednoj, a Nikola Karabatić, Dika Mem, Nedim Remili, Ludovik Fabregas na drugoj strani

Rukometni spektakl večeras (21.00, RTS, Arena Sport Premijum 2) u Stokholmu na Tele 2 Areni, stadionu koji je prekomponovan u dvoranu, u kojoj će 22.000 srećnika da budu deo istorije. Mnogi ovaj duel najavljuju kao meč decenije, u najavi kao jedan od najvećih u modernoj istoriji rukometa. Dve supersile, najbolje selekcije u ovom milenijumu, Danska i Francuska, igraće za krunu.

Skandinavci su dvostruki uzastopni šampioni sveta, napadaju het-trik, što nikom nije pošlo od ruke. Imaće četa Nikolaja Jakobsena naspram sebe jednu od retkih selekcija koje mogu da im odgovore snagom, brzinom, lucidnošću. U pitanju je Francuska, reprezentacija koja je poslednjih šest finala rešila u svoju korist, kojoj će ovo da bude osma borba za trofej najbolje svetske selekcije (samo jedan poraz, i to davne 1993. godine).

Izabrane vesti

Dominirala su ova dva tima u prethodnih nešto više od dve nedelje. Galski petlovi ostvarili su svih osam pobeda, dok su Danci bez poraza, imaju remi sa Hrvatskom u grupnoj fazi.

Kladionice kažu da su Mikel Hansen i drugovi favoriti (kvota u Mozzartu na dvojku je 1,55, dok je na Francuze 2,95), ali ako je iko sposoban da stane na put strašnoj skandinavskoj mašini koja melje, onda je to tim Gijoma Žila.

21.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

Čast pojedincima u Švedskoj, Španiji i Norveškoj pre svega – Jimu Gotfridsonu, Gonzalu Perezu de Vargasu, Aleks Dujšebajevu i Sanderu Sagosenu, ali sve ono najbolje što rukomet ima skocentrisano je i u ove dve selekcije. Puca od zvezda u svim linijama tima.

Na golu Danaca stoji Niklas Landin Jakobsen, čovek za velika dela, velike utakmice. Briljirao je protiv Španije u polufinalu. Mikel Hansen je duša tima. Ne uzima toliko šuteva kao ranije, igra više za tim, sada je srednji bek, dok su uloge bombardera preuzeli nove zvezde svetskog rukometa, Matijas Gidsel i Simon Pitlik. Jedan Rasmus Lauge, zvezda Vesprema, ulazi tek po koji minut da zameni ovu trojicu udarnih bekova Nikolaja Jakobsena. Od ovog kvarteta se najviše očekuje, a odličan na ovom šampionatu je pivotmen Magnus Saugstrup, koji koriste sjajne asistencije, pre svega Hansena, nekadašnjeg asa Pari Sen Žermena, od ove sezone uzdanice Olborga.

Na drugoj strani, duga klupa je prednost Francuza. Nikola Krabatić nije igrao u polufinalu protiv Švedske, kada je utišano više od 20.000 domaćih navijača. Veteran ima povredu stopala, biće u timu i u borbi za trofej, ali ne treba očekivati mnogo minuta za rukometnog G.O.A.T. koji danas juri peto svetsko zlato. Najtrofejniji rukometaš u istoji ovog sporta pokušaće da sustigne zemljaka Tijerija Omejea koji je sakupio pet svetskih titula.

Dika Mem se probudio pre dva dana protiv domaćina. Pre toga ga je mučila povreda, ali sada bi trebalo da bude perjanica Galskih petlova. Na bekovskim pozicijama su tu i Nedim Remil i Eloim Prandi, dok je velika snaga Trikolora najbolji tandem pivotmena na svetu, Ludovik Fabregas iz Barselona i Nikola Turna iz Kjelcea. Protiv Švedađan su njih dvojica potigli 10 golova i biće velika pretnja po odbranu Skandinavaca.

Granitna defanziva Galskih petlova na čelu sa Lukom Karabatićem biće na iskušenju kako da zaustavi bekove šampiona, brzu igru tima Nikojala Jakobsena koja ima ulogu favorita. Prošle godine su ove selekcije igrale za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, kada su Skandinavci slavili sa 35:32 posle produžetka.

OVDE pogledajte ponudu Mozzarta za 16 igrača.

Francuska je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju pre godinu i po bila bolja od Danske u tvrdom meču - 25:23. Ako se igra na mali broj golova, veću šansu imaju Galski petlovi.

Iako Mikel Hansen ima veću ulogu u Danskoj nego Nikola Karabatić u Francuskoj, ovaj duel gledaće se i kroz duel ove dvojice velikana. Nekadašnji saigači iz Pari Sen Žermena nisu uspeli sa Svecima da stignu do trofeja Lige šampiona. Danac nema nijedan najveći trofej u klupskom rukometu, dok je rođeni Nišlija bio najbolji sa tri različita kluba, Monpeljeom, Kilom i Barselonom.

Karabatić se bori za 11. zlatnu medalje na velikim takmičenjima. Sve je počelo 2006. godine sa evropskim zlatom. Tri puta je bio evropski šampion, četiri puta svetski i u tri navrata olimpijski. Mikel Hansen igra za peto zlata sa Danskom. Osvojio je prvo u Beogradu 2012. godine, i to evropsko posle pobede nad Srbijom (zanimljivo na današnji dan pre 11 godina). U Riju 2016. okitio se olimpijskim zlatom, a u Stokholmu će se boriti za treće svetsko posle najsjajnijih odličja u Herningu 2019. i Kairu 2021.

18.00: (2,05) Švedska (8,00) Španija (2,05)

Švedska će tri sata ranije (18.00) uz podršku navijača u Stokholmu pokušati protiv Španije da stigne do utešne bronze. Domaćin je silno oslabljen neigranjem prve zvezde, MVP EP 2022. godine, Jima Gotfrodsona koji je polomio prst. Videlo se u polufinalu protiv Francuza koliko je to veliki hendikep. Feliks Klar ne može da zameni asa Flenzburga. Prošle godine u finalu EP, Šveđani su dobili Furiju golom desnog krila Niklasa Ekberga iz sedmerca u poslednjoj sekundi.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (STOKHOLM)

Nedelja

FINALE

21.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

ZA 3. MESTO

18.00: (2,05) Švedska (8,00) Španija (2,05)

ZA 5. MESTO

13.00: (2,85) Nemačka (8,00) Norveška (1,60)

ZA 7. MESTO

15.30: (1,22) Egipat (11,0) Mađarska (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija DanskeSvetsko prvenstvo u rukometuMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara