Karlos Alkaraz (Foto: AFP)
Karlos Alkaraz (Foto: AFP)

Alkaras demonstrirao moć protiv Zvereva, u njegovim godinama uspešniji bio samo Borg

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 06:16

Strašan meč španskog tenisera za plasman u polufinale US Opena

Očekivao se interesantan duel između olimpijskog šampiona Aleksandra Zvereva i branioca trona na US Openu, Karlosa Alkaraza, ali igrao je večeras na Artur Ešu samo jedan teniser. Bolje rečeno - dominirao. Alkaraz je prosto pregazio Zvereva i za manje od dva i po sata zakazao duel sa Danilom Medvedevim u polufinalu - 3:0 (6:3, 6:2, 6:4).

Tako je Karlitos došao do 16. pobede na US openu, na 17. meču. Nije dobio samo Feliksa Ože Alijasima u četvrtfinalu pre dve godine, jer je morao da mu preda zbog povrede. Dakle, kada igra u Njujorku, redovno pobeđuje.

Izabrane vesti

Fascinantan je podatak i da je dobio 34 od 35 mečeva na grend slem turnirima kada je poveo u setovima. Izgubio je samo od Mikalea Imera na Australijan Openu 2021. Popravio je i procenat poebda na grend slemovima na frapantnih 83,7 odsto. Samo jedan teniser je do 21. godine bio uspešniji - legendarni Bjorn Borg (84,4 odsto). Prešišao je Alkaraz zato Matsa Vilandera (83,7), a iza su i Rafael Nadal (82,5) i Boris Beker (79,4).

Kompletirana je polufinalna slika, s jedne strane se sastaju dva poslednja osvajača US Opena Alkaraz i Medvedev, kao i teniseri sa najviše pobeda ove godine (58:54 za Španca). S druge se Novak Đoković protiv domaćeg tenisera Bena Šeltona bori za novo finale. Prvi put od 2018. su se u polufinalima našla tri bivša šampiona.

Pucao je beton terena u Njujorku od snažnih forhenda španskog tenisera, na koje umorni Nemac nije imao odgovor. Borio se u prethodnoj rundi preko četiri sata sa Janikom Sinerom, dobio ga tek u petom setu i sakupio gotovo dvostruko više minuta na turniru od rivala. Ispostavilo se da u takvom stanju nije imao šansu.

Nisu briljirali ni jedan ni drugi na startu susreta jer su morali da se nose sa velikom vrućinom i još većom vlažnosti vazduha. Između gemova su stavljali peškire sa ledom oko vrata, kako bi se iole rashladili.

Bili su sigurni na svojim servisima, a prvu brejk šansu imao je Zverev. Nije je iskoristio. Izborio se i za drugu u sedmom gemu prvog seta, ali Alkaraz se odbranio i sačuvao servis. Da je Nemac došao do brejka, možda bi se drugačije razvijao susret, ali već u narednom gemu Španac oduzima servis protivniku i potom bez izgubljenog poena dolazi do prednosti u setovima.

Stekao je Karlitos tako i rezultatsku, ali i psihološku prednost i onda rasterećeno počeo da udara po loptici iz sve snage. Pubilka je sa oduševljenjem pozdravljala njegove atake, dok je Zverev iz minuta u minute sve nemoćnije izgledao. Već u trećem gemu brejk za Španca, pa novi u sedmom. Naravno, nije propustio priliku da odservira za 2:0 u setovima, ovoga puta uz jedan izgubljen poen.

Nakon toga je Zverev tražio medicinski tajm-aut i sa lekarskim osobljem otišao u svlačionicu. Žalio se na probleme sa butnim mišićem, a bilo je i vidno tokom drugog seta da se sve teže kreće. Stisnuo je zube, vratio se na teren i dobro se držao.

Imao tri brejk šanse, ali ih nije iskoristio. Platio je cenu u devetom gemu, Alkaraz je podigao broj obrtaja kako se približio pobedi, uzeo brejk iz prve prilike i potom, kao u prva dva seta, odservirao za pobedu - 3:0.

"Srećno. Idi i osvoji ga", poručio je Zverev rivalu da odbrani titulu na US Openu.



tagovi

Karlos AlkarasAleksandar ZverevUS openUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara