Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Golgota i vaskrsenje

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.01.23. | 08:07

Od januara 2022. do januara 2023. u Melburnu

Izreka kaže da se živ čovek na sve navikne, ali ono što je prošao Novak Đoković u poslednjih okruglo godinu dana slomilo bi sve. Ugasilo bi im želju za sportom, bacilo u teške depresije, poslalo na kauč psihologa. Pa, jedan promašeni penal zna igračima da uništi karijere, da se od toga nikad ne oporave... 

Januara 2022. godine ceo svet, ne samo sporta, gledao je kako jedna zemlja baca u kazamat najboljeg tenisera sveta i to tako što mu je dala dozvolu da dođe da se takmiči na Australijan openu, a onda preko noći i to one noći dok je putovao ka Melburnu, tu odluku poništila.

Izabrane vesti

I sve da je Novak Đoković učinio tu nešto potpuno pogrešno, moglo je to sa mnogo više stila, mnogo suptilnije da se reši, a ne da se pravi užasni cirkus punih nedelju dana, gde jedan od najboljih sportista sveta nije smeo ni na prozor hotelske sobe da izađe. Definitivno jedna od najcrnjih epizoda u modernoj istoriji sporta.

Došao je Novak sa reketima u torbama, a doživeo tretman kao da su mu otkrivene u bagažu tri automatske puške. I to u gradu u kojem je ostvario najveće uspehe u karijere. U kojem se osećao kao kod kuće. U kojem je rekorder. Kakav je to samo osećaj izdaje bio... Ne ponovilo se nikom.

Mediji koji pripadaju takozvanoj civilizaciji zapada da su nekako mogli i fizički bi mu skinuli glavu. Takav hor uvreda, izmišljenih afera, preuveličavanih stvari bili su klasičan orkestrirani pokušaj linča. Tako nešto nijedan sportista na planeti u poslednjih xy godina nije doživeo. Čak ni neki koji su zaslužili svojim beščašćima da ih provuku kroz katran i perje.

Kome bi posle toga bilo do tenisa? Do sporta? Koliko je bilo samo onih i dobronamernih koji su tugovali i onih zajedljivih koji su likovali da je to Novakov kraj? Gotovo, srušen je, nema više ništa od njega. Kralj je srušen van terena kad mu već u polju, dok drži reket, niko ništa ne može.

Australija 2022. je bila samo najgori, najteži deo godine za Novaka Đokovića. Tu mu je oduzeta kruna, oduzeto 2.000 bodova. Posledično je vrlo brzo skinut sa prvog mesta ATP liste. Ali, nije sve, tek je to bio početak.

Nadovezali su se zabrana ulaska u SAD, zbog čega nije mogao da igra ni na Indijan Velsu i Majamiju. Sa olakšanjem je dočekana vest da će moći da igra na Rolan Garosu, gde je Rafael Nadal ostao prevelika prepreka. Posle svega, bilo bi spektakularno da ga je Novak tu pobedio. A, nije bio bez šanse...

Vimbldon je odavno Đokovićevo igralište. Ali prošle godine i to je ispao cirkus kakav nije viđen nikada pre. Turnir se igrao, Novak ga je osvojio, ali nije uz pehar dobio i bodove. Ostao je bez još 2.000 bodova, iako ih je u Londonu zaradio. „Krivci“ su bili sportisti iz Rusije i Belorusije. Zbog njih nije bilo bodovanja. Niđe veze s mozgom, ali eto...

Nakon toga opet rampa: dva mastersa u Severnoj Americi i poslednji grend slem, US open, bili su zatvorena knjiga za srpskog tenisera, nije mu dozvoljeno da dođe da igra. Ode još bodova, ode još koji mesec bez tenisa...

Našao je Novak Đoković alternativni put, igrao je turnire u gradovima koje odavno nije video: Tel Aviv i Astana. Osvojio je oba. Najzad jedan Masters, u Parizu, došao je do finala. I onda posle svega toga što je prošao, najbolji teniser sveta je došao na završni masters u Torinu, tamo gde igraju najbolja osmorica u godini i – ponovo pokazao da je najbolji! Bila je to jasna poruka da je živ. Da ga nije ništa slomilo. Priznali to ili ne, mnogima je posle toga prošla jeza niz kičmu. Znali su šta to znači pred početak nove sezone.

I onda se promenila godina na kalendaru. Najveća strepnja je bila kako će Đoković biti dočekan u Australiji. Doček je bio – fenomenalan. Pobrinula se za to, pre svega, srpska zajednica koja je prvo u Adelajdu, a onda i u Melburnu napravila za Novaka zaista domaći teren.

Osvojio je Novak Đoković oba turnira. Igrao takav tenis da su mu kapu skinuli i oni koji ga do ovog januara nisu voleli. Skrušeno i posramljeno je posle debakla pred novinare izašao čovek koji je blatio Đokovića pre godinu dana, Aleks de Minor i sipao hvalospeve na račun srpskog giganta. Javio se i posle finala da oda priznanje Novakovoj veličini. Prošle godine je Tomi Pol okrenuo namerno leđa da se ne bi rukovao sa Novakom na Lejver kupu. I on je u Melburnu doživeo blamantni poraz i posle toga je najboljeg tenisera sveta kovao u zvezde. Reči Stefanosa Cicipasa posle poraza u finalu govore za sebe. Položili su oružje i najtvrdokorniji. Ponovo je najbolji teniser sveta uterao takav strah u kosti rivalima, da ne kažemo konkurenciji, da protiv svih ponovo vodi još u svlačionici sa 1:0 u setovima.

Svako ima pravo da voli ili ne voli Novaka Đokovića, kao i bilo kojeg sportistu na svetu. Ali, golgota koju je prošao u poslednjih godinu dana i vaskrs koji je dočekao na tlu Australije ulili su najdublje poštovanje kod svih za tog čoveka. Jer, to što je samo u 365 dana pregurao srpski sportski gigant, to ni supermen ne bi izgurao.

I kao u onoj izreci: što ga ne slomi, to ga samo ojača. Zvuči blesavo, ali, najbolji je teniser sveta ikada, sa skoro 36 godina, a njegovo vreme – tek dolazi.



tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara