Aleks Gomez Abeljo i Jim Gotfridson (©AFP, ©Reuters)
Aleks Gomez Abeljo i Jim Gotfridson (©AFP, ©Reuters)

Tradicija kaže – Furija, Španci za het-trik, Šveđani za tron posle dve decenije

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.01.22. | 10:53

Branilac titule u četvrtom uzastopnom finalu Evropskog prvenstva želi do treće titule u nizu, Skandinavci poslednji put bili šampioni davne 2002. U borbi za treće mesto repriza finala Olimpijskih igara iz Tokija, Danska - Francuska

Nekako se i Evropsko prvensvo za rukometaše dokotrljalo do raspleta, do dana odluke i odgovora na pitanje ko će do trona i bronze. Šampionat Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj bio je u senci korona pakla za većinu selekcija, ali smo gledali superzanimljive utakmice, velike preokrete. Rukometni poredak se ne menja u Evropi, ali i svetu već nekoliko godina. Iste supersile i dalje osvajaju medalja, samo je različiti raspored odličja. Danska dominira na Svetskim prvenstvima, na Starom kontinentu suvereni vladar je Španija.

Crvena furija je bila autsajder u polufinalu protiv silne Danske sa Mikelom Hansenom, ali je četa Đordija Ribere zahvaljujući maestralnim igračima Barselone, desnom krilu Aleksu Gomezu Abelju i golmanu Gonzalu Perezu de Vargasu oborila na kolena dvostrukog uzastopnog prvaka planete.

Izabrane vesti

Rival Španiji u borbi za tron je Švedska koja je, iako oslabljena, pobedila u triler završnici Francusku sa 34:33. Junak meča bio je golman Andreas Palička i fenomenalni srednji bek Jim Godfridson. Skandinavci čekaju na krunu pune dve decenije, još od 2002. godine.

18.00: (1,95) Španija (8,00) Švedska (2,15)

Španije igra četvrto uzastopno finale Evropskog prvenstva. Pre šest godina, kada je dirigentsku palicu imao legendarni Manolo Kadenas, Furija je izgubila od Nemačke. Došlo je do smene na kormilu. Stigao je Đordi Ribera i dva puta pokorio Stari kontinent - 2018. i 2020. godine.

Ko je favorit u današnjem (18.00) finalu? Kvote Mozzarta govora da su šanse gotovo identične – na Španiju 1,95, a na Švedsku 2,15. Nadamo se da korona virus neće da odredi šampiona je postoji rizici da selektori nekoliko sati pre finala ostanu bez nekih od nosilaca igre zbog pozitivnog nalaza.

Španci su pred meč polufinala ostali bez Ferana Sole i Sergeja Hernandeza, dok su Šveđani igrali bez najboljeg tandema krila u Evropi, Niklasa Ekberga i Hampusa Vanea. Nije mogao da igra ni srednji bek Klar, kao i levoruki Lukas Sandel, koji je delio minutažu sa Lagergrenom na poziciji desnog beka. Prva trojica bi mogla da budu dosptupna u finalu, dok je Sandel otpisan jer je imao pozitivan nalaz pre tri dana.

Španci nemaju vrhunske bekova, u tom segmentu su Šveđani u prednosti jer ih predvodi maestralni organizatora igre Jim Gotfridson. Igrač Flenzburga daje golove, razigrava saigrače. U polufinalu protiv Francuske je odigrao meč karijere. Furija je stigla oslabljena na Evropsko prvenstvo. Nema najboljeg beka, zvezde poljskog Vice Kjelcea Aleksa Dujšebajeva.

Ribera se oslanja na veterane Horhea Makeda, Đoana Kaneljasa i Danijela Sarmijenta. Sva trojica su odavno zagazila u četvrtu deceniju života, ali su pokazali da nisu za penziju. Pogotovo je protiv Danaca odličan bio Kaneljas, rukometaš švajcarskog Kadetena iz Šafhauzena. Snaga Španije je granitna odbrana na čelu sa golmanima Vargasom i Rodirigom Koralesom i brzonoga krila, a ističe se na ovom EP Aleks Gomez Abeljo. As Barselone je postigao 11 golova Dancima u polufinalu.

Oba tima vole da igraju u tranziciji, brzi centar sa igračem više u polju. Čini se da bi to prednost u finalu mogla da bude na strani Španije. U pozicionim napadima, Šveđani su opasniji sa Gotfridsonom i Lagargrenom.

Ove dve reprezentacije su igrale finale EP u Hrvatskoj 2018. godine. Tada je i počela dominacija Furije. Đordi Ribera je stigao do prve krune šampiona Starog kontinenta. Lako je pala Švedska u borbi za pehar sa 29:23. Pitanje pobednika se nijednom nije postavljalo.

Tradicija je apsolutno na strani Španije koja ima 10 vezanih pobeda protiv Švedske. Skandinavci su poslednji put dobili Furiju u prijateljskom meču pre osam godina. Španije je slavila protiv selekcije Tri krune i u četvrtinalu Olimpijskih igara prošle godine u Tokiju. Bilo je 34:33. I pre dve nedelje u grupnoj fazi, Španija je lako preslišala Švedsku sa 32:28. Treba očekvati veliki broj golova (kvota u Mozzartu da će biti više od 54,5 pogodaka je 1,80), a malu prednost dajemo braniocu evropske krune.

Očekvalo se da će poslednjeg dana EP snage da odmere Danska i Francuska, finalisti Olimpijskih igra prošle godine. Igraće, ali pretposlednji meč na šampionatu (15.30) za utešnu bronzu.

Mikel Hansen (©Reuters)Mikel Hansen (©Reuters)

Izabranici selektora Nikolaja Jakobsena su bili veliki favoriti za zlato, ali su poklekli od Španije u polufinalu pre dva dana. Galski petlovi su ih već dobili na istom mestu, u Budimpešti, u poslednjem meču grupne faze sa 30:29. Tada je Danska odmarala glavne zvezde Hansena i Gidsela, vodila do 10 minuta pre kraja, ali je onda pomalo sumnjivo stala i rasplakala Islanđane i Francusku ugurala u polufinale. Četa Gijoma Žila je veliki dužnik Skandinavcima, jer su ih dobili i u finalu Olimpijskih igara u Tokiju prošlog leta.

15.30: (1,45) Danska (8,50) Francuska (3,40)

Za dve supersile, veliko takmičenje bez medalje je neuspeh, pa bismo mogli da gledamo meč dostojan finala. Danci su kvalitetniji, ali podmlađeni Trikolori su uvek opasni. U polufinalu je iskočio u prvi plan Ajmerik Min koj je bio nerešiva enigma za Šveđane. Tu su naravno Nikola Karabatić i Dika Mem, najveće zvezde olimpijskog šampiona. Kentin Mae je preskočio poslednje utakmice zbog korone, ali bi iskusni srednji bek Vesprema mogao da se vrati u tim.

Islanđanin Omar Ingi Magnuson je najbolji strelac EP sa 59 golova. Jedino Mikel Hansen, danski bombarder, ima šansu da ga prestigne, ali trenutno zaostaje čak 11 pogodaka. Ako najboljeg šutera svih vremena krene, nije nemoguća misija za asa Pari Sen Žermena, a od naredne sezone uzdanice Olborga.

-------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

-------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

18.00: (1,95) Španija (8,00) Švedska (2,15)

ZA 3. MESTO

15.30: (1,45) Danska (8,50) Francuska (3,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuep u rukometuEHFRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara