Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Devet setova do dvostruke istorije

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.06.23. | 07:46

A prva od tri prepreke je Hačanov kojeg Đoković gotovo redovno "maltretira"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Gazi 37. godinu života, a gazi i konkurenciju na grend slem turnirima. Novak Đoković krupnim koracima korača ka 23. grend slem tituli, iako je svima jasno da ga potencijalno najteži posao čeka u polufinalu... Pa makar se tamo umesto Karlosa Alkarasa bude našao Stefanos Cicipas.

Izabrane vesti

Toliko je u uvodnoj nedelji turnira fokus bio na tome kako će Novak izgledati u Parizu, hoće li se pojaviti potpuno zdrav i nadahnut, da je nakon autoritativne eliminacije Huana Pabla Variljasa u osmini finala, u senci ostala jedna milozvučna činjenica. Sve dok se utisci nisu slegli, potom je isplivala na površinu - dvostrukog šampiona Rolan Garosa devet setova deli do istorije. Nadamo se da ih neće biti manje od devet, a ukoliko bude i koji preko nećemo imati ništa protiv sve dok u nedelju on ne bude bio taj koji će trijumfalno leći na šljaku Šatrijea.

Prva od tri perostale prepreke je Karen Hačanov, objektivno vrlo kvalitetan i konstantan teniser, ali poslovično lak plen za srpskog tenisera. Okršaj koji ne bi trebalo da počne 14.30 biće im jubilarni deseti, a u prethodnih devet Đoković samo jednom nije tijumfovao. Bilo je to u finalu pariskog mastersa iz 2018. godine, koji je i dalje ostao jedina masters, od ukupno četiri titule koje je Rus osvojio u profesionalnoj karijeri.

Đoković (1,10) - Hačanov (7,00)

Momak visok 196 centimetara najmanje voli da igra na šljaci, ali je svoju konstantnost produžio i u Gradu svetlosti, te posle polufinala prošlogodišnjeg US opena, te plasmana među najbolja četiri u Australiji, Moskovljanin vreba treće uzastopno grend slem finale.

"Hačanov i ja smo mnogo puta igrali na različitim podlogama, poznajem njegovu igru dobro. Znaš kako će da odigra, jasna mi je njegova igra i taktika, to je četvrtfinale grend slema. Motivacija je tu prisutna, on neće imati mnogo da izgubi. Trudiće se da odigra meč života. Uspeo je da uđe u drugu nedelju na svim grend slemovima, jedan od retkih, to govori o njegovoj konstantnosti i koliko je dobar. Imao je težak meč sa Sonegom, jak je psihički, iskusan je, dugo je tu. Neće se iznenaditi ili uplašiti stadiona ili prilike da igra. Nadam se da ću biti na željenom nivou", rekao je Đoković koji je baš sa Hačanovim odradio sparing set na Suzan Lenglenu uoči početka Rolan Garosa.

Jeste Hačanov bivši svetski broj 8, a od ponedeljka ponovo top 10 igrač daleko kvalitetniji od Novakovog prethodnog rivala Huana Pabla Variljasa, ali ukoliko Đoković demostrira identičan pristup kao protiv Peruanca, te bude apsolutno prisutan od prvog gema, a pritom željan da konstantno diktira ritam i pleni agresivnošću, ne bi trebalo da bude problema. Mogla bi da se ponovi osmina finala iz 2020. godine kada je Novak, takođe na Rolan Garosu protutnjao pored Rusa (6:4, 6:3, 6:3). Igrali su 2018. osminu finala i na Vimbldonu, a Đoković bio nemilosrdan dozvolivši rivalu svega šest gemova.

I generalno gledano, retko kada su igrali Bog zna koliko neizvesne mečeve. Uglavnom ga je Srbin porilično lako čistio sa terena. Najsvežiji primeri su turnir u Astani, te pariski masters iz prošle sezone.

Novak Đoković je podigao igru na viši nivo, a duel sa Hačaovim mogao bi da posluži za novi skok, za 19. uzastopnu grend slem pobedu. Jer podsetimo, osvojio je Vimbldon prošle godine nakon čega nije imao pravo nastupa na US openu. Usledilo je jubilarno 10. pokoravanje Ozi opena, pa serija u Parizu kojoj se ne vidi kraj.

Posle četiri meča nema izgubljen set, briljirao je u taj-brejkovima i vrlo je blizu istoriji i to dvostrukoj. Osim što bi se osamio na listi najtrofejnijih grend slem šampiona, postao bi jedini čovek belog sporta koji je po tri puta podizao pehar kako na Australijan, US openu i Vimbldonu, tako i na Rolan Garosu.

Još samo devet setova... Tako blizu, a ipak tako daleko.


tagovi

Novak ĐokovićKaren HačanovRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara