Trio fantastiko - Nikola Karabatić, Sander Sagosen i Mikel Hansen
Trio fantastiko - Nikola Karabatić, Sander Sagosen i Mikel Hansen

Vreme je za rukomet: Danska nikad veći favorit, Orlovi u problemu, Francuzi oslabljeni, ali jaki

Vreme čitanja: 19min | čet. 13.01.22. | 08:05

Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj: U narednih 17 dana najboljih 24 selekcija igraće za krunu vladara Starog kontinenta. Furija brani tron od pre dve godine. Šampionat u senci velikih problema s virusom korona. Dvostruki uzastopni prvak sveta sa Mikelom Hansenom na papiru ubedljivo najjači

Prvi mesec u godini tradicionalno je u znaku rukometa. Od 13. do 30. januara Mađarska (Budimpešta, Debrecin i Segedin) i Slovačka (Bratislava i Košice) biće domaćini 15. Evropskog prvenstva za rukometaše. Korona virus poremetio je većinu od 24 selekcija učesnica kontinentalnog šampionata. Najgora situacija je, nažalost, u redovima Srbije. Pucali su Orlovi od samopouzdanja na početku priprema, očekivala su se velike dela od izabranika španskog stručnjaka Tonija Đerone, napad bar na Top 12 fazu, ali dvocifreni broj zaraženih srušio je ambicije da se konačno napravi nešto veliko.

Slovačka je odlučila da zbog korona virusa smanji kapacitet dvorana u Bratislavi i Košicama na samo 25 odsto, dok Mađarska, zasad, to nije učinila, pa treba očekivati pune dvorane, posebno u Segedinu gde se u subotu sastaju Srbija i Hrvatska. Mađari godinama mnogo ulažu u infrastrukturu. Završnica prvenstva, polufinala, finale i meč za treće mesto igaće se u novoizgrađenoj dvorani u Budimpešti - MBM domu, kapaciteta 20.022 mesta. U Segedinu, Seged arena prima 8.143 gledalaca, u Debrecinu Finik arena 6.500, dok dvorane u Bratislavi Ondrej Nepela arena i u Košicama Stil arena primaju 10.000, odnosno 7.900, ali će biti samo četvrtina kapaciteta.

Izabrane vesti

Španija je dvostruki uzastopni šampion Evrope i selekcija s najviše medalja na prvenstvima Starog kontinenta, dok je Švedska sa četiri zlata najtrofejnija. Srbija ima srebro iz Beograda 2012. godine, a naša zemlje ima još bronzu iz Španije 1996. godine.

Predstojeće Evropsko prvenstvo biće jubilarno 10. za Nikolu Karabatića, verovatno najboljeg rukometaša svih vremena. Rekorder je Islanđanin Valur Sigurdson sa 11 učešća na EP. Karabatić ima najviše mečeva na šampionatu Starog kontineta – 63. Norvežanin Sander Sagosen je na prošlom prvenstvu 2020. godine postigao 65 golova, najviše na jednom turniru.

Po dve reprezentacije iz svih šest grupa izboriće plasman u Top 12 u Budimpešti i Bratislavi. U drugoj rundi formiraće se dve grupe sa po šest selekcija, a svaka reprezentacija odigraće još po četiri utakmice. Bodovi se prenose u drugu fazu (maksimum dva), a onda će po dve najbolje selekcije da izbore plasman u polufinale.

18.00: (1,55) Srbija (8,50) Ukrajina (2,95)

Pravdu će da deli i sudijski par iz Srbije Nenad Nikolić i Dušan Stojković.

GRUPA A (DEBRECIN) - DANSKA, SLOVENIJA, MAKEDONIJA I CRNA GORA

DANSKA – Hansen i drugovi kreću po novo zlato, Lauge opet u stroju

Rasmus Lauge (©Reuters)Rasmus Lauge (©Reuters)

Bez sumnje, prvi favorit za zlato je Danska. Osim povređenih Lasea Melera, igrača Flenzburga i rukometaša Gudmea Andersa Zakarijasena, selektor Nikolaj Jakobsen može da računa na najjače snage. Nije bilo mnogo pozitivnih slučajeva na virus korona u selekciji dvostrukog uzastopnog šampiona sveta i olimpijskog vicešampiona iz Tokija. Tu je najbolji šuter svih vremena Mikel Hansen, od leta novi rukometaš Olborga. Na golu je Niklas Landin Jakobsen, na desnom beku je Matijas Gidsel, a posle teške povrede u selekciju se vratio as Vesprema, srednji bek Rasmus Lauge. Snagu Danaca osetili su komšije Norvežani u prijateljskom meču pred startu EP. Danska je pobedila sa 35:23 uz čak 13 golova Magnusa Saugstrupa.

DANSKA JE PRVI FAVORIT ZA TITULU NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA RUKOMETAŠE SA KVOTOM 2,00. SLEDE ŠPANIJA (6,50) I FRANCUSKA (7,50). POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE GRUPA.

Danci od Beograda već deceniju čekaju na evropsko zlato. Po pravilo slabije igraju na kontinentalnim prvenstvima. Posle srebra 2014. nisu osvojili medalju, pa je ovo prava prilika da objedine krune. Protivnici u Grupi A u Debrecinu su tri nekadašnje republike bivše Jugoslavije. Samo je Slovenija kadra da pruži jak otpor Skandinavcima, dok su Makedonija i Crna Gora, ipak, druga kategorija i teško će da se umešaju u borbu za prva dva mesta.

SLOVENIJA – Vranješ precrtao Deana Bombača, aduti Skube, Janc, Mačkovšek, Blagotinšek...

Ljubomir Vranješ (©Reuters)Ljubomir Vranješ (©Reuters)

Švedski stručnjak srpskog porekla Ljubomir Vranješ već nekoliko godina je na klupi Slovenije. Pre dve godine je osvojeno četvrto mesto. Selekcija je u malom padu, na Svetskom prvenstvu prošle godine u Egiptu nije bila konkurentna za vrh. Plasman u drugu rundu ne bi trebalo da bude problem. Vranješ je iznenadio kada je precrtao jednog od najboljih igrača na prethodnim velikim takmičenjima, srednjeg beka Pik Segeda Deana Bombača. Imaće nekadašnji trener šampiona Evrope Flenzburga jak sastav u kojima su nosioci igre rukometaši velikih klubova - Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Staš Skube, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč...

18.00: (1,05) Slovenija (18,0) Makedonija (13,0)

Najveći uspeh Slovenije je srebro na Evropskom prvenstvu 2004. godine i bronza na Svetskom prvenstvu pre četiri godine u Francuskoj.

MAKEDONIJA – Sve oči uprte u svemogućeg Kirila Lazarova, Mitrevski otpao u poslednji čas

Od Makedonije se uvek očekuje borba do poslednjeg atoma snage. Prethodnih godina, Kiril Lazarov i drugovi su daleko od svetskog vrha. Legendarni as biće na ovom EP i igrač i selektor. Biće to prvi put u istoriji Evropskog prvenstva da neko bude i dvostrukoj ulozi. Lazarov se na kraju sezone oprašta od aktivnog igranja, pa će mu ovo biti „poslednji ples“ na terenu u crveno-žutom dresu. Prvi put će sedeti na klupi selekcije na velikim takmičenjima. Naše južne komšije biće oslabljene neigranjem povređenog levog krila Vesprema Dejana Manaskova. On je pre nekoliko meseca doživeo tešku povredu ligamenta kolena.

Makedonci će na startu šampionata da bude bez prvog golmana Nikole Mitrevskog koji brani fantastično za Porto. Osim njega zaraženi koronom su Mihajlo Mladenović, Goce Ojleski i Marko Kizić. Selektor Lazarov je bio prinuđen da u poslednji čas pozove dva nova čuvara mreže, Gradimira Čanveskog i Blagojčeta Trajkovskog, koji su se pridružili Martinu Tomovskom. Bez Mitrevskog i Manaskova, šanse naših južnih komšija da priprete Dancima i pre svega Slovencima su svedene na minimum.

CRNA GORA – Korona poremetila Sokolove, šanse za drugu rundu se mere promilima

Kao i Srbiju, korona je poremetila i Crnu Goru koja je oslabljena doputovala u Debrecin. Srednji bek Miloš Božović, pivotmen Nebojša Simović i golman Mile Mijušković nisu sa timom u Mađarskoj na Evropskom prvenstvo za rukometaše. Zatažen je i selektor Zoran Roganović. Na poslednjem testu je pozitivan bio i Stefan Čavor, pa je ostao u Podgorici.

20.30: (1,85) Danska (hendikep -11,5) Crna Gora (1,85)

Vladan Lipovina, rukometaš nemačkog Balingena, van selekcije Crne Gore je zbog nesporazuma s kormilarom Roganovićem. Aleksandar Bakić je povređen, nije bio u konkurenciji za ovo prvenstvo. I da su u najjačem sastavu, teško bi moglo da se očekuju veliki dometi od Sokolova. Makedonija je pobediva, dok su Danska i Slovenija veliki favoriti u Grupi A.

GRUPA B (BUDIMPEŠTA) – MAĐARSKA, PORTUGALIJA, ISLAND, HOLANDIJA

MAĐARSKA – Domaćin uvek u krugu favorita, Lekai i Banhidi uzdanice

Mate Lekai (©Reuters)Mate Lekai (©Reuters)

Mađari poslednjih godina ulažu veliki novac u rukomet. Vesprem je jedan od najbogatijih klubova na svetu, Đer najtrofejniji ženski klub u ovom milenijumu. Ipak, nacionalne selekcije ne postižu dobre rezultate. Medalje su nemoguća misija. Od srebra na SP davne 1986. godine traje post naših severnih komšija. U Grupi B, domaćin ima ulogu favorita.

20.30: (1,07) Mađarska (16,0) Holandija (11,0)

Selektor Ištvan Guljaš ima solidan tim u kojima su glavne zvezde golman Roland Mikler, srednji bek Mate Lekai i snažni pivotmen Bence Banhidi. Imaće domaćin veliku podršku s tribina velelepne dvorane u Budimpešti koja prima više od 20.000 posetilaca. Portugalci dolaze značajno oslabljeni, Islanđani nisu odavno velesila, dok ausajder Holandije nema šta da traži u prestonici Mađarske.

PORTUGALIJA – Nema nosilaca igre Gomesa i Fradea

Portugalci su poslednjih godina prijatno iznenađenje, osveženje u svetskom rukometu. Prethodnog leta selekcija s Iberijskog poluostrva prvi put je igrala na Olimpijskim igrama, dok su najbolji klubovi Porto, Benfika i Sporting sve jači i imaju bitnu ulogu u evropskm kupovima.

Selektor Paulo Pereira ne može da računa na dvojicu najboljih igrača, Andrea Gomesa, rukometaša nemačkog Melsungena i pivotmena Barselone Luisa Fradea. Van stroja zbog povreda su i Pedro Portela (Nant), Diogo Silva (Porto) i Aleksi Boržes (Benfika). Portugalci su takođe imali dosta problema s korona vriusom, pa nisu imali pripremne utakmice pre šampionata. Drugi krug je maksimum od Portugalije.

ISLAND – Palmarson prva zvezda, ne igraju Stirmison i Trastarson

Aron Palmarson (©Reuters)Aron Palmarson (©Reuters)

Ribari su bili hit u prvoj deceniji ovog milenijuma. Bili su olimpijski vicešampioni u Pekingu 2008. godine i bronzani na Evropskom prvenstvu 2010. Tada su Islanđane predvodili Olafur Stefanson i Dagur Sigurdson. Poslednjih godina su daleko od evropskog i svetskog vrha. Na prošlom kontinentalnom šampionatu bili su 11. Prva zvezda selekcije je as Olborga Aron Palmarson. Ovaj sjajni bek je igrao za velikane Kil, Vesprem i Barselonu, a proteklog leta se pridružio ambicioznom projektu za koji će uskoro da zaigra i Danac Mikel Hansen.

Petak, 20.30: (3,40) Portugalija (8,50) Island (1,45)

Od poznatijih igrača tu su golman Bjergin Pal Gustavson, levo krilo Lemga Bjarki Mar Elison, srednji bek Melsungena Elvar Jonson i njegov saigrač, pivotmen Arnar Frejr Arnarson. Na kormilu je iskusni strateg Gumdmundur Gudmundson, nekadašnji trener Rajn Nekar Levena. Grupa B je izjednačena, ali Mađarskoj kao domaćinu dajemo blagu prednost u odnosu na Portugalce i Islanđane.

Zbog povreda neće igrati Hakon Dadi Stirmison iz Gumersbaha i Haukur Trastarson iz Vive Kjelcea.

HOLANDIJA – Lalama suđen "fenjer“ u grupi

Dok je ženska rukometna repezentacija u vrhu, bila je šampion sveta 2019. godine u Japanu, rukometaši su druga evropska liga. U ovoj grupi Lalama se crno piše, teško će da iznenade rivale u grupi – Mađarsku, Portugaliju i Island. Na kormilu tima je islandski stručnjak Erlingur Ričardson. Selekcija je skromnog kvaliteta, sa nekoliko igrača koji igraju u Nemačkoj i Francuskoj. Najpoznatiji holandski rukometaš je Luk Stelns koji brani boje bogatog Pari Sen Žermena. U Francuskoj je igrao i za Tremblej i Tuluz. Visok je samo173 centimetara, a igra na poziciji srednjeg beka. Golman Bart Ravensbargen brani boje nemačkog Nordhorna, dok je desno krilo Bobi Šagen u Lemgu. Svaki bod bi bio veliki uspeh za Lale.

GRUPA C (SEGEDIN) – FRANCUSKA, SRBIJA, HRVATSKA I UKRAJINA

FRANCUSKA – Karabatić predvodi nove, ali oslabljene Galske petlove

Dika Mem (©Reuters)Dika Mem (©Reuters)

Francuzi su trijumfalno završili cirklus zlatom na Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog leta. Od reprezentacije su se oprostili veterani na krilnim poziicijama Lik Abalo i Mišel Gigu. Korona virus pogodio je rukometnu reprezentaciju Francuske na početku priprema, krajem prošle godine. Čak osmorica su bila pozitivna, ali su se oporavili i stavili na raspolaganju selektoru Gijomu Žilu.

Za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj, mladi stručnjak od ranije nije mogao da računa na povređene bekove Barselone i Pari Sen Žermena Timotija N‘Gasana i Nedima Remilija. Pivotmen Luka Karabatić se tokom priprema povredio, pa je i on otpao, a nema i Elomija Prandija koji je zadobio ubode nožem tokom novogodišnje noći u jednom restoranu u Parizu.

20.30: (6,25) Hrvatska (12,0) Francuska (1,17)

Iako bez četvorice važnih igrača, Žil može da računa na veoma jak sastav kadar da se umeša u borbu za medalju, možda i za najsjajniju. Svetski šampion Danska i dvostruki uzastopni prvak Evrope Španija biće najveći takmaci Galskim petlovima. Faliće kvalitet i duža rotacija na bekovskim pozicijama, pre svega ne levom i srednjem beku. Ipak, imena Nikole Karabatića, Dike Mema, Melvina Ričardsona, golmana Vensana Žerara, pivotmena Ludovika Fabregasa, levog krila Iga Deska i dalje ulivaju strahopoštovanje protivnicima. U selekciji su mlađe snage Ajmerik Min, Dilan Nai, Nikola Turna...

Supersila ostaje prvi favorit u Grupi C pored oslabljenih Hrvatske i Srbije i autsajdera Ukrajine.

SRBIJA – Orlovi oslabljeni, bez mnogo zajedničkih treninga i pripremnih utakmica

Bogdan Radivojević (©MN Press)Bogdan Radivojević (©MN Press)

Koliko mogu Orlovi u Mađarskoj? Totalna smo nepoznanica, mada i druge selekcije, posebno s Balkana imaju velikih problem sa opakim virusom koji već skoro dve godine preti čovečanstvu.

Veliki hendikep je neigranje Dejana Milosavljeva, golmana nemačkog Fuhsea iz Berlina, kao i najboljeg našeg krila, kapitena Nemanje Ilića, njegovog brata Vanje, defanzivnog specijaliste Ilije Abutovića i iskusnog desnog beka Nemanje Zelenovića. U odnosu na prvobitni spisak neće biti ni naših nada na poziciji desnog beka Miloša Milića iz Nanta i Jovice Nikolića iz novosadske Vojvodine.

MOZZART NUDI KVOTU 10,0 DA ĆE SRBIJA DA BUDE PRVA U GRUPI C.

Početkom godine, definitivno je otpao i naš najbolji rukometaš Petar Nenadić. Iskusni as Vesprema je povredio mišić prošlog meseca i nije mogao da se stavi na raspolaganju španskom stručnjaku Toniju Đeroni. Snaga tima trebalo bi da bude golman Vesprema Vladimir Cupara, odlični pivotmeni, kapiten Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek, tandem Benfike na bekovskim pozicijama Lazar Kukić i Petar Đorđić, kao i odlična desna krila Bogdan Radivojević i Darko Đukić.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 150,0.

OVDE pročitajte detaljni skener rukometne reprezentacije Srbije.

HRVATSKA – Horvatova "seča" veterana, Duvnjak rovit, Martinović i Jaganjac su nova snaga Kauboja

Korona virus nije mimoišao ni Hrvate. Zaražena su bili dvojica najboljih igrača, asovi Barselone i Kila Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak. Obojica su rovita, nisu otputovala sa ostatkom ekspedicije, ali su se naknadno priključili timu i mogli bi, u zavisnosti od testova u Segedinu, da igraju već protiv Francuske u derbiju prvog kola, u četvrtak u Segedinu (20.30). Na poslednjem testu, Duvnjak, duša ove selekcije, bio je negativan na PCR testu, ali ima i povredu leđa. Pitanje u kakvo stanju će biti as Kila.

Domagoj Duvnjak (©Reuters)Domagoj Duvnjak (©Reuters)

Selektor Hrvoje Horvat podmladio je selekciju. Neočekivano se odrekao nekih važnih igrača, srednjeg beka Vive Kejlce Igora Karačića, člana idealne sedmorke na prošlog EP i levog krila Vesprema Manuela Štrleka. Nema ni golmana Monpeljea Marina Šege, povređenih desnih bekova Luke Šebetića i Luke Stepančića...

Naslednik Lina Červara se odlučio za "seču“ veterana, a to se nimalo nije dopalo hrvatskoj rukometnoj javnosti koja je ispratila Kauboja sa skepsom. Od vremešnih igrača tu je jedino Ivan Čupić. Bekovi Ivan Martinović i Halil Jaganjac su predvodnici mladog talasa. Na golu će biti Ivan Pešić koji je malo branio ove sezone posle raskida saradnje sa beloruskim Meškovom iz Bresta. Naredne sezone staće na gol francuskog Nanta. U poslednjem trenutku je otpao levi bek Marko Mamić zbog korone.

Sve u svemu, evropski vicešampion ne sme da se potceni, ali daleko je Hrvatska od starog sjaja i teško će do borbe za medalju. Nikad nije bila slabija u poslednjih nekoliko godina.

UKRAJINA – Nemac na kormilu, bez nekoliko važnih rukometaša

Mihael Bigler (©Reuters)Mihael Bigler (©Reuters)

Ukrajina, autsajder u Grupi C, dolazi oslabljena u Segedin. Na spisku selektora, Nemca Mihaela Biglera, kome će ovo biti prvo veliko takmičenje na klupi ove selekcije, nema nekoliko bitnih igrača. Van stroja je Andrej Akimenko, dok će Bigler imati na raspolaganju samo jednog desnog beka. Zbog povreda sa spiska su otpali Roman Čičikalo i Igor Berežnji, pa je kao jedina opcija na toj poziciji ostao Vladislav Doncov. Bigler je lišen usluga i Stanislava Žukova zbog povrede kolena. Neophodna je bila i zamena na golmanskoj poziciji. Umesto Šimanskog, pozvan je Anton Terekov.

Najveći broj reprezentativaca dolazi iz šampiona ove zemlje Motora iz Zaporožja, redovnog učesnika Lige šampiona. Na poslednjem EP pre dve godine Ukrajina je bila 19. Ne bi trebalo da pomrsi račune Srbiji, Hrvatskoj i Francuskoj. Poput naše selekcije, ni Ukrajinci nisu odigrali nijedan pripremni meč pod komandom Biglera, iskusnog stručnjaka koji je nekada vodio žensku selekciju Nemačke, ali i mušku reprezentaciju Poljske.

GRUPA D (BRATISLAVA) - NEMAČKA, AUSTRIJA, BELORUSIJA I POLJSKA)

NEMAČKA – Neko novi Panceri Alfreda Gislasona, Volf i Kun aduti

Andreas Volf (©Reuters)Andreas Volf (©Reuters)

Posle zlata na Evropskom prvenetvu 2016. godine usledio je pad Nemaca. Na prošlom EP su bili peti, a 2018. godine deveti. Prošle godine je došlo do smene generacija. Nema više u reprezentaciji godinama najboljeg levog krila planete Uvea Genshajmera koji je odlučio da završi reprezentativnu karijeru, kao i desnog beka Kila Štefan Vajnhold i njegovog saigrača, pivotmena Hendrika Pekelera. I golman Johanes Biter je rekao zbogom. Povređeni su Frank Semper, Pol Druks, Fin Lamke i Janik Kolbaher. Patrik Grecki i Fabijan Vide odbili su poziv selektora, Islanđanina Alfreda Gislasona, dok Juri Knor nije vakcinisan.

Petak, 18.00: (1,25) Nemačka (10,0) Belorusija (4,90)

Trofejni islandski stručnjak dobio je poverenje da vodi ovu selekciju do 2024. Ostali su neki iskusni igrači. Na golu je nezamenjiv Andreas Volf, čuvar mreže poljskog Vive Kjelcea. Od bekova najviše se očekuje od najbojeg igrača Melsungena Julijusa Kuna. Vođa odbrane biće stameni as Kila Patrik Vinček. Nemci će igrati u Bratislavi gde će biti dozvoljeno samo četvrtina od kapaciteta dvorane u prestonici Slovačke, što je 2.500 gledalaca.

I pored silnih otkaza i povreda, Nemci ostaju favoit broj 1 u Grupi D.

AUSTRIJA – Golub čuva gol, Nikola Bilik prvi snajper

Legenda slovenačkog rukometa Aleš Pajovič nalazi se na kormilu Austrijanaca. Veliki broj naturalizovanih igrača brani boje selekcije podno Alpa. Na golu je vremešni Crnogorac Golub Doknić, koji je od februara prošle godine stekao pravo da brani boje nove selecije. Tu je desni bek Janko Božović, sin nekadašnje jugoslovenske reprezentativke Stanke Božović. Prva zvezda selekcije je levi bek Kila Nikola Bilik. On je sa 46 golova bio najbolji strelac Austrije na prošlom Evropskom prvenstvu. Prošlu celu sezonu je pauzirao zbog povrede kolena.

Okosnica selekcije su i Sebastijan Frimel iz Pik Segeda, Lukas Hutek iz Lemga, Tobijas Vagner iz Tuluza i Robert Veber iz Nodrhorna. Plasman u drugi krug bio bi maksimum za Austrijance.

BELORUSIJA – "Herkules" je najveća opasnost, poslednja tri EP na 10. mestu

Uladislau Kuleš (©Reuters)Uladislau Kuleš (©Reuters)

Selekcija bivše republike SSSR je na poslednja tri Evropska prvenstva odlazila u drugi krug i na kraju zauzimala 10. mesto. Solidan uspeh za crveno-zelene koji u svojim redovima imaju nekoliko odličnih igrača. Ističe se levi bek poljskog Vive Kjelce Uladislau Kuleš. Trener nekadašnjeg šampiona Evrope Talant Dujšebjev dao mu je nadimak Herkules po neverovatnoj snazi. Od njega će mnogo toga da zavisi u četi koju s klupe predvodi iskusni stručnjak Juri Čevcov.

Većina reprezentativaca brani boje Meškova iz Bresta, standardnog učesnika Lige šampiona. Tu su Vlačaslau Saldacenka, Andrej Jurjnok, Vadim Gajdučenko, Mikita Valupau. Na poziciji pivotmena je igrač Motora iz Zaporožja Vlačaslau Bokan.

POLJSKA – Nekada kandidat za medalju, danas prosečna selekcija

Prošla su vremena kada su Poljci igrali važnu ulogu u evropskom i svetskom rukometu. Posle kraja karijere braće Lijevski, Bileckog, Žmala, nastao je pad. U Vive Kjeleceu, stranci vode glavnu reč. Poljaci su na prošlom Evropskom prvenstvu bili tek 21. Ni ove godine se ne očekuju veliki dometi od izabranika selektora Patrika Rombela. Pivotmen Kamil Sipržak je prvo ime ove reprezentacije, igra za Pari Sen Žermena. Na poziciji desnog krila je efikasni Arkadijuš Morito.

Petak, 20.30: (2,70) Austrija (8,00) Poljska (1,65)

Nova nada poljskog rukometa je mladi srednji bek Mihal Olejničak koji dobija sve veće poverenje Dujšebajeva u Vive Kjelceu. Na bekovskim pozicijama najviše se očekuje od Pjotra Črapkovskog, igrača lider Bundeslige Magdeburga. Belorusija i Austrija bi mogli da se pobede, pa drugi krug nije nedostižan za ipak skromu selekciju u crveno-belim dresovima.

GRUPA E (BRATISLAVA) – ŠPANIJA, ŠVEDSKA, ČEŠKA, BOSNA I HERCEGOVINA

ŠPANIJA – Podmlađena Furija, bez povređene braće Dujšebajev

Branilac titule šampiona Starog kontinenta Španija kreće u pohod na treću vezanu krunu. Selektor Đordi Ribera je odlučio da podmladi reprezentaciju posle Olimpijskih igara u Tokiju. Na spisku su šestorica debitanata - Ogustin Kasado, Jan Tarafeta, Kauldi Odriozola, Sergej Ernandez, Ćema Markez i Injaki Pesina. Veliki hendikep su povrede braće Dujšebajev, Aleksa i Danijela, asova poljskog Vive Kjelcea.

Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)

Furija ima verovatno najbolji tandem golmana, Gonzala Pereza de Vargasa iz Barsleone i Rodriga Koralesa iz Vesprema. Za golove s krila biće zaduženi asovi Barse, šampiona Evrope – Aito Arinjo Bengoečea i Aleks Gomez Abeljo. Na bekovskim pozicijama selekciju će da predvode iskusni desni bek Vesprema Horhe Makeda i levi bek Đoan Kaneljas, veteran s najviše golova u nacionalnom timu u ovoj selekciji – 505. On trenutno igra za švajcarski Kadeten iz Šafhauzena. Furija je tanka na bekovskim pozicijama, ali i dalje među kandidatima za medalju. Na papiru rame uz rame sa Francuskom, dok je Danska nikad veći favorit za najsjajnije odličje.

18.00: (1,05) Španija (18,0) Češka (13,0)

ŠVEDSKA – Favorit iz senke, Gotfridson lider, snaga s krila – Hampus Vane i Niklas Ekberg

Švedska, svetski vicešampion iz Egipta prošle godine, jedan je od favorita iz senke. Ni prošle godine nisu joj davane velike šanse, ali je stigla do srebra i u finalu namučili Dance. Norvežanin Glen Solberg odlično vodi žuto-plave, sa četiri zlata najtrofejnije rukometne nacije u Evropi.

Šveđani će na EP da igraju bez rukometaša Rajn Nekar Levena Mikaela Apelgrena, ali tu su ostale zvezde. Lider tima je snažni srednji bek Jim Gotfridson. Snaga ove selekcije su i maestralna krila iz Bundeslige, na levoj stranai terena Hampus Vane iz Flenzburga, a na desnoj Niklas Ekberg iz Kila. Na golu će biti Andreas Palička, čuvar mreže Rajn Nekar Levena. Na crti je robusni pivotmen iz francuskog Tuluza Fredrik Petersen. Uz Španiju apsolutni favorti za prolazak u Top 16 fazu. Pre četiri godine, ova skandinavska sekekcija je bila vicešampion Evrope, a na proteklom kontinentaknom šampionatu bili su tek sedmi. Sada žele opet na podijum.

ČEŠKA – Teško do drugog kruga

Nekada je slavu češkog rukometa pronosio Filip Jiha, sadašnji trener Kila. Česi su daleko do evropskog vrha, a u konkurenciji Španije i Švedske imaju male šanse u Bratislavi. Na kormilu selekcije je iskusni Rastislav Trtlik koji je u febuaru prošle godine nasledio tandem na klupi Danijela Kubeša i Jana Filipa.

Nekoliko solidnih rukometaša iz Bundeslige - golman Tomas Mkrva, levi bek Matej Klima i Tomas Babak, kao i desni bek beloruskog Meškova Stansislav Kasprek slaba je garancija da bi Češka mogla do Top 12 faze.

BOSNA I HERCEGOVINA – Burić je zmaj na golu

Virus korona nije zaobišao ni redove Bosne i Hercegovine. Poslednje testiranje pred polazak u Bratislavu pokazalo je četiri pozitivna nalaza. Zaraženi su Elmir Građan, Admir Ahmetašević, Dino Hamidović i Alen Ovčina. To znači da će njih četvorica propustiti početak Evropskog prvenstva 2022, na kome selekcija koju predvodi selektor Ivica Obrvan igrati u grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom.

20.30: (1,03) Švedska (20,0) BiH (16,0)

Prva zvezda selekcije je jedan od najboljih golmana današnjice Benjamin Burić, koji briljra u redovima Flenzburga. Osim čuvara mreže nemačkog vicešampiona ostali su daleko od evropske klase, pa će teško pariraju favoritima u grupi, Španiji i Švedskoj. Češka je moguća misija za Zmajeve. Najbolji bek Bosne i Hercegovine Marko Panić ne želi da igra za selekciju dok je na klupi Ivica Obrvan.

GRUPA F (KOŠICE) – NORVEŠKA, RUSIJA, SLOVAČKA, LITVANIJA

NORVEŠKA – Vera u Sandera Sagosena, nedostaju Red i Jonhanesen

Harald Rejkind (©Reuters)Harald Rejkind (©Reuters)

Skandinavci brane bronzu osvojenu pre dve godine. Na Svetskom prvenstvu prošle godine u Egiptu su razočarali. Sve će u igri da se vrti oko Sandera Sagosena, jednog od najbojih rukometaša današnjice. Uzdanica Kila od leta 2023. godine se vraća u domovinu, u redove Kolstada, ambicioznog norveškog projekta.

Selektor Kristijan Berge ima veoma jak sastav iako fale dvojica veoma važnih igrača, desni bek Flenzburga Magnus Abelvik Red i njegov saigrač iz nemačkog vicešampiona, Goran Johanesen. Na desnom beku u odsustvu Reda igraće više Harald Rejkind iz Kila. Na golu je neprikosnoven Torbjern Bergerud, a bekovski trio, uz Sagosena i Rejkinda, trebalo bi da popuni Kristijan O’Saliven iz Magdeburga. Krila su takođe veoma dobra, levo je Sebastijan Bartold, a desno Kristijan Bjernsen, dok je na crti Magnus Gulerud. Nema više iskusnog Bjarnea Mirhola na poziciji pivotmena. On je prošle godine završio karijeru.

Norveška je kandidat za medalju, favorit Grupe F u Košicama.

RUSIJA – Velimir Petković preporodio Zbornaju

Velimir Petković (©Reuters)Velimir Petković (©Reuters)

Ruski rukomet je u velikoj krizi. Prošlo Evropsko prvenstvu je završeno na tek 22. mestu, pa je bilo vreme za promene. Selekciju je preuzeo nesuđeni selektor Srbije, Banjalučanin Velimir Petković. On je dugo godina predvodio timove u Bundesligi. Posledji klub bio mu je Fuhse iz Berlina. Nema više u selekciji veterana, asa Vardara Timura Dibirova. Tu su sada nove snage. Pre nekoliko dana, Zbornaja je dobila Hrvatsku u Osijeku u prijateljskom meču i najavila velika dela u Mađarskoj i Slovačkoj.

20.30: (1,03) Norveška (20,0) Slovačka (16,0)

Drugi krug je reelan, samo je Norveške na papiru bolja. Rusiju predvodi nova nada svetskog rukometa Sergej Kosorotov, igrač Visle iz Plocka. Na golu će biti Viktor Kireev. Opasnost po desnoj strani terena vreba od Aleksandera Kotova. Najbolji ruski klub Čehovski Medvedi daju najveći broj igrača. Nema mnogo rukometaša koji igraju u inostranstvu. Osim Kosorotova, tu su Dmitri Žitnikov iz Visle i Azat Valiljun iz Hamburga.

SLOVAČKA – Skromni domaćin bez šanse za drugi krug

Slovaci su godinama na marginama evropskog rukometa. Srbija je pre nešto više od dva meseca u prijateljskom meču pobedila jednog od domaćina ovog šampionata sa 32:21. Selektor Peter Kukucka ima skromnu ekipu na raspolaganju. Na golu će biti Teodor Paul iz francuskog Nima. Na crti dosta se očekuje od Dominika Kalafuta iz Nordhorna i desnog beka Mindena Tomasa Urbana. Litvanija bi mogla da padne, Norveška je druga dimenzija, dok bi domaćin bodove za drugu fazu mogao da potraži u meču protiv Rusije, mada je Zbornaja favorit.

LITVANIJA – Autsajder s Baltika ne može ni da sanja Top 12

Zemlja s Baltika poznata je po vansersijskim košarkašima, ali za rukomet su ipak treća liga. Samo učešće na Evropskom prvenstvu je uspeh za izabranike selektora Mindaugasa Andrijuksa. Nekoliko igrača koji igraju u jakim ligama, kao što su Lukas Simenas iz francuskog Istra i srednji bek Motora iz Zaporožja Aldenas Malasinkas, sigurno ne ulivaju strahopoštovanje kod rivala. Litvanci su autsajder grupe i svaki bod bi bio veliki kao kuća.

Utakmice Evropskog prvenstva za rukometaše možete da pratite na kanalima Arena Sport, dok će Radio televizija Srbije da prenosi mečeve naše reprezentacije.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

18.00: (1,05) Slovenija (18,0) Makedonija (13,0)

20.30: (1,85) Danska (hendikep -11,5) Crna Gora (1,85)

GRUPA B

Četvrtak

20.30: (1,07) Mađarska (16,0) Holandija (11,0)

Petak

20.30: (3,40) Portugalija (8,50) Island (1,45)

GRUPA C

Četvrtak

18.00: (1,55) Srbija (8,50) Ukrajina (2,95)

20.30: (6,25) Hrvatska (12,0) Francuska (1,17)

GRUPA D

Petak

18.00: (1,25) Nemačka (10,0) Belorusija (4,90)

20.30: (2,70) Austrija (8,00) Poljska (1,65)

GRUPA E

Četvrtak

18.00: (1,05) Španija (18,0) Češka (13,0)

20.30: (1,03) Švedska (20,0) BiH (16,0)

GRUPA F

Četvrtak

18.00: (1,12) Rusija (13,0) Litvanija (7,75)

20.30: (1,03) Norveška (20,0) Slovačka (16,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuNikola KarabatićSander SagosenMikel HansenRukometna reprezentacija SlovenijeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija ŠvedskeRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara