Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)
Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)

Trka za Đeroninog naslednika: Ništa od Anđelkovića - Rojević i Matić ostali u igri

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.01.24. | 08:10

Dvojica stručnjaka koji rade u Srbiji ovih dana bi mogli da počnu razgovore sa čelnicima RSS-a, saznaje Mozzart Sport

Ko će na užarenu klupu Srbije posle rastanka sa španskim stručnjakom Tonijem Đeronom? Trenutno je zatišje pred buru, ali mora brzo da se reaguje. Već u martu bi novi selektor trebalo da okupi selekciju u EHF nedelji, poljuljanu posle fijaska na Evropskom prvenstvu i tek 19. mesta u Minhenu.

Kako saznaje Mozzart Sport, narednih dana trebalo bi da usledi razgovori sa kandidatima za kormilara Orlova, a u igri su ostala dvojica koja rade u Superligi Srbije, trofejni stručnjak Vojvodine Boris Rojević i trener Metaloplastike Vladan Matić.

Izabrane vesti

Moj stav, više bih volela da je to neko ko je tu. Kada je Toni dolazio bio je pravi trenutak za stranca. Mnoge smo potrošili bez potrebe, smenjivali ih brzo, bio je trenutak za inostranog stručnjaka. Sada mislim da nam treba drugačiji karakter, drugačije shvatanje sporta. Mi smo narod koji je žustar, krv vri u nama, da se nekada nešto i desi, prodrma, motiviše. To je potrebno našim igračima. Više sam za domaćeg stručnjaka. Sad je i pitanje da li neki naš trener koji radi u inostranstvu sme da preuzme reprezentaciju, da li ga klub pušta? Treba dobro da se analizira sve, imaćemo razgovore sa kandidatima uskoro. Moraćemo brzo da radimo. Kad je to, ne znam, ali imamo svest da to moramo brzo da uradimo“, rekla je Milena Delić, predsednica Rukometnog saveza Srbije, u intervjuu za Mozzart Sport prošle nedelje.

Odmah posle učešća Srbije na šampionatu Starog kontinenta kuloarima se prenela vest da je Danijel Anđelković viđen kao novi selektor, ali kako saznajemo od toga nema ništa. Redovna poseta pripremama reprezentacije u Staroj Pazovi je bila netačno intepretirana u rukometnoj javnosti, pa nekadašnji reprezentativac nije kandidat i ostaje veran Tuluzu s kojim ima ugovor do juna 2025. godine. Ove sezone se bori da ostane na četvrtom mestu u prvenstvu Francuske i izbori Ligu Evrope naredne sezone.

Od trenera koji rade u inostranstvu, Momir Ilić nije takođe kandidat. Aranđelovčanin vodi najbogatiji klub na svetu Vesprem koji ove sezone napada titulu u Ligi šampiona i nema ni promil šanse da ga mađarski velikan pusti.

Ostala su dvojica stručnjaka koji rade u Srbiji. Boris Rojević ima impresivnu karijeru iza sebe. Za nešto više od pet godina na klupi Novosađana ima čak 16 trofeja, pet titula prvaka Srbije i prošle sezone je Lalama doneo najveći uspeh u istoriji, trofej EHF kupa. Ove sezone je Vojvodinu doveo do Top 16 Lige Evrope, a narednog meseca i početkom marta Lale čekaju dvomeči sa slavnim Flensburgom i švajcarskim šampionom Kadeten Šafhauzenom i pokušaj da se izbori nokaut runda drugorangiranog EHF takmičenja.

Matić se vratio u srpski rukomet leta 2022. godine. Posle tri decenije je opet stigao u rodni Šabac i preuzeo dvostrukog šampiona Evrope Metaloplastiku. Prošle sezone je bio treći u Srbiji, a ovom šampionatu Super rukometne lige je na drugoj poziciji posle prvog dela sezone (14 kola) iza neprikosnovene Vojvodine. Iskusni stručnjak je pre više od decenije bio na kormilu Srbije, ali nije se proslavio posle mandata sugrađanina Veselina Vukovića.

On je predvodio Srbiju na Evropskom prvenstvu u Danskoj 2014. godine, kada su u konkurenciji Francuske, Poljske i Rusije, Orlovi bili poslednji i nisu se plasirali u drugu rundu. Posle kraha u baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine u dvomeču sa Češkom podneo je ostavku u junu 2014. Bio je u dva navrata pomoćnik selektora Mađarske, a pre Metaloplastike vodio je PIK Seged, Celje i Tatabanju.

Ostaje i pitanje da li RSS želi profesionalca ili ne. Rezultati poslednjih godina idu u prilog Rojeviću, ali... Vrbašanin je početkom godine produžio ugovor sa srpskim šampionom do 2026. godine (stari isticao godinu dana ranije) i nema nameru da napusti ambiciozni projekat na Slanoj bari. Kako saznajemo, Vojvodina ne bi imala ništa protiv da Rojević bude i trener Lala i selektor Srbije, pa ne postoji znak pitanja da li ga klub pušta.

Matić nema klupski ugovor za narednu sezonu. Proteklog leta je produžio ugovor sa Metaloplastikom do juna ove godine. Kako saznaje Mozzart Sport, Šapčanin ima ponudu mađarskog Čurga, tima za koji je početkom godine potpisao desni bek Metaloplastike Vojislav Brajović (ostaje u sadašnjem klubu do juna), a u ekipi su još trojica Srba, Mitar Markez, Aleksa Tufegdžić i Mladen Krsmančić. Ako bi uslov bio profesionalni status, onda je Matić u prednosti u odnosu na Rojevića.

Odluka je na RSS-a, odnosno na predsednici Mileni Delić. Novi selektor bi trebalo da dobije mandat na četiri godine, do sledećeg olimpijskog ciklusa 2028. Toni Đerona je bio tri i po godine na kormilu naše reprezentacije i po tome je najudugovečniji selektor Orlova od samostalnosti. Špancu je ugovor sa RSS-om isticao u junu, ali je dogovoren prekid saradnje posle kraha u Minhenu.

Već u maju Srbiju čeka sigurno paklen baraž za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj 2025. Pošto smo u drugom šeširu, zbog poslednjeg meča u grupnoj fazi, potencijalni rivali su: Španija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Češka, Portugalija, Austrija, Island, Holandija, a mogući protivnici su i Mađarska i Slovenija.



tagovi

rssVladan MatićBoris Rojevićrukometni savez srbijeRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara