(©MN Press)
(©MN Press)

Zvezdin napad na duplu krunu: Sa braćom Rašović osvojila poslednju titulu, do nove put vodi preko Strahinje i Viktora

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.05.23. | 12:39

Crveno-beli su podizali pehare u kupu, ne i titule. Prvaci Srbije nisu bili bezmalo punu deceniju...

Još malo pa će Crvena zvezda proslaviti deset godina od istorijskog rezultata – osvajanja Lige šampiona. Ujedno je to i poslednja titula koju je neki srpski klub podigao u pet najpopularnijih kolektivnih sportova u evropskom elitnom takmičenju. A, u godini kada obeležava veliki jubilej ima priliku da bude nosilac duple krune.

Crveno-beli bezmalo punu deceniju nisu objedinili domaće trofeje, baš od generacije koja je zavladala Starim kontinentom, osvojila sve, pa naredne godine bez Lige šampiona ostala posle lošijeg izvođenja peteraca od Pro Reka na “Tašmajdanu”. Tada su braća Rašović bili deo najvećih klupskih uspeha, a sada Strahinja i Viktor stoje na Zvezdinom putu do titule.

Izabrane vesti

Dve godine surove dominacije, pa devetogodišnja suša. Zvezda je pehare u Kupu Srbije podizala od raspada najuspešnije generacije, ali se nijednom nije popela na državni tron. Dva puta je igrala u finalu i – oba izgubila. Još jedanput zauzela drugo mesto, kada je bio samo ligaški format. Međutim, pred novo finale, ovoga puta sa Novim Beogradom, crveno-bele može da hrabri činjenica što su do prvog trofeja stigli preko favorizovanog rivala.

Krajem januara Zvezda je na bazenu “Milan Gale Muškatirović” podno Kalemegdana iznenadila ekipu koja je pucala na sve trofeje, uzdrmala je novobeogradski klub, a Aleksandra Filipović je drugi put u tri godine – nije u kontinuitetu bio trener crveno-belih – uzeo kup. Zvezda će ući rasterećenija u odlučujuće bitke, ali joj, takođe, štošta ne ide naruku.

Turbulentan period je davna prošlost za šampiona Evrope iz 2013. godine, od finalnog turnira kupa dobio je sve “velike” utakmice. Osim jedne – protiv Novog Beograda. Četa Živka Gocića je naplatila deo duga, motiva joj nije manjkalo, iako je kolo pre završetka ligaškog dela blindirala prvu poziciju i tako stekla prednost domaćeg terena do polufinala. Napravio je novobeogradski klub preokret, u gradskom derbiju na ivici incidenta nije dopustio protivniku da mu zatrese mrežu u drugom poluvremenu, a najveći deo tereta poneli su Alvaro Granados, Strahinja Rašović i Radomir Drašović.

(©MN Press)(©MN Press)

Novi Beograd je izašao kao pobednik iz poslednjeg duela sa Crvenom zvezdom, a u prethodne tri godine samo je dva puta gubio od crveno-belih: u pomenutom finalu Kupa Srbije, te protekle sezone neposredno pre nego što je Dejan Savić preuzeo kormilo. Pride, u dosadašnjem toku plej-ofa – ako se izuzme sinoćna utakmica za treće mesto u Kragujevcu – domaćini su bili nepogrešivi.

Živko Gocić ima više mogućnosti, širi igrački kadar i gotovo svi su reprezentativci. Srbije, Grčke, Crne Gore, Španije, Brazila, Gruzije… Jedino golman Radoslav Filipović i dvostruki olimpijski šampion Duško Pijetlović, koji se posle Tokija povukao iz državnog tima, ne nastupaju za reprezentaciju. Kvalitet je, objektivno, na strani novobeogradskog kluba, ali mnogo toga prvotimce i stručni štab mori nakon dva poraza u bitkama za trofej.

Završni turnir Lige šampiona je iza ugla, već imaju dva neuspeha i blaga nervoza i stegnutost biće prisutni, baš kao i u polufinalnoj seriji sa Partizanom. Tražiće tu Zvezda priliku, verovatno će pokušavati silovitijim startom da izgradi prednost, no ne odlepi li se – Novom Beogradu će porasti šanse da odbrani titulu i postane prvi tim od crno-belih kome je to pošlo za rukom.

SUPERLIGA SRBIJE - MEČ ZA TREĆE MESTO (PRVA UTAKMICA)

Utorak

Radnički - Partizan 8:10

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE (PRVA UTAKMICA)

Sreda

20.00: Novi Beograd - Crvena zvezda


tagovi

VK Crvena zvezdaVK Novi BeogradSuperliga Srbije u vaterpoluAleksandar FilipovićŽivko GocićStrahinja RašovićViktor Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara