Draško Nenadić, Ratko Đurković i Uroš Kolundžić (©Starsport)
Draško Nenadić, Ratko Đurković i Uroš Kolundžić (©Starsport)

Zvezda traži trenera: Ko bi mogao da sedne na užarenu klupu posrnulog velikana?

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.06.23. | 08:04

Najlogičnije rešenje za upražnjeno mesto posle odlaska Ratka Đurkovića je doskorašnji pomoćnik Anton Bukilić, ali rukometna čaršija kao naslednika vidi i Nenada Kraljevskog, stručnjaka koji je crveno-belima doneo poslednju titulu, sada već davne 2008. godine

Prošle godine, negde u ovo vreme, pisalo se o bombastičnim pojačanjima Crvene zvezde. Posredstvom menadžera nuđeni su nekadašnji francuski reprezentativci, braća Njokas, Kevin i Olivije, govorilo se o povratku rukometaša iz inostranstva, Branka Kankaraša kao velikog pojačanja, interesovanju za Miljana Pušicu, ambicijama da se napadnu trofeji i vrh srpskog rukometa.

Optimizam je „zapljusnuo“ Ljutice Bogdana, novo rukovodsvo na čelu sa legendom svetskog rukometa Draganom Škrbićem zasukalo je rukave, napravljen je petogodišnji plan, stigli su i sponzori, strane kompanije. Skockan je solidan tim, Ratko Đuković je dobio novi dvogodišnji ugovor, cilj je bio plasman u plej-of. Već u prvom kolu crveno-beli su pobedili favorizovani Dinamo iz Pančeva, a junak je bio mladi Nikola Perić, sin proslavljenog Dejana Perića. Na prvi pogled je sve delovalo idilično, ali već na početku sezone finansijska kriza je udarila u Zvezdine poljuljane temelje. Jedan od sponzora nije ispunjavao svoje ugovorne obaveze, projektovani budžet bio je pun „rupa“, a igrači su krenuli da napuštaju klub.

Izabrane vesti

I prethodnih sezona, Zvezdina priča je bila „deža vi“. Na početku sjajno i bajno, velike ambicije, ali već u decembru promena kursa. Doduše, dobra bodovna zaliha iz prvog dela šampionata je bila takva da nije pretilo ispadanje kao nekih prethodnih sezona i borba u plej-autu, ali na kraju sedmo mesto u Arkus Superligi Srbije je bilo razočaravajuće. Već u uvodnim mečevima drugog dela prvenstva, videlo se da to nije ona Zvezda iz prvog dela sezone, koja je namučila i nesrećno poražena od šampiona Vojvodine u Šumicama, igrala na jednu loptu s Metaloplastikom, nesrećno poražena u Kragujevcu posle promašenog sedmerca u poslednjim trenucima meča...

Poraz od Jugovića u Kaću otvorio je Pandorinu kutiju. U smiraj prelaznog roka klub su napustili Branko Kankaraš i Marko Knežević, Izraelac Rotem Segal je dogovorio prelazak u francuskog drugoligaša Bijer, pre toga je sidro digao i Tunišanin Ramzi Majdub... Prvi su napustili kola koja kreće strmoglavo u provaliju Petar Panić i Nemanja Vučićević.

Subota, 15.15: (4,40) Magdeburg (9,00) Barselona (1,30)

Po završetku sezone, Zvezda je ostala bez ključnih igrača. Mirko Đurović, najkonstantniji igrač crveno-belih u proteklom prvenstvu, otišao je u španski Benidorm, dok je juniorski reprezentativac, levo krilo, Uroš Simić, pojačao Metaloplastiku. Pre dve dana klub iz Ljutice Bogdana je ostao i bez trenera. Ratko Đurković je posle godinu i po napustio klupu crveno-belih iako je imao ugovor do juna 2024.

Skrhani finansijskim problemima, uprava Zvezde je morala da se zahvali na saradnji crnogorskom stručnjaku. Budžet je i dalje nepoznat, novajlije ni na vidiku... Prvi zadatak je izbor novog trenera.

Ko bi mogao na užarenu klupu posrnulog velikana? Najlogičniji izbor u ovim teškim danima je dosadašnji Đurkovićev pomoćnik, Anton Bukilić, koji je dugo u klubu. Rukometna čaršija kao rešenje za klupu Zvezde vide i nekadašnjeg trenera crveno-belih Nenada Kraljevskog. On je pre 15 godina doneo crveno-belima poslednju krunu šampiona Srbije. Ekipu su tada predvodila dva velika asa na zalasku karijera Nenad Peruničić i Nenad Maksić, a igrali su još i Žarko Pejović, Goran Aleksić, Milan Vukas, Stevan Kurbalija, Milan Pavlov, a bile su tu i mlade snage, kasnije reprezentativci Srbije Draško Nenadić i Nemanja Zelenović.

Nenad Kraljevski (©Starsport)Nenad Kraljevski (©Starsport)

Kraljevski je godinu i po predvodio s klupe Dinamo iz Pančeva, a u drugom delu šampionata zamenio ga je u gradu na Tamišu Dragan Marković. Pre toga je vodio do titule ženski tim Kumanova u prvenstvu Makedonije. Iskusni stručnjak se dovodio u vezu sa Lovćenom prethodnih nedelja, ali je tim s Cetinja vratio na kormilo Pera Miloševića.

Generalni direktor Zvezde Nenad Peruničić vodio je već crveno-bele s klupe, ali posle napuštanje selekcije Srbije 2020. godine uzeo je odmor od trenerskog posla i teško je očekivati da će da se vrati na kormilo.

Zvezda nema mnogo vremena. Goruća tema je zatvaranje finansijske konstrukcije, ali i izbor trenera ne bi trebalo mnogo da čeka. Tržište rukometaša je suženo, Zvezda već kasni sa formiranjem tima koji bi, shodno renomeu kluba, morao da budem makar u gornjem delu tabele Superlige Srbije, bez bojazni za opstanak. Crveno-beli dugo ne igraju u Evropi, a ambicije vezane za trofeje sada su svetlosnim godinama daleko od Ljutice Bogdana.

Subota, 18.00: (2,15) PSŽ (8,00) Kjelce (1,95)

Sa kakvim snagama novi trener raspolaže?

U odnosu na tim koji je završio prošlu sezonu, zaključno s mečom sa Obilićem u Šumicama, osim Đurovića, Segala i Simića niko nije napustio tim. Novu tešku povredu kolena zadobio je srednji bek Ivan Horvat i njega neće biti na terenu sigurno do marta, aprila naredne godine. Crveno-beli imaju pod ugovorima dvojicu talentovanih golmana, Dimitrija Jelića i Nikolu Perića, krila Viktora Matičića, Dušana Šmigića i Uroša Kolundžića, pivotmena Đorđa Majesa i beka Mihaila Šljukića, kao i talentovanog organizatora igre Savu Radovanovića. Nepoznata je sudbina iskusnih bekova Draška Nenadića i Miloša Bujišića. Zasad, nisu nigde otišli...

Zvezda je u krizi. Neki bi rekli višegodišnjoj agoniji. Rešenja, zasad, nema...



tagovi

RK Crvena zvezdaDragan ŠkrbićNenad KraljevskiARKUS ligaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara