Veljko Tankosić (©MN Press)
Veljko Tankosić (©MN Press)

Zvezda u derbiju nišani vrh, Partizan drastično oslabljen - bez trojice prvotimaca protiv najbolje evropske odbrane

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 10:33

Crveno-beli su u Kupu Evrope jedna od tri ekipe sa maksimalnim učinkom i u dvoboju sa crno-belima najveći adut će im biti igra preko centara

Večiti derbi je poslednjih godina u drugi plan potisnulo rivalstvo Novog Beograda i Radničkog, dueli najvećih beogradskih klubova više ne odlučuju o tituli, kao nekada. Ali, posle dužeg vremena, uz derbi stoji epitet evropski. I Crvena zvezda i Partizan prošli su prvi krug kvalifikacija u Kupu Evrope, a tim Dejana Savića po svim statističkim parametrima ima najbolju odbranu i na tu kartu, ali i na igru preko centara, zaigraće crveno-beli protiv velikog rivala (19.00). 

Taktika sa spuštanjem lopti na sidraše u regionalnoj ligi urodila je plodom, Crvena zvezda dobila je u Kragujevcu prvi ovosezonski večiti derbi. U drugom bi na papiru trebalo da ima lakši zadatak, jer je Partizan drastično oslabljen. Miloš Korolija ostao je bez trojice važnih članova posade: Nikola Giga se povredio upravo protiv crveno-belih, a u sastavu neće biti ni Petra Jakšića, kao ni hrvatskog centra Lovra Paparića.  

Izabrane vesti

Povrede su suzile rotaciju Partizana, čini se da Crvena zvezda, koja ima iskusan tim, pred sobom ima autoput do prve pozicije - trenutno je deli sa kragujevačkim Radničkim, a ukoliko trijumfuje do subote i meča vicešampiona sa Proleterom osamila bi se na vrhu - i produžetka fenomenalnog niza na startu sezone.  

“Objektivno ulazimo u susret oslabljeni, imamo tri povređena igrača koja sigurno ne konkurišu za sastav, a bilo bi drugačije da nemaju tih problema. U pitanju su Paparić, Jakšić i Giga, koji se povredio baš protiv Zvezde”, izneo je probleme Miloš Korolija, trener Partizana, za Žurnal uoči drugog ovosezonskog derbija i osvrnuo se na meč sa crveno-belima u Kragujevcu:  

“Imali smo idealnu šansu da ih stignemo, ali rekao sam i tada da bi bilo nezasluženo da smo se vratili, jer je Zvezda zaista bila bolja tokom cele utakmice. Pozitivna stvar je borbeni duh koji smo pokazali, ali tada su crveno-beli zasluženo slavili, iako je bilo samo jedan razlike”. 

Dominirala je Crvena zvezda u većem delu derbija igranog u Šumadiji, iako je imala nepovoljniji raspored od crno-belih. Spuštanjem lopte na liniju dva metra napravila je razliku, do izražaja je došla fizička nadmoć - Partizan odgovor u napadu traži kroz tranzicionu igru - i svestan je strateg kluba sa “Banjice” da će crveno-beli ovoga puta više pažnje posvetiti pripremi večitog derbija.  

“Zvezda sada nema meč dan pred naš duel, tada su igrali sa Radničkim, pa sa nama. Mi smo imali obrnut raspored, tačnije igrali smo prvo sa njima, pa onda sa Kragujevčanima. Verujem da će se više posvetiti nama, iako obe ekipe očekuju obaveze u Kupu Evrope. Posle toga putujemo na turnire. Bićemo spremniji u odnosu na prošli duel”, podvukao je Miloš Korolija

Crvena zvezda je jedna od tri ekipe sa maksimalnim učinkom u dosadašnjem delu Kupa Evrope. Prvu fazu takmičenja završila sa pet pobeda, besprekorni su bili i Ortiđa - nadigrala crno-bele na prvom turniru - i francuski Strazbur, a tim Dejana Savića je na devet utakmica samo jednom izgubio - od kragujevačkog Radničkog u Jadranskoj ligi.  

Na startu nove sezone crveno-beli igraju znatno bolje nego prethodne, a rad sa Dejanom Savićem posebno prija Marku Radoviću. Fenomenalni levoruki šuter podesio je nišanske sprave, ne kuburi sa povredama kao protekle sezone i nametnuo se kao jedan od prvih izbora u napadu.  

“Pretrpeli smo samo poraz od Radničkog u regionalnoj ligi, ali mislim da to nije naša prava predstava. Nanizali smo dosta pobeda, u Evropi smo slavili pet puta. Protiv Partizana smo trijumfovali u Kragujevcu, ali smatram da možemo bolje i od toga. Pali smo u poslednjoj četvrtini, na početku tog perioda smo imali ‘plus četiri’, ali su se oni vratili i bilo je neizvesno u završnici. Najvažnija je, ipak, pobeda”, rekao je Marko Radović za Žurnal.  

Juniorski svetski prvak iz Praga očekuje dijametralbno suprotnu bitku u odnosu na onu koju su vodili vaterpolisti Crvene zvezde i Partizana u Kragujevcu. 

“Biće drugačije jer se obe ekipe spremaju za ovo kolo. U Jadranskoj ligi smo bili svesni da imamo narednu utakmicu veoma brzo, sada je situacija malo drugačija i potpuno smo koncentrisani na rivala. Očekujemo još jači intenzitet, momci su neverovatno uplivani, to im je najveći adut. Kontranapadi, ritam utakmice i presing koji je veoma jak, to krasi školu Partizana”. 

Partizan će igru bazirati na kontranapadima, Zvezda na odbrani iz koje će crpeti snagu za napad.  

“Trenutno nas najviše krasi odbrana. Video sam da smo u prvom kolu kvalifikacija za Kup Evrope bili najbolji odbrambeni tim. U pet utakmica smo primili 30 golova. Dejan Savić uvek govori da od odbrane kreće sve, kako u reprezentaciji, tako i u klubu. Smatram da ako odbrana bude naštimovana, napad će doći”, zaključio je Marko Radović.

VATERPOLO SUPERLIGA SRBIJE - 3. KOLO

Utorak

19.00: Crvena zvezda - Partizan

19.30: Valis Valjevo - Vojvodina

21.15: Novi Beograd Vukovi - Šabac

Sreda

20.00: Nais - Novi Beograd

Subota

19.00: Radnički - Proleter


tagovi

VK PartizanVK Crvena zvezdaSuperliga Srbije u vaterpoluVečiti derbiDejan SavićMiloš KorolijaMarko Radović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara