Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Čitava karijera u "ometanju", ali Novakove porukice glasnije odzvanjaju

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 08:20

Jučerašnji poen koji je sudija oduzeo Đokoviću je otelotvorenje svih nepravdi, pritisaka i nipodaštavanja sa kojima se Srbin susreće kroz čitavu karijeru. Ili bolje rečeno, od trenutka kada je 2011. godine uspostavio sopstvenu eru teniske dominacije i počeo da prisvaja rekorde svojih najvećih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Novak Đoković je na pobedu od 24. grend slem, a osme vimbldonske titule. Čisto da ponovimo jer ta činjenica miluje uši. Srušio je srpski as i Janika Sinera u polufinalu koje je između ostalog obeležila i jedna poprilično kontroverzna sudijska odluka.

Tekao je četvrti gem drugog seta, Novak je stigao jednu tešku lopticu i vrativši je iz bekhenda u polje rivala, oteo mu se gromoglasan uzvik. Sudija Ričard Hejg uzviknuo je 'hindrance' (u prevodu— ometanje). Procenio je da je to bila Đokovićeva proslava poena i pre njegovog kraja, da je time ometao protivnika, te je sankcionisao Srbina oduzimanjem poena u gemu u kojem je servirao za potvrdu brejka.

Izabrane vesti

“Mora da se šališ. Donosiš ovakvu odluku u polufinalu Vimbldona. Šta radiš?", bio je Novak zatečen situacijom koja se viđa tako često, makar ne u singl konkurenciji.

Takve stvari vrlo lako mogu da izbace tenisere iz ravnoteže. I Novaka je poljuljao nesvakidašnji detalj na njegovu štetu i do kraja istog gema suočio se sa brejk loptom rivala. Srećom zadržao je pribranost iskobeljavši se iz nezgodne situacije.

"Ometanje danas u meču je moglo da promeni kurs meča. Osećao sam se vrlo nervozno posle te odluke sudije, ali nekako sam se pregrupisao i verovatno prvi put u karijeri se desilo tako nešto. Nikada mi se nije desilo to... Nemam inače taj takozvani izduženi krik, možda je to bio eho od krova ili tako nešto. Nisam osećaok ao da sam ometao rivala. Ali dobro, sudija je doneo takvu odluku i ja to moram da poštujem", rekao je branilac titule na jučerašnjoj konferenciji.

Očito da je "ometanje" dosuđeno protiv Đokovića tema oko koje će se javnost podvojiti. I po društvinim mrežama su se momentalno pojavili debatni frontovi na temu da li je odluka opravdana ili ne.

Možda je dovoljno čuti nekolicinu mišljenja ljudi iz teniskog esnafa. Počev od svojevremeno prvog reketa Velike Britanije Tima Henmana. Komentarišući meč za BBC i Henman je ostao zatečen: "Nikada ranije ovo nisam video. Ovo je tako bizarno. Ometanje se tako retko sudi", rekao je Henman, a nekadašnji grend slem šampion u dublu je otišao korak dalje: "Osetio sam da sudija Ričard već duže vreme čeka na donošenje ovakve odluke".

A tu su i reči legendarnog Džona Mekinroa. Njega bi, kao jednog od najtemperamentnijih tenisera svih vremena, ovakva odluka poprilično razbesnela. "Užasna, užasna odluka... Prvo, da li ste primetili da je Siner vratio lopticu maltene na osnovnu liniju. O kakvoj dozi ometanja govorimo ovde? Ma dajte molim vas. A onda i vremensko upozorenje u istom gemu", rekao je Amerikanac i nastavio: "Đokovićev odgovor na situaciju bio je za divljenje. Znatno bolje ju je podneo nego što bi mnogi teniseri. Bio bih vrlo nezadovoljan da je to bila prekretnica meča. Jedna je stvar da Siner dobije gem u takmičarskom duhu, ali ne zbog činjenice da se sudija umešao. Očigledno da je sudija želeo da njegovo ime osvane u novinama", zaključio je Mekinro.

U najmanju ruku, odluka je diskutabilna jer ako je jedan Novakov krik sankcionisan, kažnjavanje Karlosa Alkarasa, Andreja Rubljova, Arine Sabalenke i praktično polovine WTA liste trebalo bi da postane praksa. Njihovi uzvici čuju se neprestano tokom svakog poena.

Međutim, nije suština samo u tom poenu, već u onome što on u metaforičkom značenju predstavlja. Otelotvorenje svih nepravdi, pritisaka i nipodaštavanja sa kojima se Novak Đoković susreće kroz čitavu karijeru. Ili možda bolje rečeno, od trenutka kada je 2011. godine uspostavio sopstvenu eru teniske dominacije i počeo da prisvaja rekorde svojih najvećih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Da ne grebemo u daleku prošlost, ali ometanja koje su mediji, grend slem organizacije, državni vrh Australije priređivali Novaku poslednjih godina bila su konstantna, nepravedna, zloćudna i pakleno izazovna. Samo što je srpski mentalni div imao i karaktera i petlje da se sa njima izbori i da se vrati jači nego ikada. I kada su ga diskvalifikovali sa US opena zbog onog nehotičnog slanja loptice što je pogodila linijskog sudiju i kada su ga zatvorili, pa deportovali iz Australije, i kada iz turnira u turnir nailazi na salve zvižduka i provakacija publike, valjda nezadovoljne i frustrirane što je prešišao njihove heroje Rodžera i Rafu.

"Uspeo sam da ostanem miran i drago mi je zbog toga, ali morao sam da im pošaljem neke porukice posle tog gema. I oni su to sve lepo shvatili", govorio je Đoković u kameru Sport Kluba o desetom gemu odlučujućeg seta, kada ga je pojedinac iz publike provocirao. Prvo je bio ometan povicima "Vamos Rafa", zatim se slavio njegov promašeni prvi servis. Provokator je dobio ironičan aplauz Đokovića, a nakon što je spasao set lopte i uzeo gem, a potom je mimikom poručio: "Plačite, dušmani, jedino vam to preostaje".

I zato svaki novi rekord koji obori - poslednji u nizu je 35. grend slem finale što nikome nikada nije pošlo za rukom - svaka "porukica" koju pošalje mimikom, gestikulacijom, rečima, natpisom na kameri, čuje se glasnije i jasnije od svakog zvižduka koji mu se servira sa tribina, gde god igrao. A nadamo se da je spreman da se u nedelju postara za najbučniju tenisku detonaciju.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara